Γεωργία: Το «Γεωργιανό Όνειρο» με ποσοστό 53% προηγείται σε κομβικές για τη χώρα εκλογές
Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στη Γεωργία, με τους πολίτες να εκλέγουν μεταξύ μιας πορείας προς τη Δύση ή τη Ρωσία.
Το κυβερνών Γεωργιανό Κόμμα της Γεωργίας απέσπασε ποσοστό 53% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%. Το Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Ωστόσο, οι συμμαχικές δυνάμεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης δήλωσαν κι αυτές νικητές, ισχυριζόμενες ότι έχουν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που προμηνύει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας.
Οι εκλογές του Σαββάτου στη Γεωργία, χώρα περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρήθηκαν κομβικές, με τους ψηφοφόρους να αποφασίζουν εάν το κόμμα GD, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και έχει στραφεί μακριά από τη Δύση και πιο κοντά στη Ρωσία, θα εξασφαλίσει ακόμη μια τετραετία.
Ο ιδρυτής του GD, Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, πολυεκατομμυριούχος και θεωρούμενος ως ο πιο ισχυρός άνδρας της Γεωργίας, χαρακτήρισε τη νίκη του κόμματος αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών ως «σπάνιο επίτευγμα παγκοσμίως, ειδικά σε τόσο δύσκολες συνθήκες».
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, το GD θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναστέλλοντας τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για σχηματισμό φιλοδυτικού συνασπισμού και καθυστερώντας τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για ένταξη στην ΕΕ.
Διαφορετικά exit polls έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα: τρία εξ αυτών έδειχναν την αντιπολίτευση να προηγείται, ενώ ένα υποστήριξε πως το GD κέρδισε με πλειοψηφία 56%.
«Τα exit polls δείχνουν ένα εντυπωσιακό προβάδισμα 10% για την αντιπολίτευση. Πιστεύουμε πως ο λαός ψήφισε καθαρά υπέρ ενός μέλλοντος στην Ευρώπη, και καμία τακτική δεν θα αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Τινατίν Μποκούτσαβα, ηγέτιδα της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής παράταξης, «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα» (UNM), καλώντας το GD να αποσυρθεί.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, η Γεωργία διατηρεί ισχυρές φιλοδυτικές βλέψεις, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως μέχρι και το 80% των πολιτών της υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού GD φαίνεται να έχει στραφεί πιο κοντά στη Ρωσία, αποφεύγοντας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πολλοί ανέμεναν ότι το GD θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά ενδεχομένως να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία και να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς όλοι οι υπόλοιποι συνασπισμοί αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του.
Η ισχυρότερη αντιπολίτευση, το UNM, είναι κεντροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορίες που οι σύμμαχοί του θεωρούν πολιτικά υποκινούμενες.
Τα αποτελέσματα παρακολουθούν στενά στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να δηλώνει πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις προοπτικές ένταξης της Τιφλίδας στην ένωση.
Το GD κατηγόρησε προεκλογικά την φιλοδυτική αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να εμπλέξει τη Γεωργία σε μια σύγκρουση ανάλογη με αυτή της Ουκρανίας.
Το 2008, η Γεωργία είχε πολεμήσει για πέντε ημέρες με τη Ρωσία, μια εμπειρία που άφησε βαθιά σημάδια στη χώρα, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει αρκετούς στη Γεωργία να φοβούνται ότι μια κίνηση προς τη Δύση θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη Μόσχα.
Το GD έχει κατηγορηθεί επίσης για απόπειρα αυταρχικής στροφής, με τον Ιβανισβίλι να δηλώνει πως θα απαγορεύσει όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα απομακρύνει τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές εάν επανεκλεγεί.
«Η κυβέρνηση υπόσχεται ανοιχτά να μετατρέψει τη Γεωργία σε κράτος μονοκομματικό – κάτι άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της χώρας», ανέφερε η Τίνα Χιντάσελι, πρόεδρος της ΜΚΟ Civic Idea και πρώην υπουργός Άμυνας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.