Ακρίβεια: Έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων - «Άλμα» στην τιμή του καφέ



Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ανατιμήσεις που πλήττουν τους πολίτες στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Πέραν των αναλυτών που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, υπάρχει και η καθημερινή εμπειρία των καταναλωτών που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. 

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ακρίβεια αφορά αγαθά απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση κάθε οικογένειας, ενώ συνδυάζεται με πολύ ακριβή ενέργεια και στέγη.

Όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο φθινόπωρο, με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου παραδοσιακά να είναι φουσκωμένοι. 

Στα πάγια έξοδα για στέγαση, διατροφή, καύσιμα, ενέργεια προστίθενται οι επιπλέον δαπάνες που φέρνει το ξεκίνημα της σχολικής ή ακαδημαϊκής χρονιάς για τις οικογένειες με παιδιά.

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και η περαιτέρω διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εντείνουν τις ανησυχίες για όσα έπονται. 

Αξίζει δε να σημειωθεί πως λόγω του ότι πέρυσι σημειώθηκαν πολύ υψηλές ανατιμήσεις ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι ονομαστικά χαμηλότερος. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Τουναντίον, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Οι ανατιμήσεις

Μάλιστα, η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα αλλά περισσότερους κλάδους, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και αυτή που «πονάει» περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, κατηγορία «ανέβηκε» τον Αύγουστο κατά 2,2%, από 1,2% τον Ιούλιο. 

Σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταγράφηκε επιτάχυνση με ρυθμό 3,2%, από 3% τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Για το ίδιο διάστημα στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιβράδυνση στο 2,2%, από 2,6%. Ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται 1 μονάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όταν το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης των πολιτών στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμο με το αντίστοιχο στη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που υπολογίζει η Eurostat -τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό-, στην Ελλάδα είχαμε και πάλι επιτάχυνση με ρυθμό 2%, από 1,4%, ενώ ειδικά για τα τρόφιμα καταγράφηκε νέα άνοδος του ρυθμού αύξησης στο 2,3%, από 1,5%.

Αντίστροφες τάσεις καταγράφηκαν στις κατηγορίες των βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν με ρυθμό 1,4%, από 0,9% ενώ οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,7%, από 5%. 

Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε οριακά προς τα κάτω και τον δείκτη του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 3,7%, από 3,8%. Ως προς τον κλάδο της ενέργειας, υπήρξε επιτάχυνση σχεδόν 1 ποσοστιαίας μονάδας, καθώς από το 1,4% ο ρυθμός κινήθηκε με ρυθμούς 2,3%.

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές του καφέ

Η αύξηση των διεθνών τιμών, η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% και οι ανησυχητικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος συνθέτουν την «τέλεια καταιγίδα» για την τιμή του καφέ στην Ελλάδα. 

Οι καταναλωτές καλούνται να προετοιμαστούν για νέες ανατιμήσεις που αναμένεται να φτάσουν έως και το 20%. Οι τιμές για τον καφέ που σερβίρεται στις καφετέριες και στα καταστήματα αναμένεται να εκτοξευτούν.

Ειδικότερα, οι τιμές για έναν freddo cappuccino ή espresso, που πριν από δύο χρόνια κόστιζε 3,50 ευρώ, αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 4,50 και 5 ευρώ. Στην περίπτωση των καφέδων take away η τιμή του freddo cappuccino/espresso αναμένεται να αυξηθεί από 2,50 ευρώ σήμερα σε 2,80 έως 3,30 ευρώ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο