ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα σφοδρής αντιπαράθεσης έστειλαν οι «87» της Κεντρικής Επιτροπής


Σε πεδίο μάχης αναμένεται να μετατραπεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. 87 μέλη του οργάνου απέστειλαν επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη και τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, δίνοντας σήμα πως θα ασκήσουν σφοδρή κριτική για το σύνολο της πολιτικής των παρεμβάσεων του προέδρου του κόμματος, ενώ έχουν ήδη διαφανεί τα εσωκομματικά στρατόπεδα που θα κονταροχτυπηθούν το επόμενο διάστημα.
Η ακτινογραφία των «87»

Την επιστολή υπέγραψαν 87 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αντιστοιχούν σε περίπου 30% του συνόλου των μελών του οργάνου. Ανάμεσα στις υπογραφές, όμως βρίσκονται και αυτές επτά βουλευτών: της Όλγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Γιαννούλη, του Μίλτου Ζαμπάρα, του Διονύση Καλαματιανού, της Αθηνάς Λινού, της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Ο αριθμός των επτά βουλευτών είναι εξαιρετικά σημαντικός: Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 36 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 31 βουλευτές. Με αυτό το δεδομένο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει περιθώριο να προχωρήσει σε εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον όσων υπέγραψαν την επιστολή, καθώς μια ακραία ρήξη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του αξιώματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επανενεργοποιούνται όσοι στήριξαν Γεροβασίλη

Οι υπογραφές του κειμένου έδειξαν πάντως ότι έχει επανενεργοποιήθηκε το «μέτωπο» μικρότερων ομάδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν την Όλγα Γεροβασίλη για την προεδρία του κόμματος στην αναμέτρηση που ποτέ δεν έλαβε χώρα. 

Την επιστολή υπέγραψαν επί παραδείγματι τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όσο και οι «τρεις» (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος), αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Τσίπρας και η Ζανέτ Τσίπρα.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες και υπογράφουσες υπάρχουν στελέχη που έχουν κατά καιρούς μιλήσει με θετικό τρόπο για το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, ή έχουν υπερασπιστεί την προεδρία του κατά τις πρόσφατες επιθέσεις του Στέφανο Κασσελάκη.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι δεν υπογράφει το κείμενο ούτε ο Νίκος Παππάς, ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος. Τα εν λόγω κορυφαία στελέχη φαίνεται να έχουν πάψει τον πολιτικό συγχρωτισμό με τους «87» και να έχουν επιλέξει ο καθένας και από έναν διαφορετικό δρόμο. 

Ο μεν Νίκος Παππάς ασκεί προσεκτική κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να προκαλέσει πάθη σε τόσο υψηλό θεσμικό επίπεδο.

Τα σημεία που θα ασκήσουν σφοδρή κριτική

Το πρόσφατο μανιφέστο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει, πάντως, με απόλυτη βεβαιότητα ένα από τα κεντρικά σημεία κριτικής που θα ασκήσουν τα 87 στελέχη. 

«Τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα» ανέφεραν τα στελέχη χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Η ηθικολογική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη ότι συγκεκριμένα κέντρα θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα εμποδίσει τα 87 στελέχη να ζητήσουν μετ’επιτάσεως την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κουμουνδούρου. 

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας» ανέφεραν οι υπογράφοντες, επαναφέροντας τον όρο προοδευτική συμμαχία, που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του ομιλία.

Μύδρους αναμένεται να εξαπολύσουν επίσης τα στελέχη αναφορικά με το γεγονός πως δεν έχουν συνεδριάσει επί μακρόν τα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, για την απόλυση των Θεοχαρόπουλου και Γώργου Τσίπρα και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη