Λίβανος: Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού - Πολίτες φεύγουν φοβούμενοι κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή


Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η κατάσταση στην μέση ανατολή μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Ιραν.

Πληροφορίες για επικείμενη άμεση επίθεση από πολλαπλά μέτωπα κατά του Ισραήλ μετέδωσε η Jerusalem Post λίγο πριν από τις 23:10 το βράδυ της Κυριακής, επικαλούμενη το Bloomberg. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Βηρυτού επικρατεί χάος. Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων. Οι επιβάτες περιμένουν για ώρες, εμφανώς ανήσυχοι για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.


Το βράδυ του Σαββάτου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και στο πλαίσιο αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Η κατάσταση κλιμακώνεται.

«Δεν σκόπευα να φύγω. Ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι στον Λίβανο και μετά να επιστρέψω στη Γαλλία για δουλειά», δήλωσε η Ζοέλ Σφέιρ, που περιμένει στην γεμάτη αίθουσα αναχωρήσεων. 

«Η πτήση μου ματαιώθηκε και αναγκάστηκα να κλείσω άλλο εισιτήριο για σήμερα», πρόσθεσε η νεαρή Λιβανέζα. Όπως πολλοί συμπατριώτες της που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, η Σφέιρ εκμεταλλεύτηκε τις καλοκαιρινές διακοπές για να επισκεφθεί τους συγγενείς και φίλους της που παραμένουν στη χώρα.

 

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές ακόμα χώρες κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω των φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οικογένειες των υπαλλήλων της στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και επανέλαβε την έκκληση προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ρευστή κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο» είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, αναφέροντας ότι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή περισσότεροι προξενικοί αξιωματούχοι, συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό. «Αποσύραμε επίσης προσωρινά τις οικογένειες των αξιωματούχων που εργάζονται στην πρεσβεία της Βηρυτού (…) Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις», πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο.

Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο