Ελληνοτουρκικά: Το «μενού» της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν


Με την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αρχίζει νέος κύκλος συνομιλιών για τα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Αθήνα αύριο Παρασκευή (8/11) στις 10:30 όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στη Hurriyet ανέφερε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πιστεύω βαθιά ότι η οριστική λύση του ζητήματος θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποτροπή πιθανών εντάσεων», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο απαιτεί πως εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας βασισμένη στο διεθνές δίκαιο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, θα ακολουθήσουν, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης στις 12:30 Γεραπετρίτης και Φιντάν θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα δεχθούν ερωτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aksam και αναφερόμενος στο Αιγαίο σχολίασε ότι «Έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (σ.σ. καζάν- καζάν), όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας».

Ο Χακάν Φιντάν συνέχισε λέγοντας ότι «συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορεί να επιλυθούν οριστικά και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο