Στα παρασκήνια: Νέο τραπέζωμα Σαμαρά σε βουλευτές* Απο συμπληγάδες πέτρες θα περάσει ο Κυριακός Μητσοτάκης για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας* Τι θα γινοταν αν εφτιαχναν κομμα Κωστας Καραμανλης, Γιωργος Παπανδρεου, Αλεξης Τσιπρας, Πανος Καμμενος και Αντωνης Σαμαρας;* Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ειναι έτοιμος λόγω των οικονωμικών του


Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε πολιτικά γραφεία, κοινοβούλιο, κυβερνητικά γραφεία, διπλωματικές αποστολές και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο!

Νέο τραπέζωμα Σαμαρά σε βουλευτές
Παρά τις καλοκαιρινές διακόπες μια πηγή μου με ενημέρωσε ότι, Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερα δραστήριος και διατεθειμένος να κρατήσει σφιχτούς τους δεσμούς με βουλευτές της επιρροής του. Ο πρώην πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε μάζωξη σε πασίγνωστη ταβέρνα του Παγκρατίου, με τους αυτόπτες μάρτυρες να εντοπίζουν στο ίδιο τραπέζι τους γαλάζιους βουλευτές Ανδρέα Κατσανιώτη, Φώντα Μπαραλιάκο, Χρήστο Μπουκώρο, Λάκη Βασιλειάδη, Μίλτο Χρυσομάλλη ο οποίος φέρεται ότι ήταν και ο διοργανωτής της βραδιάς.
Απο συμπληγάδες πέτρες θα περάσει ο Κυριακός Μητσοτάκης για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Και μιας και μιλάμε για την Νέα Δημοκρατία, ένα πουλάκι με ενημέρωσε οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει τον νέο ή την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας και η πρόσφατη υποχώρηση του Πρωθυπουργού στο θέμα Φουντεδάκη επέτεινε τις ορέξεις και ο Κυριάκος εμφανίστηκε ευάλωτος στην πρώτη οργανωμένη αντίδραση βουλευτών. Σε αυτό το φόντο, αρκετά κομματικά στελέχη στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα ρισκάρει» να προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι γνώστες της «ανθρωπογεωγραφίας» της Κ.Ο. αφήνουν να διαρρεύσει ότι 25-30 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα απέρριπταν μία τέτοια επιλογή, προκρίνοντας μία «υποψηφιότητα κύρους» με κεντροδεξιές ρίζες. Σε αυτό το φόντο, φημολογείται ότι ο Κ. Μητσοτάκης ίσως θα προτείνει τον Κώστα Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Το σίγουρο πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μου είναι ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει απεγνωσμένα έναν νέο ΠτΔ που να μπορεί να ενώσει τόσο την δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας (Καραμανλικούς και Σαμαρικούς) όσο και την Σημιτική πτέρυγα (Μητσοτακικούς). 

Μάλιστα η ίδια πηγή μου ανέφερε ότι για καιρό σκεφτόταν να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που πολλοί βουλευτές με πρώτο και καλύτερο τον Άκη Σκέρτσο απέρριψαν κατηγορηματικά απειλώντας τον ότι δεν θα στήριζαν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Από την αλλή βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης καθώς, και πολλοί ακόμη που ήταν κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν προτείθεται να στηρίξουν νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου μιας και, η απόφαση της να γιορτάσει σε μπαρ την ψηφίση του νομοσχεδίου παρέα με τον υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. 

Έτσι, αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρει κάποιο πρόσωπο γύρω από το οποίο να συσπειρωθεί όλη η Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ με αποτέλεσμα ακόμη και να πέσει η Κυβέρνηση. 
Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ειναι έτοιμος λόγω των οικονωμικών του
Περνάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μου λένε λοιπόν ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι έτοιμο λόγω των οικονομικών του. Τα νέα από την Κουμουνδούρου δεν είναι ευχάριστα. Οι οικονομικές δυσκολίες φαίνεται να βαραίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η πολιτική σταθερότητα είναι εύθραυστη και οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν όλο και πιο πιθανές.

