Μεταξεταστέοι στην Αγγλική γλώσσα στελέχη του ΥΠΕΣ* Προς διαγραφή από την Νέα Δημοκρατία ο Μάριος Σαλμάς* Στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί αν τελικά θα πάει εκ νέου σε εκλογές για πρόεδρο το κόμμα* Σε ποιόν υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται η Ντόρα Μπακογιάννη με την φράση «Ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι αν εκλεγεί»* Δυσαρέσκεια γαλάζιων βουλευτών για τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού

Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλή Κυριακή!

Σε ποιόν υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται η Ντόρα Μπακογιάννη με την φράση «Ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι αν εκλεγεί»
Μου λένε ότι η ατάκα της Ντόρας Μπακογιάννη θα συζητηθεί έντονα στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ". Με το χαρακτηριστικό της σαρδόνιο χαμόγελο, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ρωτήθηκε αν έχει κάποια προτίμηση για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Αν και η απάντησή της ήταν αναμενόμενη, δηλώνοντας ότι δεν έχει προτίμηση, η ατάκα που ακολούθησε άναψε φωτιές: «Ξέρω, όμως, έναν υποψήφιο που ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι εάν εκλεγεί».

Το σχόλιο αυτό, όπως ήταν φυσικό, άνοιξε την πόρτα για πολλές ερμηνείες. Κάποιοι θεωρούν ότι αναφερόταν στην Άννα Διαμαντοπούλου, μια προσωπικότητα που δεν κρύβει τη διάθεσή της για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Ως πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και γνωστή για τις κεντρώες θέσεις της, η Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει πως δεν είναι αντίθετη σε έναν διάλογο για πιθανή συγκυβέρνηση, κάτι που η Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε να σχολιάζει με αρκετή δόση πολιτικού σαρκασμού.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση, που αφορά τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Η Μπακογιάννη, με το γνωστό της ταλέντο να "θολώνει τα νερά", ενδέχεται να εννοούσε πως ο Μητσοτάκης θα κάνει "πάρτι" αν συνεχίσει να έχει απέναντί του έναν πρόεδρο που, λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ουσιαστικά, κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί εύκολα την παρουσία του Ανδρουλάκη, καθώς το θέμα των υποκλοπών τον έχει αποδυναμώσει και τον καθιστά έναν "εύκολο αντίπαλο".

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, δεν έμεινε μόνο σε αυτήν την ατάκα. Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με το οποίο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνομιλήσει, δεδομένου ότι έχουν συγκυβερνήσει στο παρελθόν. Αν και αναγνώρισε ότι η τρέχουσα αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι αρνητική, χαρακτήρισε αυτή τη στάση ως "συγκυριακό φαινόμενο", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πόρτες για μια μελλοντική συνεργασία παραμένουν ανοιχτές.

Με το πολιτικό σκηνικό να βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή, η Ντόρα Μπακογιάννη ξέρει καλά πώς να κρατά τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, δημιουργώντας σούσουρο και αφήνοντας υπονοούμενα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Προς διαγραφή από την Νέα Δημοκρατία ο Μάριος Σαλμάς
Μου λένε ότι η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο γνωστός βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ηγεσίας του κόμματος, εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκεί σε διάφορα ζητήματα. Από την ακρίβεια μέχρι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ο Σαλμάς δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Η κατάσταση φαίνεται να φτάνει σε κρίσιμο σημείο, καθώς ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Ιωάννη Τραγάκη, ζητώντας την παραπομπή του Σαλμά στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής. Η διαδικασία αυτή, στηριζόμενη στο άρθρο 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έρχεται ως απάντηση στην όλο και πιο έντονη αντιπολιτευτική στάση που έχει υιοθετήσει ο Σαλμάς απέναντι στην κυβέρνηση.

Κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του Σαλμά ως μια προσπάθεια διαφοροποίησης ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο βουλευτής απλώς εκφράζει τις ανησυχίες πολλών «γαλάζιων» για την πορεία του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαλμάς ήταν ένας από τους έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις πρακτικές τραπεζών και funds απέναντι στους δανειολήπτες, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Η κίνηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που την είδε ως μια ευθεία επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο γύρω από την πιθανή διαγραφή του Σαλμά είναι έντονο. Οι φήμες λένε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να «κλείσει» γρήγορα το ζήτημα, καθώς η συνέχιση της δημόσιας αντιπαράθεσης βλάπτει την εικόνα του κόμματος, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα. Πάντως σε περίπτωση διαγραφής Σαλμά να έχετε υπόψιν ότι θα ακολουθήσει μαζική αποχώρηση γαλάζιων στελεχών με αρκετούς από αυτούς να είναι και πολύ βαριά ονόματα του κυβερνόντως κόμματος...
Δυσαρέσκεια γαλάζιων βουλευτών για τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού
Μένουμε στην Νέα Δημοκρατία καθώς μου μετέφεραν επίσης ότι οι περισσότεροι από τους έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια και τους δανειολήπτες έλαβαν τηλεφωνική κλήση από το Μαξίμου. 

Οι πληροφορίες λένε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετέφερε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «αντάρτικο» – έτσι το χαρακτήρισαν – που, όπως φαίνεται, υπονομεύει την κυβερνητική προσπάθεια στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ακούγεται, επίσης, ότι υπήρξε σαφής εντολή προς τους βουλευτές – που στην πλειονότητά τους προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα – να «διορθώσουν» την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Δεν άργησε, μάλιστα, να έρθει η πρώτη αντίδραση: ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, που υπέγραψε την ερώτηση, έσπευσε να δηλώσει ότι οι 11 δεν στέλνουν κάποιο μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπουργοί θα μας ακούσουν» είπε, διευκρινίζοντας ότι η ερώτηση αφορά καθαρά το θέμα των δανειοληπτών.

Όπως μαθαίνω, και άλλοι από τους υπογράφοντες βουλευτές θα προχωρήσουν σε παρόμοιες δηλώσεις σε προγραμματισμένες συνεντεύξεις τους στα μέσα. Παρά ταύτα, οι πληροφορίες λένε ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο ελάχιστοι πιστεύουν πως οι τηλεφωνικές κλήσεις του Μαξίμου θα σβήσουν τη φωτιά της δυσαρέσκειας.


Αντίθετα, λέγεται πως αυτές οι κινήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ειδικά σε μια περίοδο που πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. νιώθουν ότι δεν έχουν πλέον τρόπους να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους. Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που τόσοι πολλοί βουλευτές της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» συσπειρώνονται για να αναδείξουν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αγγίζει χιλιάδες νοικοκυριά.
Στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί αν τελικά θα πάει εκ νέου σε εκλογές για πρόεδρο το κόμμα
Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Μου λένε ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι το κόμμα θα πάει εκ νέου σε εκλογές για νέο πρόεδρο. Αυτή η φράση περιγράφει ακριβώς το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τις φήμες και τις αναλύσεις, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Το έκτακτο συνέδριο που έχει ανακοινωθεί θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαφορετικές φωνές εντός του κόμματος να κοντράρονται για το αν χρειάζεται μια νέα εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία ή όχι.

Από τη μία πλευρά, οι «Κασσελίστας» - τα στελέχη και μέλη που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη - επιμένουν ότι δεν χρειάζεται εκ νέου εκλογική διαδικασία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης, παρά την πρόσφατη εκλογή του, δείχνει ήδη τη δυναμική του και είναι ικανός να ενώσει το κόμμα. Η προσέγγισή του στην πολιτική, και ιδιαίτερα η χρήση των κοινωνικών δικτύων, έχει φέρει νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανοίξει διάλογο με νεότερες γενιές ψηφοφόρων.

Από την άλλη, η λεγόμενη «Ομάδα των 87» - με βασικούς εκφραστές της τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος - θεωρεί ότι η εκλογή του Κασσελάκη δεν ήταν αρκετά δημοκρατική και αμφισβητούν τη νομιμότητα της διαδικασίας. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με πιο ξεκάθαρες εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του αξιοπιστία. Πίσω από κλειστές πόρτες, τα μέλη της «Ομάδας των 87» οι οποίοι οδηγούνται από τον πολιτικά νεκρό πλέον Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν φόβους ότι ο Κασσελάκης οδηγεί το κόμμα σε μια κατεύθυνση που απομακρύνεται από τις ριζοσπαστικές του ρίζες και προς μια πιο προσωπική, αρχηγική πολιτική.

Εν μέσω αυτού του κλίματος αβεβαιότητας, το έκτακτο συνέδριο αναμένεται να είναι γεμάτο αντιπαραθέσεις και ζυμώσεις. Κάθε στρατόπεδο προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από το αν θα ενωθεί υπό την ηγεσία του Κασσελάκη ή αν θα δούμε μια νέα εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία χωρίς να αποκλείεται να δούμε και σκηνικά συνεδρίου ΠΑΣΟΚ που οι σύνεδροι πετούσαν καρέκλες ο ένας στον άλλον...
Μεταξεταστέοι στην Αγγλική γλώσσα οι «άριστοι» της κυβέρνησης
Την γκάφα του Υπουργείου Εσωτερικών την καταλάβατε εσείς;Αν δεν την προσέξατε, σας την αναφέρω εγώ μιας και όπως φαίνεται 
πολλά από τα στελέχη του ΥΠΕΣ έμειναν μεταξεταστέοι στο μάθημα των Αγγλικών, αφού δεν κατάφεραν να γράψουν σωστά ούτε τη λέξη «Δημοκρατία» στα αγγλικά.  

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας συγκάλεσε συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 17 Σεπτεμβρίου. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως, μετά τη συνεδρίαση, οι δηλώσεις του έγιναν μπροστά από μια επιγραφή που έγραφε «Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών», με την αγγλική μετάφραση να γράφει: «Hellenic Repablic Ministry of Interior». Ναι, σωστά διαβάσατε – αντί για "Republic", έγραψαν "Repablic". Μια λεπτομέρεια, ίσως, αλλά δείχνει μια απροσεξία που δύσκολα περνά απαρατήρητη.
















Και ενώ η γκάφα αυτή θα μπορούσε να διορθωθεί άμεσα, οι φωτογραφίες με την επιγραφή βρίσκονται ακόμη και σήμερα τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και στα social media του Κώστα Γκιουλέκα. Φαίνεται πως στο Μαξίμου δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα «ψιλά γράμματα», ακόμα κι όταν πρόκειται για επίσημες επιγραφές που αφορούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το σαρδάμ αυτό είναι απλώς ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο εύκολα μπορεί να γλιστρήσει κανείς στα απλά – ακόμα και όταν πρόκειται για την «άριστη» κυβέρνηση που συχνά υπερηφανεύεται για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της. Όμως, όταν δεν μπορείς να γράψεις σωστά τη λέξη «Δημοκρατία», ίσως υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο