Μέση Ανατολή: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης


Αύριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές που φέρονται να στοχεύουν στρατιωτικές βάσεις του Ιράν. 

Η σύγκληση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης και υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (21:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να επικεντρωθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που, σύμφωνα με το Ιράν, στοχοποίησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Το αίτημα του Ιράν και οι κατηγορίες για παραβίαση κυριαρχίας

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, απηύθυνε επίσημη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ.

Στην επιστολή, ο Αρακτσί τονίζει ότι η επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά δεν απέτρεψαν ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του για απάντηση, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επίθεση» που καταπατά το διεθνές δίκαιο και επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Οι ισραηλινές επιδρομές φέρεται να συνδέονται με αυξανόμενες ανησυχίες για ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Ιράκ, κάτι που το Τελ Αβίβ θεωρεί απειλή για την εθνική του ασφάλεια.

Στη συνεδρίαση, αναμένεται να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών-μελών. Το Ιράν ζητά την επίσημη καταδίκη της επίθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιδιώκοντας τη λήψη αυστηρών μέτρων και ενδεχομένως κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ και συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πιθανό να αντιταχθούν σε μια τέτοια πρόταση, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες για αυστηρή διεθνή αντίδραση.

Το αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίασης θα καθορίσει όχι μόνο τις άμεσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την ευρύτερη προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της κυριαρχίας των κρατών και των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

«Θα δώσουμε την αρμόζουσα απάντηση»

Τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου σηματοδότησαν ένα ιστορικό σημείο καμπής στον πολυετή σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Για πρώτη φορά, το Ισραήλ πραγματοποίησε και αναγνώρισε επίσημα μια ευρείας κλίμακας επίθεση εντός ιρανικού εδάφους.

Δεκάδες ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν πάνω από 1.300 χιλιόμετρα και εκτόξευσαν πυραύλους σε στρατηγικές εγκαταστάσεις αεράμυνας και βιομηχανίες κατασκευής πυραύλων σε τρεις επαρχίες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στην Τεχεράνη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), επιβεβαιώνοντας την επίθεση, ανέφεραν ότι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση αποτέλεσε απάντηση σε μήνες συνεχών επιθέσεων και προκλήσεων από την ιρανική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι πραγματοποίησαν «ακριβή πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους».

Το Ιράν, ωστόσο, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της επίθεσης, ισχυριζόμενο ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένες, με απώλειες μόνο μερικών στρατιωτών.

Δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν τη στόχευση στρατιωτικών βάσεων του Ιράν που συνδέονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και άλλων εγκαταστάσεων, οι οποίες σχετίζονταν στο παρελθόν με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στις επιδρομές αναφέρθηκε ότι καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-300, ένα σοβαρό πλήγμα στην ιρανική αμυντική ικανότητα, καθώς και στην προμήθεια πυραύλων προς τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», είπε ο Πεζεσκιάν στο υπουργικό συμβούλιο.

«Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Αυτή η άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενέργεια δημιουργεί ανησυχίες για κλιμάκωση της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι δύο χώρες δεν είχαν αναγνωρίσει ποτέ ανοιχτά μια σύγκρουση τέτοιας κλίμακας. Παράλληλα, το Ισραήλ φάνηκε αποφασισμένο να σταματήσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή, ενώ το Ιράν καλείται τώρα να αποφασίσει την πορεία της απάντησής του.

Οι διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν με ανησυχία τη διαμόρφωση αυτής της νέας κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και ευρύτερα παραμένει ρευστή.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο