Στα Παρασκήνια: Τα «μυστικά δείπνα» των απογοητευμένων βουλευτών και ο Μητσοτάκης που αυτοπροσκαλείται- Τα σενάρια για το μέλλον του Μητσοτάκη και το δαχτυλίδι της διαδοχής- Άρχισαν τα τηλέφωνα για την κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά- Οι δημοσκοπήσεις για ενιαίο σχήμα της Κέντροαριστεράς και τα αντίθετα ευρήματα




Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε πολιτικά γραφεία, κοινοβούλιο, κυβερνητικά γραφεία, διπλωματικές αποστολές και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλή Κυριακή!



Τα «μυστικά δείπνα» των απογοητευμένων βουλευτών και ο Μητσοτάκης που αυτοπροσκαλείται

Μου λένε ότι, το Μαξίμου ετοιμάζει να στείλει άρον-άρον  προσκλητήρια για πολιτικό «μασάζ»  στους πιο «θορυβώδεις» και απογοητευμένους βουλευτές, μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας.

Οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Λοβέρδος, Στράτος Σιμόπουλος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης και αρκετοί άλλοι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβουν σχετικό SMS.

Ηδη ωστόσο τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Νότης Μηταράκης, που οργανώνει τραπέζωμα σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι για τα πιο δυσαρεστημένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το σχετικό δείπνο αρχικά είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης, αλλά μεσολάβησε προφανώς η κλήση από το Μαξίμου στον Ν. Μηταράκη, με αποτέλεσμα να το αναβάλει για την επομένη της προγραμματισμένης συνεδρίασης (την άλλη Τετάρτη) της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ο βουλευτής Χίου διασταυρώθηκε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο μιας σύντομης στιχομυθίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν απόλυτα ενήμερος για «τη σύναξη των απογοητευμένων», αυτοπροσκλήθηκε στο δείπνο αιφνιδιάζοντας τον Ν. Μηταράκη. Ο «σαμαρικής» επιρροής βουλευτής ο οποίος, όπως λέγεται, το φυσάει και δεν κρυώνει που δεν υπουργοποιήθηκε, δεσμεύτηκε να στείλει τις λεπτομέρειες του ραντεβού στον πρωθυπουργό.

Πρόσφατα ο Ν. Μηταράκης αξίωσε από τον Κ. Μητσοτάκη να μην ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και να επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας στέλεχος με κεντροδεξιές αναφορές.

Το ερώτημα που αιωρείται πλέον δεν είναι τόσο αν θα παραβρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης στο δείπνο, αλλά αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη.

Άρχισαν τα τηλέφωνα για την κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά

Και μιας και μιλάμε για το μέγαρο μαξίμου ένα πουλάκι μου ψηθύρισε ότι, πηγή αγωνίας συνιστά για το Μαξίμου η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο. 

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι». Αμέσως μετά θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Άπαντες εντούτοις προεξοφλούν ότι αμφότεροι θα προβούν σε αναφορές ή σπόντες που θα προκαλέσουν συζητήσεις και θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Κ. Μητσοτάκη. 

Το Μαξίμου εκπέμπει ήδη το μήνυμα ότι θα αποφύγει τις απαντήσεις ή «το παιχνίδι των διαρροών» με το επιχείρημα ότι πάντα οι απόψεις των δύο πρωθυπουργών είναι σεβαστές.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι «πρώην» θα σπάσουν τη σιωπή τους, που στην προεκλογική περίοδο ερμηνεύτηκε ως δείγμα δυσαρέσκειας προς το Μαξίμου στην πιο δύσκολη συγκυρία της πενταετούς διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. 

Το γαλάζιο 28% έχει ραγίσει την πρωθυπουργική εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας, με αποτέλεσμα βουλευτές της Ν.Δ. να εκπέμπουν μηνύματα αμφισβήτησης στρατηγικών επιλογών του Κ. Μητσοτάκη. 

Το μεγάλο άγχος για το Μαξίμου εδράζεται στο ενδεχόμενο οι πρώην πρωθυπουργοί, που έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες και τα τηλέφωνα, να ρίξουν νερό στον μύλο των αντιδράσεων αναφορικά με τα κεντρώα ανοίγματα του Κ. Μητσοτάκη, την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα (κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις) και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Τα σενάρια για το μέλλον του Μητσοτάκη και το δαχτυλίδι της διαδοχής



Για να γνωρίζεται και έσεις, ενα από τα δημοσιογραφικά κλισέ που συνοδεύουν τους εκάστοτε ανασχηματισμούς είναι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεπέρασε κι αυτό. 

Το να «γυρίζει» τον ανασχηματισμό πέντε μέρες, να αναβάλει επίσκεψη σε ξένη χώρα για να καταλήξει στην αντικατάσταση του Κώστα Σκρέκα από τον Τάκη Θεοδωρικάκο και της Δόμνας Μιχαηλίδου από τη Νίκη Κεραμέως είναι σε κάθε περίπτωση επίτευγμα. Ούτε σαρωτικός ούτε δομικός ούτε διαρθρωτικός ήταν ο ανασχηματισμός. 

Πέντε μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραττε αρνήσεις από τους κορυφαίους, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Το συμπέρασμα των γαλάζιων στελεχών είναι ότι θέλει σε κάθε περίπτωση να φύγει για ευρωπαϊκό αξίωμα. «Με τέτοιο κυβερνητικό σχήμα δεν διεκδικείς διόρθωση του 28%. Μάλλον με λευκή πετσέτα μοιάζει» λένε.

Ο Σταύρος Κελέτσης κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον απομάκρυνε από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί του αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο όταν τον κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/2024. 

Τώρα βέβαια, ούτε ο Κώστας Καραγκούνης και ο Στέφανος Γκίκας το ψήφισαν και μπήκαν στην κυβέρνηση. Η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γιάννης Παππάς, πάλι, το ψήφισαν, αλλά αυτοί πλήρωσαν την αγάπη που τους έχει μεγαλοεπιχειρηματίας που είναι σε κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σου λέει ο Κυριάκος, μου κάρφωσες δύο υπουργούς που σου έστειλα για να τα βρούμε και αναγκάστηκα να τους απομακρύνω από την κυβέρνηση, θα φάω κι εγώ δύο δικούς σου. Μία σου και μία μου…

Μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη να μίλησε για το «Δελφινάριο του ΠΑΣΟΚ» αλλά και το κόμμα της δεν πάει πίσω. Άλλωστε, όλοι θεωρούν βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και οι ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς σκέφτηκε ότι αν είναι να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής -σύντομα ή αργότερα, όταν ο πρόεδρος Κυριάκος θα αποχωρήσει-, δεν μπορεί να έχει μια απαξιωτική απομάκρυνση. Για το ενδιαφέρον του Κωστή Χατζηδάκη να γίνει πρωθυπουργός δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ετερος που θα διεκδικήσει την ηγεσία είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης - αν ξεμπερδέψει, βέβαια, με κάτι εκκρεμότητες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το έχει πει μάλιστα, λένε τα γαλάζια παρασκήνια, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θα τον αμφισβητήσει όσο παραμένει, αλλά μετά έχει δικές του φιλοδοξίες και δεν θα στηρίξει τον εκλεκτό του όποιος κι αν είναι. 

Η μεν εκλογή πρωθυπουργού, εάν και εφόσον προκύψει, θα γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά η εκλογή αρχηγού θα γίνει από έκτακτο Συνέδριο και έπειτα από τη βάση του κόμματος.

Ο Άδωνης θεωρεί πως έχει πιθανότητες και πως, αντίθετα, εκείνος που δεν έχει είναι ο Νίκος Δένδιας. Έχει ενδιαφέρον ότι κάποιοι θεωρούν πως θα έχει την υποστήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη. 

Τώρα τι σημασία έχει αυτό κι αν έχει ο Γρηγόρης Δημητριάδας δύναμη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. θα σας γελάσω. Αλλά από την άλλη, για τις υποκλοπές τον απομάκρυνε ο πρωθυπουργός, όλο και κάτι θα ξέρει. 

Πάντως, μετά την ταύτισή του με τον πρωθυπουργό και την ένθερμη υποστήριξη του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τα ερείσματα του Γεωργιάδη στην κομματική βάση της Ν.Δ. έχουν μειωθεί. Το βέβαιο επίσης είναι ότι δεν θα τον στηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς, που την προηγούμενη φορά του είχε δώσει υπογραφές για να καταθέσει υποψηφιότητα.

Υποψήφιος για την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος, με τα τωρινά δεδομένα, είναι ο Νίκος Δένδιας, που πέντε χρόνια τώρα κινείται στη σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς να τολμά να διαφοροποιηθεί. Ο Νίκος Δένδιας διεκδικεί την καραμανλική προίκα του κόμματος. Οι σαμαρικοί σίγουρα δεν τον θέλουν και για τους καραμανλικούς είναι αμφίβολο, αλλά δελφίνος είναι, όλο και κάτι θα έχει υπόψη του.

Ετερος που έχει φιλοδοξίες, λένε τα γαλάζια παρασκήνια, είναι ο από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Κυριάκος Πιερρακάκης, που επίσης δεν θέλησε να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Τώρα γιατί η δεξιά βάση του κόμματος να ψηφίσει έναν πρώην πασόκο εκσυγχρονιστή κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει. 

Πάντως, οι συνομιλητές του μεταφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρά πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά κέντρα που θα τον έβλεπαν για διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο που δεν ψηφίζουν τα κέντρα αλλά η δεξιά βάση της Ν.Δ., που τον θεωρεί πάντα «ξένο σώμα». 

Αντίθετα, ψαλιδισμένη είναι η Νίκη Κεραμέως μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή των e-mails και την υποβάθμισή της στο υπουργείο Εργασίας. Όσο για την Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν ακούγεται καν.


Το τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένα θέμα στη γαλάζια παράταξη. Ο πρώην πρωθυπουργός ακύρωσε συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές από μεγάλη εφημερίδα, για να μην θεωρηθεί πως χτυπάει την κυβέρνηση. 

Μετά και το 28%, λένε, δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της παράταξης και αναμένεται παρέμβασή του εφ’ όλης της ύλης. Συνεργάτης του εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, εντός και εκτός Ελλάδας, που κατά την άποψή του είναι η στροφή των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα δεξιά και ένα αντίστοιχο σήμα στις ηγεσίες. 


Κάνοντας μια ανάλυση των αποτελεσμάτων, δίνει έμφαση στη σύγκριση με τα ποσοστά που είχε πάρει κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς. Λέει ο στενός συνεργάτης: «Τώρα η Ν.Δ. είχε χρήματα για να μοιράζει, είχε τη μέχρι “παρεξηγήσεως” στήριξη των συστημικών ΜΜΕ, την αβάνταραν οι περισσότεροι δημοσκόποι, κι όμως κατάφερε να πάρει λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι ο Σαμαράς τον “εφιαλτικό” για τη χώρα Μάιο του 2012. 

Τι περισσότερο να πουν οι πολιτικοί αντίπαλοι;». Επίσης, ο ίδιος εκτιμά πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν εκκωφαντικός σεισμός αλλά δεν ήταν ο κύριος σεισμός. Προφανώς έπεται κι άλλος…

Πάλι μέσα έπεσαν οι δημοσκοπήσεις… Στην πρόθεση ψήφου βέβαια κάτι έβρισκαν ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί στο 28%-30%, αλλά πάλι δεν ήθελαν να χαλάσουν το χατίρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Προχωρούσαν έτσι σε αναγωγές, αυθαίρετα, για να τον εμφανίσουν στο 32% και μετά πρόσθεταν και μία εκτίμηση ψήφου, ακόμη πιο αυθαίρετα, για να προβάλουν ότι έχει στο τσεπάκι το 33% και παλεύει για τον θρίαμβο του 35%. Κάπως έτσι υποστήριζαν το κυβερνητικό αφήγημα. Άξιος ο μισθός τους…

Οι δημοσκοπήσεις για ενιαίο σχήμα της Κέντροαριστεράς και τα αντίθετα ευρήματα


Και για να άλλαξουμε λίγο κλίμα, στο επίκεντρο πρόσφατων δημοσκοπήσεων έχουν βρεθεί οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο σύγκλισης σε ένα ενιαίο σχήμα. Ωστόσο, τα ευρήματα σε μερικές περιπτώσεις είναι αντίθετα, προκαλώντας κριτική.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, θετική στάση στο ενδεχόμενο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα ενιαίο σχήμα για την κεντροαριστερά τηρεί το 83% των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

Αντίθετα, σε έρευνα της Opinion Poll για το libre.gr που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου, το 47,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι θετικό/μάλλον θετικό στην ίδρυση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, ενώ το 46% δηλώνει αρνητικό/μάλλον αρνητικό. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θετικό/μάλλον θετικό είναι το 53,6% των ερωτηθέντων και αρνητικό/μάλλον αρνητικό το 39,1%.



Τα ευρήματα των δύο ερευνών δημιούργησαν αρκετά σχόλια στα social media.







Σχόλια

Διαβάστε ακόμη