Συγκεκριμένα, διάφορα στελέχη και μέλη του κόμματος με τα οποία μίλησα αυτές τις μέρες μου ανέφεραν ότι η οικονομική κατάσταση είναι δραματική. Τα χρέη έχουν συσσωρευτεί, και η ροή χρηματοδότησης από δωρεές και συνδρομές είναι περιορισμένη. Ένας από τους ανθρώπους που μιλάω μου ανέφερε ότι, αν γίνουν εκλογές σύντομα, το κόμμα δεν θα έχει τα απαραίτητα μέσα για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία.

Πολλοί επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη ηγεσία δεν έχουν βοηθήσει την κατάσταση καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το κόμμα και να φέρει νέες ιδέες, αλλά η οικονομική διαχείριση παραμένει μια μεγάλη πρόκληση με τις νέες τάσεις και πολιτικές που προσπαθεί να εισαγάγει να  αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω των περιορισμένων πόρων.

Αν λοιπόν, γίνουν πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, η ικανότητα του κόμματος να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του θα είναι περιορισμένη. Τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανόν να είναι απογοητευτικά, καθώς η έλλειψη πόρων θα περιορίσει την ορατότητα και την επιρροή του κόμματος.

Η γνώμη μου είναι ότι το κόμμα πρέπει άμεσα να βρει τρόπους να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση. Ίσως να χρειαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του για τις συνδρομές και τις δωρεές, να προσελκύσει νέους υποστηρικτές ή να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι χωρίς αυτές τις αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να σταθεί στα πόδια του σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση....
Τι θα γινοταν αν εφτιαχναν κομμα Κωστας Καραμανλης, Γιωργος Παπανδρεου, Αλεξης Τσιπρας, Πανος Καμμενος και Αντωνης Σαμαρας;
Σε συζήτηση που είχα με έναν φίλο, μου τέθηκε το εξής ερώτημα: Τι θα γινόταν αν έφτιαχναν κόμμα ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Το σενάριο αυτό ακούγεται σαν το πιο σουρεαλιστικό πολιτικό πείραμα στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Φανταστείτε να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι αυτοί οι πέντε πολιτικοί ηγέτες, προσπαθώντας να συνεννοηθούν για την κατεύθυνση του νέου τους κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής, με την ήρεμη δύναμη του, θα προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με την διεθνή του εμπειρία, θα επεδίωκε να δώσει στο κόμμα μια πιο φιλελεύθερη και προοδευτική κατεύθυνση. Ο Αλέξης Τσίπρας, με το δυναμικό και συχνά αντισυστημικό του ύφος, θα ήταν πιθανόν ο υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλλαγής. Ο Πάνος Καμμένος, με τις πατριωτικές του τάσεις, θα προσπαθούσε να ενσωματώσει στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Και τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, με την κλασική δεξιά του γραμμή, θα ήθελε να προωθήσει παραδοσιακές αξίες και σκληρή στάση σε εθνικά θέματα.

Σίγουρα, οι αντιθέσεις μεταξύ τους θα ήταν πολλές και ενδεχομένως ανυπέρβλητες. Από την άλλη, αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να ήταν και η δύναμη τους. Σκεφτείτε πως, με τη σωστή διαχείριση, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ενότητα και η συνεννόηση δεν είναι κάτι που εύκολα επιτυγχάνεται, ειδικά με τόσο διαφορετικές προσωπικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες.

Και κάπου εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Θα πετύχαινε ένα τέτοιο κόμμα; Η απάντηση δεν είναι απλή. Από τη μία, θα υπήρχε το ενδιαφέρον και η περιέργεια του κόσμου να δει τι μπορούν να καταφέρουν μαζί. Από την άλλη, η έλλειψη συνοχής και η αδυναμία λήψης αποφάσεων μπορεί να ήταν καταστροφική. Τα εσωτερικά καβγαδάκια και οι διαφωνίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνεχείς κρίσεις και τελικά στη διάλυση του κόμματος.

Πάντως, η δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος θα ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση και θα έφερνε μια νέα δυναμική στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Αν μη τι άλλο, θα έδινε τροφή για συζητήσεις και ίσως θα οδηγούσε σε μια νέα μορφή πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα εξαρτιόταν από την ικανότητά τους να βρουν κοινό έδαφος και να παραμερίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για το καλό του συνόλου.




Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο