Στέφανος Κασσελάκης: «Έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Το βασικό είναι η κοινωνία να μπορεί να έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να είναι ανεξάρτητη, η οποία να έχει ένα ξεκάθαρο προοδευτικό όραμα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, στο πλαίσιο τις επίσκεψής του στον Βόλο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφερόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίαζει το Σαββατοκύριακο, επισήμανε ότι αυτή «έχει την εξουσιοδότηση από τον εαυτό της, από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή πριν από μερικές εβδομάδες, να προχωρήσει σε μια εισήγηση καταστατικών αλλαγών προς το επικείμενο Συνέδριο, το οποίο το έχει η ίδια εξουσιοδοτήσει, και πάλι, και οργανώσει. Άρα λοιπόν, δεν πρόκειται να αποκλίνω από τον σκοπό τον οποίο έχουμε, ο οποίος είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει τη φωνή και την κυρίαρχη εξουσία στα μέλη του κόμματος».
Ερωτηθείς για αν θα ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».
«Το βασικό είναι η κοινωνία να μπορεί να έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να είναι ανεξάρτητη, η οποία να έχει ένα ξεκάθαρο προοδευτικό όραμα. Όχι ένα μήνυμα που ξαφνικά -συγγνώμη που αναγκάζομαι να αντιπαρατεθώ με το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα- αλλά η απόφασή τους να στηρίξουν τη συμφωνία της Τράπεζας Αττικής, παραδείγματος χάριν, για μένα δείχνει ότι αυτό είναι το νεφελώδες Κέντρο. Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν τι πάει να πει προοδευτικό κόμμα και τι πάει να πει σύγχρονη Αριστερά. Και τι πάει να πει κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να είναι ένα παρακλάδι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μας εκφράζει αυτό. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, κυρίως. Βλέπετε ότι με αυτή τη στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική οι ανισότητες έχουν ξεφύγει. Οι ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν, χωρίς κανένα κεντρικό όραμα για τη χώρα -είτε είναι στην Υγεία είτε είναι εδώ με τον οργανισμό για τη διαχείριση των υδάτων- δεν λύνουν τα προβλήματα» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για την τεράστια οικολογική καταστροφή στη Θεσσαλία, με τα νεκρά ψάρια. «Πρέπει επιτέλους να προλαμβάνουμε καταστάσεις και όχι πάντα να αντιδρούμε εκ των υστέρων και να δίνουμε μια αποζημίωση πολύ καθυστερημένα, η οποία είναι ανεπαρκής και ούτω καθεξής. Συν ότι δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες από πέρυσι ακόμα, και πολύς κόσμος περιμένει» σημείωσε.
«Η ερώτηση είναι γιατί δεν έχει έρθει εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι δυνατόν να είναι στην Περιφέρεια, να πάει να εξαγγείλει μερικά γενικόλογα μέτρα-ασπιρίνες και να μην έρθει εδώ να δει το πρόβλημα από κοντά, να ακούσει τους κατοίκους, τους επαγγελματίες; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματικά αγκομαχούν, εδώ στον Βόλο.
Πήγα στους ψαράδες πριν. Έχουν μηδέν έσοδα. Μηδέν. Αυτές είναι οικογένειες. Η αγορά, αυτή τη στιγμή, έχει κυριολεκτικά πεθάνει, η αγορά στον Βόλο. Άρα λοιπόν, τι θα γίνει; Τι θα γίνει; Και επίσης μου παραπονέθηκαν οι φορείς ότι, αν και γνώριζε το θέμα η κυβέρνηση για τον τουρισμό, στον οποίο βασίζεται η Μαγνησία, δεν ασχολήθηκε ούτε η υπουργός Τουρισμού ούτε ο ΕΟΤ με την περιοχή. Και συνεπώς είχαν μεγάλη πίεση πριν συμβεί το θέμα με τα νεκρά ψάρια, το οποίο ήταν η ταφόπλακα.
Άρα υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες εδώ. Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει αυτό το μπάχαλο του δήθεν επιτελικού κράτους, που θα δείτε ότι για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία αποπομπή. Να δούμε μια αποπομπή!» είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Όπως υπογράμμισε, «πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή. Και σε εμάς, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, μας επηρεάζει βαθύτατα -και ψυχολογικά και πολιτικά- το να βλέπεις μια τέτοια οικολογική καταστροφή. Είναι μέρος της ταυτότητάς μας το περιβάλλον. Και χρειάζεται παρεμβατικό κράτος και αποδοτικό κράτος για να μη γίνεται αυτό. Πραγματικά, ψυχολογικά είμαστε επηρεασμένοι. Πληγώνει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο η τοπική κοινωνία η οποία πλήττεται αυτή τη στιγμή. Πληγώνει όλους τους Έλληνες αυτή η κατάσταση, να τη βλέπεις».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Καλωσορίσατε για άλλη μια φορά, κύριε Πρόεδρε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και για άλλη μια φορά στον πονεμένο Βόλο, στην πονεμένη Μαγνησία, στην πονεμένη Θεσσαλία. Αυτό το δράμα δεν τελειώνει. Και δυστυχώς αυτό που έχω παρατηρήσει σήμερα συζητώντας με κατοίκους με φορείς, είναι ότι αυτό που γίνεται μετά από το δράμα με τα νεκρά ψάρια, αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή, είναι σχεδόν η ταφόπλακα της Μαγνησίας. Και πρέπει άμεσα αυτό να αλλάξει. Πρέπει και η πολιτεία και η κοινωνία να σταθεί στο πλευρό της Μαγνησίας.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μιλάτε και για το τουριστικό προϊόν.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το τουριστικό προϊόν. Η αλιεία έχει καταστραφεί. Στην ουσία οι άνθρωποι εδώ πέρα, οι ψαράδες, έχουν μπει σαν σε μια υποθετική μαύρη λίστα, επειδή ο κόσμος θεωρεί ότι τα ψάρια του Παγασητικού έχουν…
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έχουν ανάμεσά τους και τα νεκρά της Κάρλας.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και φοβούνται να αγοράσουν ψάρια από εδώ και μέχρι και έχουν αναγκαστεί μέχρι και εστιατόρια να διαφημίζουν ότι το ψάρι που πουλούν δεν είναι του Παγασητικού για να αντέξουν. Αυτή όλη η αλυσίδα πρέπει άμεσα να έχει παρέμβαση από την πολιτεία.
Αλλά το θέμα είναι αυτή η παρέμβαση γίνεται πλέον αργά. Πρέπει επιτέλους να προλαμβάνουμε καταστάσεις και όχι πάντα να αντιδρούμε εκ των υστέρων και να δίνουμε μια αποζημίωση πολύ καθυστερημένα, η οποία είναι ανεπαρκής και ούτω καθεξής. Συν ότι δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες από πέρυσι ακόμα, και πολύς κόσμος περιμένει.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μαζί με την καλησπέρα σας, μου είπατε κάτι πολύ παραστατικό για το τι συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο στον Βόλο, γιατί είναι απανωτά όλα αυτά. Είναι ακραία φυσικά φαινόμενα κάθε φορά ή είναι και ελλειμματική πρόληψη; Για να αποφύγουμε πράγματα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ : Ο «Daniel» και ο «Elias» προφανώς είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα, εάν είχαν δημιουργηθεί οι υποδομές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα μέρος του φαινομένου αυτού, θα είχαμε πολύ μικρότερες επιπτώσεις, εάν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη. Στην τελευταία μου επίσκεψη με τον Περιφερειάρχη, μού είχε δείξει τον φάκελο με την πλήρη σειρά των έργων που έπρεπε να είχαν γίνει. Κοστολογείται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παρεμπιπτόντως θα έφερναν και πολλές καλές δουλειές και θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια. Δηλαδή έχουν μια ανακύκλωση στην οικονομία να πολλαπλασιαστεί. Και όχι μόνο δεν έγιναν αυτά, αλλά έχουμε χρεωθεί 3,5 δισ. ευρώ για τις ζημιές των πλημμυρών. Και όπως καταλαβαίνετε αυτά τα 3,5 δισ. τα πληρώνει η γενιά μου και οι μικρότερες γενιές.
Και είναι κάτι το οποίο πραγματικά είναι ανήθικο να συμβαίνει στη χώρα μας.
Και με τις πυρκαγιές στην Αττική το ίδιο πράγμα. Έχουμε drones, τις βρίσκουν και μετά διασχίζουν 40 χιλιόμετρα. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε αρκετούς πυροσβέστες και πυροσβεστικά. Δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μη λειτουργεί το επιτελικό κράτος, η πολιτεία, το να δίνουμε τον λογαριασμό στις γενιές από το μέλλον, δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικό. Πρέπει να σταματήσει.
Εδώ πέρα, για τη Θεσσαλία, για τη Μαγνησία μάλλον ακόμα δεν έχω καταλάβει -συνομιλώντας με όλους τους φορείς και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο σιωπά τελείως- δεν έχω καταλάβει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μιλάτε τώρα για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Για το φράγμα…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γι’ αυτό το φαινόμενο, διότι πολύ απλά υπάρχουν τρία σκέλη: Υπάρχει το πολιτικό, υπάρχει το οικονομικό, υπάρχει το επιστημονικό. Από τα τρία σκέλη αυτά, το επιστημονικό είναι το πιο πασιφανές. Δηλαδή υπήρχαν πανεπιστήμια τα οποία είχαν προειδοποιήσει για αυτή την κατάσταση. Υπήρχαν νεκρά ψάρια -σε πολύ μικρότερη ποσότητα, φυσικά- από τον Ιούλιο, τα οποία τα είχε δει η τοπική κοινωνία και είχε συνομιλήσει με το επιμελητήριο και με διάφορους φορείς.
Εδώ πέρα έχουμε -να θυμίσουμε- το 2019 καταργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά το 2020 καταργούν τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας. Μετά αυτός ο φορέας υποτίθεται ότι πηγαίνει στην εξουσιοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Δημιουργείται ο ΟΔΥΘ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος αναθέτεται ως Α.Ε. σε ιδιώτες, στην ουσία, δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Υποτίθεται ότι οι αρμοδιότητες του φορέα της Κάρλας είναι μεταξύ, αυτή τη στιγμή, ΟΦΥΠΕΚΑ και ΟΔΥΘ. Μετά έχουμε τη μελέτη για τις απορροές του ποταμού, οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αυτές, οι οποίες, υποτίθεται, έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι 2021 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άλλο κομμάτι της γραφειοκρατίας. Και τελικά η Περιφέρεια, η οποία προφανώς έχει και εκείνη έναν ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση, αλλά στην ουσία έχει αναγκαστεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, στο τέλος της ημέρας.
Λοιπόν, πρόκειται για ένα μπάχαλο εδώ πέρα. Ένα μπάχαλο αρμοδιοτήτων, αλληλοεπικάλυψης. Και καταλήγουμε να βλέπουμε αυτή την περιοχή εδώ, τον Βόλο και τη Μαγνησία να βλέπει τον τουρισμό της να καταρρέει -μέχρι και 90% κάτω είναι αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εσείς έρχεστε από μια σύσκεψη που συναντήσατε τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι καταλαβαίνω ότι δεν διαμαρτυρήθηκαν μόνο για το πώς θα διαχειριστεί η πολιτεία τις επιπτώσεις από το τελευταίο φαινόμενο. Μιλήσατε πριν για την ανάγκη να καταβληθούν οι αποζημιώσεις επιτέλους έναν χρόνο μετά και αναφερθήκατε και στην προηγούμενη καταστροφή που είχε γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου με τις πυρκαγιές. Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που κάνετε, παίρνετε απαντήσεις στο γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων ή πότε θα ολοκληρωθεί;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Πολλές φορές δεν απαντούν σε ερωτήσεις. Μερικές φορές απαντούν γενικόλογα. Αλλά νομίζω ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον ότι υπάρχει ολιγωρία εδώ πέρα και ότι πρέπει να υπάρξει λογοδοσία. Καταρχάς, σήμερα δεν είμαι μόνο εγώ στη Θεσσαλία. Είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και μας χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λίγα χιλιόμετρα κυριολεκτικά. Και η ερώτηση είναι γιατί δεν έχει έρθει εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι δυνατόν να είναι στην Περιφέρεια, να πάει να εξαγγείλει μερικά γενικόλογα μέτρα-ασπιρίνες και να μην έρθει εδώ να δει το πρόβλημα από κοντά, να ακούσει τους κατοίκους, τους επαγγελματίες; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματικά αγκομαχούν, εδώ στον Βόλο.
Πήγα στους ψαράδες πριν. Έχουν μηδέν έσοδα. Μηδέν. Αυτές είναι οικογένειες. Η αγορά, αυτή τη στιγμή, έχει κυριολεκτικά πεθάνει, η αγορά στον Βόλο. Άρα λοιπόν, τι θα γίνει; Τι θα γίνει; Και επίσης μου παραπονέθηκαν οι φορείς ότι, αν και γνώριζε το θέμα η κυβέρνηση για τον τουρισμό, στον οποίο βασίζεται η Μαγνησία, δεν ασχολήθηκε ούτε η υπουργός Τουρισμού ούτε ο ΕΟΤ με την περιοχή. Και συνεπώς είχαν μεγάλη πίεση πριν συμβεί το θέμα με τα νεκρά ψάρια, το οποίο ήταν η ταφόπλακα.
Άρα υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες εδώ. Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει αυτό το μπάχαλο του δήθεν επιτελικού κράτους, που θα δείτε ότι για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία αποπομπή. Να δούμε μια αποπομπή!
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αποπομπή, με ποια αφορμή;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:Κάποιος δεν ευθύνεται για αυτό; Κάποιος δεν είχε, δεν έπρεπε να γνώριζε για το οξυγόνο στη λίμνη και στους ποταμούς; Κάποιος δεν έπρεπε να ήξερε, να είχε ενημερώσει, να υπήρχε επιτήρηση αυτής της κατάστασης, να μπορούσε να γίνει μια πράξη;
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία κυρίως συζητά αυτό: γιατί δεν το προλάβαμε; Αυτή την ασφυξία που οδήγησε σε μια αυτοκτονία τα ψάρια δεν την έβλεπε κανείς, όπως λέτε. Οι ντόπιοι βλέπανε μικρές ομάδες νεκρών ψαριών.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, συνήθως συνήθως ψάχνουμε το ποιος έχει την αρμοδιότητα για να αναλάβει την ανάλογη πολιτική ευθύνη ή την ανάλογη διοικητική διοικητική ευθύνη. Η δική μου απάντηση είναι -επειδή εδώ οι αρμοδιότητες είναι πολλές, σε πολλούς έχουν επιμεριστεί- όσοι είχαν την συναρμοδιότητα, ας λάβουν τη συνευθύνη τους. Ας υπάρξει αποπομπή περισσότερου από ενός.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι, καλά, ξέρετε, πάντα εξυπηρετούν οι γκρίζες ζώνες στις αρμοδιότητες, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο αν φταίει ο Κασελάκης ή ο Γιάννης ο Γιώργος.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ε, αυτό πρέπει να αλλάξει στο κράτος μας. Δεν νοείται πλέον να υπάρχει τέτοια αλληλοεπικάλυψη. Δηλαδή το να έχεις Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να ακούγεται ωραίο στη θεωρία, αλλά εδώ είδαμε μια τεράστια αποτυχία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της διορισμένης Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Να αναλάβει η Περιφέρεια την δυνατότητα να εκτελεί αυτό που πρέπει να εκτελέσει.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μάλιστα. Ελάτε τώρα να μου απαντήσετε στο ότι έρχεστε -όσοι σας κατηγορούσαν πέρσι τέτοια εποχή που βοηθούσατε μια γυναίκα να βγάλει τα νερά από το πλημμυρισμένο της σπίτι- για άλλη μια φωτογραφία, τώρα, με φόντο αυτή την οικολογική. οικονομική καταστροφή που υφίσταται η περιοχή.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή. Και σε εμάς, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, μας επηρεάζει βαθύτατα -και ψυχολογικά και πολιτικά- το να βλέπεις μια τέτοια οικολογική καταστροφή. Είναι μέρος της ταυτότητάς μας το περιβάλλον. Και χρειάζεται παρεμβατικό κράτος και αποδοτικό κράτος για να μη γίνεται αυτό. Πραγματικά, ψυχολογικά είμαστε επηρεασμένοι. Πληγώνει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο η τοπική κοινωνία η οποία πλήττεται αυτή τη στιγμή. Πληγώνει όλους τους Έλληνες αυτή η κατάσταση, να τη βλέπεις. Όσον αφορά σε αυτό το οποίο είπατε για τις φωτογραφίες…
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Για τα πλάνα…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ έρχομαι εδώ να δω τα προβλήματα από κοντά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί δεν είναι εδώ; Φοβάται τα πλάνα; Πρέπει να πηγαίνεις εκεί που είναι η ευθύνη σου. Πάει να κάνει μια φιέστα στη Λάρισα και πιο κοντά να ανακοινώσει άλλα μέτρα. Να έρθει εδώ να μιλήσει με τους κατοίκους της Μαγνησίας. Έχουν τεράστια προβλήματα. Και σε όσους έχουν να ειρωνευτούν για την παρουσία μου στο πεδίο, πιστεύω ότι αυτό το οποίο κάνω είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της πολιτικής: είναι να είμαι κοντά στους πολίτες. Η πολιτική είναι για τους πολίτες. Δεν είναι -με όλο τον σεβασμό- μόνο για τα στούντιο των καναλιών, ούτε είναι μόνο για τους τοίχους του κοινοβουλίου. Είναι για την παρουσία ανάμεσα στους πολίτες.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γι’ αυτό και εμείς επιλέξαμε να είμαστε εκτός στούντιο. Λοιπόν, πάμε να δούμε τι γίνεται στο δικό σας κόμμα. Και θα ξαναγυρίσουμε, γιατί είμαστε λίγες μέρες πριν την έκθεση Θεσσαλονίκης και θα δούμε αν θα έχουμε πραγματικές, ουσιαστικές εξαγγελίες ή όχι. Γιατί ξανά ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα σας; Ενοχλείτε εσείς; Ενοχλούν οι επιλογές που έχετε κάνει; Βγαίνουν στο προσκήνιο φιλοδοξίες προσωπικές;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από όλους αυτούς τους παράγοντες και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή που έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο έχει την εξουσιοδότηση από τον εαυτό της, από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή πριν από μερικές εβδομάδες, να προχωρήσει σε μια εισήγηση καταστατικών αλλαγών προς το επικείμενο Συνέδριο, το οποίο το έχει η ίδια εξουσιοδοτήσει, και πάλι, και οργανώσει. Άρα λοιπόν, δεν πρόκειται να αποκλίνω από τον σκοπό τον οποίο έχουμε, ο οποίος είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει τη φωνή και την κυρίαρχη εξουσία στα μέλη του κόμματος.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα ξαναστηθούν κάλπες; Φαντάζομαι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο ψηφοφόρος που δεν έχει πρόσβαση στα υψηλά της εξουσίας του κόμματος, αν σας συναντήσει στον δρόμο αυτό θα σας ρωτήσει.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό.
Το βασικό είναι η κοινωνία να μπορεί να έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να είναι ανεξάρτητη, η οποία να έχει ένα ξεκάθαρο προοδευτικό όραμα. Όχι ένα μήνυμα που ξαφνικά -συγγνώμη που αναγκάζομαι να αντιπαρατεθώ με το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα- αλλά η απόφασή τους να στηρίξουν τη συμφωνία της Τράπεζας Αττικής, παραδείγματος χάριν, για μένα δείχνει ότι αυτό είναι το νεφελώδες Κέντρο. Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν τι πάει να πει προοδευτικό κόμμα και τι πάει να πει σύγχρονη Αριστερά. Και τι πάει να πει κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να είναι ένα παρακλάδι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μας εκφράζει αυτό. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, κυρίως. Βλέπετε ότι με αυτή τη στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική οι ανισότητες έχουν ξεφύγει. Οι ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν, χωρίς κανένα κεντρικό όραμα για τη χώρα -είτε είναι στην Υγεία είτε είναι εδώ με τον οργανισμό για τη διαχείριση των υδάτων- δεν λύνουν τα προβλήματα.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μόλις ταυτίσατε το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση σε μια ακόμη επιλογή.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:Ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς συνάδει με ή συμβαδίζει με κυβερνητικές πολιτικές. Εξάλλου, ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ έχει τροφοδοτήσει υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μέσα στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή υπάρχει και εκεί πέρα ένα μπάχαλο μεταξύ δεξιάς πτέρυγας και του προοδευτικού Κέντρου που δήθεν είχε αγκαλιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει πολύ στυγνές δεξιές πολιτικές.
Και στο τέλος της ημέρας είμαι υπερήφανος που ανήκω σε ένα κόμμα και ηγούμαι ενός κόμματος που δεν απολογείται για την ισότητα στον γάμο. Που δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη κυβέρνηση Νετανιάχου λέγοντας ότι περιμένουμε τον οδικό χάρτη για να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης. Στο δικό μας κόμμα λέμε τις αλήθειες με το όνομά τους. Δεν θέλουμε ολιγοπώλια σε τράπεζες και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλουμε δημόσια, ποιοτική και δωρεάν Υγεία. Θέλουμε καλύτερη Παιδεία για όλους και δημόσια Παιδεία. Θέλουμε υποδομές με ένα παρεμβατικό πρόγραμμα κρατικό, για να μη βρισκόμαστε προ εκπλήξεων και ειδικά σε περιοχές όπως είναι εδώ, πονεμένες περιοχές, ή όπως είναι η Δυτική Μακεδονία. Τώρα σας αναφέρω περιοχές οι οποίες δεν έχουν αναγκαστικά ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη διάρκεια του καλοκαιριού για την κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας. Σήμερα είναι μαζί με τον πρωθυπουργό και ο κ. Γεωργιάδης. Τι υπουργός είναι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:Τι υπουργός είναι ο κ. Γεωργιάδης;
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δεν εννοώ τι χαρτοφυλάκιο έχει. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς οι κεντρώοι -που λέμε για το Κέντρο- ψηφοφόροι μπορούν να εναποθέτουν τις ζωές των γονιών τους, των παιδιών τους σε έναν τέτοιο υπουργό. Γιατί πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για έναν υπουργό ο οποίος έχει τις ζωές των οικογενειών μας στα χέρια του.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι ανίκανα χέρια;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα χέρια είναι εντελώς εγωκεντρικά και είναι χέρια τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση με την Υγεία. Και είναι χέρια τα οποία ασχολούνται πιο πολύ με το πληκτρολόγιο των κοινωνικών δικτύων παρά με τα προβλήματα του συστήματος Υγείας. Είναι χέρια τα οποία συνδυάζονται με ένα στόμα που αποκαλεί τους νοσηλευτές «κάφρους» και «ανθρωπάκια». Και είναι απαράδεκτο αυτό.
Έχετε τη δέσμευσή μου, έχει ο ελληνικός λαός τη δέσμευσή μου ότι όταν κυβερνήσουμε, η πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι η δημόσια Υγεία. Η υποστελέχωση θα τελειώσει, θα υπάρχουν κατάλληλες αμοιβές για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για όλο το προσωπικό και θα μπορέσει επιτέλους ο κόσμος να έχει την Υγεία που του αξίζει, χωρίς να αναγκάζεται να περιμένει μήνες σε λίστες και να πηγαίνει σε ιδιωτικά ιατρεία. Ξέρετε πόσοι πολίτες στην Κουμουνδούρου, όταν την άνοιξα στους πολίτες, μου είπαν ότι έχουν δανειστεί μέχρι εδώ από συγγενείς και φίλους για μια επέμβαση;
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Για να καταφύγουν στον ιδιωτικό…
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στον ιδιώτη. Πώς θα προχωρήσει έτσι η χώρα; Αυτό πάει να πει σύγχρονη αριστερή πολιτική.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα τονδιατηρήσετε αυτόν τον θεσμό, το να ανοίγετε την πόρτα του γραφείου σας χωρίς φίλτρο, χωρίς προετοιμασία;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Πείτε μου κάτι τελευταίο, επειδή αναφερθήκατε πριν για την ισότητα στον γάμο: Είδαμε ότι, σε αντίθεση με ό,τι ζούσαμε μέχρι τώρα, περίπου έναν χρόνο, από τότε δηλαδή που επιτεθήκατε δημόσια, εκεί είχε κλείσει απόλυτα η στρόφιγγα του να έχουμε ένα πλάνο, μια φωτογραφία. Είναι κάτι που είναι η νέα εποχή που αφορά σε εσάς και στην προσωπική σας ζωή ή είχε να κάνει μόνο με το γεγονός;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω είναι ένα στερεότυπο που μου έχουν προσάψει ότι ο ίδιος διεκδικούσα μια τέτοια προβολή. Δεν είμαι εκείνος που έδειξε το διαμέρισμά μου επιπλωμένο στην τηλεόραση, ούτε που έστειλε drone πάνω από το σπίτι μου ή πάνω από την τελετή, τον εορτασμό του γάμου που είχαμε στα Χανιά, ή που έδειξε φωτογραφίες απ’ ό,τι άλλο έχω. Όλο αυτό γίνεται επειδή σπάω σπάω στερεότυπα που υπάρχουν για την κοινωνία, για την Αριστερά, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή η σύγχρονη Αριστερά θέλει όλοι οι Έλληνες να μπορούν να είναι εύποροι. Δεν είναι εκεί το θέμα. Απλά θέλει κοινωνική δικαιοσύνη. Και να μπορεί ένα παιδί που γεννιέται σε μια συνοικία χαμηλότερων οικονομικών αποδοχών να μπορεί να επιχειρήσει και να πετύχει στη ζωή του.
Πώς θα το κάνει αυτό αν δεν υπάρχει ρευστότητα από τις τράπεζες, αν δεν υπάρχει ποιοτική δημόσια Παιδεία, δημόσια Υγεία; Αν πρέπει δηλαδή να εργάζεται για μισθούς πείνας, που έχουμε αυτή τη στιγμή, σε έναν εργασιακό μεσαίωνα για να πληρώνει τα έξοδα τα ιατρικά των γονιών του. Δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό τον φαύλο κύκλο. Αυτό πάει να πει σύγχρονη Αριστερά.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Άρα λοιπόν είναι απαντήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η τελευταία ανάρτηση Πολάκη αναφερόταν στον πυρήνα αυτού που μόλις περιγράψατε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω για τη δική μου πολιτική φιλοσοφία, και επειδή σπάνε πολλά στερεότυπα, όπως είπα. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός ότι ένας νέος μπορεί να πετύχει με το σπαθί του στο εξωτερικό, χωρίς να είναι απατεώνας, χωρίς να πρέπει να κάνει κάποια λαμογιά. Αυτό δυσκολεύεται να το πιστέψει ο Έλληνας, γιατί είναι απογοητευμένος από τη χώρα του. Και δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιος θέλει να γυρίσει στη χώρα του για να προσφέρει. Απαντούσα για τόσους μήνες ποιος με έχει «φυτέψει», ποια συμφέροντα εξυπηρετώ. Λοιπόν, δεν εξυπηρετώ κανένα συμφέρον. Πείτε μου ποιο συμφέρον θέλετε να καταγγείλω, να καταγγείλω επιτόπου εδώ, είτε για τράπεζα, είτε για ρεύμα, είτε για κανάλια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όταν επιμένετε καταγγέλλοντας συγκεκριμένα συμφέροντα, εξυπηρετείτε τα άλλα συμφέροντα που εχθρεύονται.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει. Εξυπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον από τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν τεράστια κερδοφορία για το τίποτα.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λοιπόν, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω κανένα εγκεφαλικό στους συνεργάτες σας, σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε ξανά και ξανά. Στο ημερολόγιό σας, πόσες επισκέψεις έχει γράψει στη Θεσσαλία, σε αυτόν τον έναν χρόνο; 9, 10;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εκεί πάνω, ναι.Και υποσχέθηκα στους φορείς ότι θα επανέλθω τις επόμενες εβδομάδες στον Παγασητικό να διανυκτερεύσω, να περάσω λίγο χρόνο στις περιοχές οι οποίες, απ’ ό,τι ακούω, έχουν ερημώσει.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Να ψαρέψετε πάνω σε μια τράτα και να φάτε για να δείξουμε ότι τα τρώμε τα ψάρια του Παγασητικού. Ευχαριστώ θερμά.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα φάω, ναι, θα γίνει αυτό. Ευχαριστώ εγώ. Γεια σας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.