Στα παρασκήνια: Τα επόμενα βήματα του Στέφανου Κασσελάκη αν δεν καταφέρει να ανατρέψει στο συνέδριο τις αποφάσεις της Κ.Ε* Ηχηρές απουσίες των Κωστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από το πάρτι για τα πενήντα χρόνια της ΟΝΝΕΕΔ και η αμήχανη συνάντηση* Ξαναρχεται(με φόρα) ο Αλέξης Τσίπρας;


Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!


Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου!

Τα επόμενα βήματα του Στέφανου Κασσελάκη αν δεν καταφέρει να άρει στο συνέδριο τις αποφάσεις της Κ.Ε
Ρώτησα και έμαθα από άτομο κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την πρόθεσή του να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. 

Αυτή η προοπτική είναι το αποτέλεσμα της ανησυχίας του σχετικά με το μέλλον του στο κόμμα, ιδιαίτερα αν το επικείμενο συνέδριο του επόμενου Σαββατοκύριακου δεν καταφέρει να ανατρέψει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες τον αποκλείουν από την προεδρική εκλογή.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μια έντονη εσωκομματική αναστάτωση, καθώς τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για τις συνέπειες μιας πιθανής απομάκρυνσης του Κασσελάκη. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες για τη δημιουργία νέου φορέα, αυτό θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα περνούσε με άνεση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να επηρεάσει σοβαρά τη δυναμική των επόμενων εκλογών, καθώς οι ψηφοφόροι που στηρίζουν τον Κασσελάκη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια νέα πολιτική οδό.

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι του Κασσελάκη εμφανίζονται αισιόδοξοι, ελπίζοντας ότι αν τελικά οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής ανατραπούν στο συνέδριο, η υποψηφιότητά του θα αποκτήσει ξανά δυναμική. «Αν συμβεί αυτό», μου είπε η ίδια πηγή, «οι εκλογές για την προεδρία θα είναι περίπατος για τον Κασσελάκη και είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ακόμα και από τον πρώτο γύρο». Αυτή η προοπτική ενισχύει την πίεση για μια επαναστατική αλλαγή στις εσωκομματικές ισορροπίες και δίνει νέα πνοή στους υποστηρικτές του.

Στις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη συνεχίζουν να καταθέτουν ψηφίσματα που αμφισβητούν τις αποφάσεις των ανώτατων οργάνων του κόμματος. Οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις ενισχύονται, και οι κασσελακικοί υποστηρικτές αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ορισμένες οργανώσεις, όπως η ΟΜ Εξαρχείων, έχουν σημειώσει νίκες κατά των αποφάσεων της πλειοψηφίας, υποδηλώνοντας ότι οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο έντονες από όσο φαίνεται.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό, καθώς το συνέδριο πλησιάζει και οι διάφορες πλευρές ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι κασσελακικοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά τις διαδικασίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απονομιμοποίηση του ίδιου του συνεδρίου και των αποφάσεών του.

Αυτή η πιθανότητα δημιουργεί επιπλέον άγχος στους υποστηρικτές των «87», οι οποίοι φοβούνται ότι η δύναμη που έχουν στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να καταρρεύσει αν οι κασσελακικοί συνεχίσουν να ενισχύουν τις θέσεις τους. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική δυναμική να μπορεί να αλλάξει δραματικά ανάλογα με τις εξελίξεις στο συνέδριο.
Ηχηρές απουσίες των Κωστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από το πάρτι για τα πενήντα χρόνια της ΟΝΝΕΕΔ

Μου μετέφεραν ότι λίγο πριν από την κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», η ΟΝΝΕΔ έμαθε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα δώσουν το «παρών» στον δικό της εορτασμό για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, που γίνεται στο Ωδείο Αθηνών. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε επιστολή του προς την ΟΝΝΕΔ, δήλωσε ότι θα ήθελε να παραβρεθεί, αλλά λόγω της αλλαγής της ημερομηνίας από την προγραμματισμένη εκδήλωση πριν από δύο εβδομάδες, δεν μπορεί να παρευρεθεί στη νέα. 

Αντίστοιχα, ο Κώστας Καραμανλής φεύγει για Θεσσαλονίκη, όπου τη Δευτέρα θα μιλήσει ως κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».

Οι γνωρίζοντες, πάντως, λένε ότι η απουσία τους από την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ μόνο τυχαία δεν είναι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η στάση τους, ειδικά μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις με το Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά και τον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής, στέλνει ένα σαφές μήνυμα. 

Η επιλογή τους να μην παραστούν, την ίδια στιγμή που γίνεται το «γαλάζιο πάρτι» στη Ρηγίλλης, δείχνει πως δεν σκοπεύουν να βάλουν νερό στο κρασί τους, και μάλιστα λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου. Άλλωστε, ο Σαμαράς έχει κάνει ήδη αναφορά για «μαγειρέματα» γύρω από το Κυπριακό και τα ανοιχτά ζητήματα στο Αιγαίο, αφήνοντας να εννοηθεί πως διαφωνεί κάθετα με τις κατευθύνσεις που λαμβάνει η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται, η απουσία των Καραμανλή και Σαμαρά από τις εκδηλώσεις της νεολαίας της ΝΔ δεν είναι απλή σύμπτωση, αλλά μια ηχηρή δήλωση ότι οι διαφωνίες τους με τον Μητσοτάκη δεν είναι εύκολο να παρακαμφθούν. Ένα μήνυμα ότι, παρά την τυπική ενότητα, οι διαφορές στην παράταξη είναι βαθιές, και δύσκολα θα κρυφτούν πίσω από εορτασμούς και τυπικές χειραψίες.
Η αμήχανη συνάντηση
Μαθαίνω επίσης ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά είχε μια μάλλον αμήχανη ατμόσφαιρα, με χειραψίες και «παγωμένα» χαμόγελα να κυριαρχούν.

Η τριπλέτα των πρωταγωνιστών βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «1974 – 2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία - η Δημοκρατία στην εποχή μας».

Η εκδήλωση έγινε στη Φιλοθέη, στην έδρα του Ιδρύματος, παρουσία πλήθους πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Το κλίμα όμως είχε μια ιδιαίτερη ψυχρότητα, καθώς οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, και η παρουσία του Κώστα Καραμανλή πρόσθεσε έναν επιπλέον τόνο αμηχανίας στη συνάντηση.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των εργασιών, ωστόσο το παρασκήνιο της συνάντησης παραμένει θερμό, ειδικά καθώς οι πληροφορίες λένε ότι Μητσοτάκης και Σαμαράς ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, όπου θα παραβρεθούν μαζί σε εκδήλωση στο σπίτι του Οδυσσέα Ελύτη.

Παρά τις τυπικές δηλώσεις και τους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς, το ερώτημα που αιωρείται είναι αν η σημερινή τους συνάντηση θα είναι εξίσου «παγωμένη» ή αν οι δύο άνδρες θα δείξουν πρόθεση για κάποια προσέγγιση, σε μια χρονική στιγμή όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει ισχυρές εσωτερικές πιέσεις.
Ξαναρχεται(με φόρα) ο Αλέξης Τσίπρας;
Μου λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει πλέον την επιστροφή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να αιωρείται στον αέρα η φράση που πέταξε πριν λίγο καιρό: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα». 

Η δήλωση αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς για πολλούς σηματοδοτεί ότι ο Τσίπρας όχι μόνο δεν αποστασιοποιήθηκε πραγματικά από την ηγεσία, αλλά πως εξετάζει σοβαρά την επιστροφή του. Για αρκετούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, η ιδέα της επιστροφής του Αλέξη είναι μια αναμονή που τρέφεται εδώ και περίπου 1,5 χρόνο – από τότε δηλαδή που αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από την αδυναμία του να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές.

Όλο αυτό το σκηνικό ενισχύεται από τις κινήσεις και τις φράσεις που επιλέγει ο Τσίπρας σε κάθε δημόσια του εμφάνιση. Οι «Τσιπρικοί» παραμένουν ισχυροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό των μελών, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για την επιστροφή του. 

Παράλληλα, από την πλευρά του πρώην προέδρου δεν υπάρχει καμία διάθεση να απεμπλακεί οριστικά από τα δρώμενα. Κάθε του δήλωση, κάθε του λέξη ή εμφάνιση φαίνεται να στοχεύει στο να κρατάει «ζεστό» το κοινό του και να διατηρεί την προοπτική μιας ενδεχόμενης επανόδου του στην κορυφή του κόμματος.

Στον αντίποδα, μια πιθανή επιστροφή του Τσίπρα φαίνεται πως θα σήμαινε και την απόσυρση του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη γραμμή. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Κασσελάκης εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «ένα βήμα πίσω» και να αποχωρήσει από την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσία εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να ξανακατέβει ως πρόεδρος. 

Όμως, για να λέμε την αλήθεια, το σενάριο αυτό – όσο ευγενική και αν είναι η δήλωση διαλλακτικότητας από τον Κασσελάκη – μάλλον δύσκολα θα επιβεβαιωθεί. Αντίθετα, η πραγματικότητα λέει ότι ο Κασσελάκης έχει πλέον το δικό του πιστό κοινό και τους δικούς του υποστηρικτές που διεκδικούν δυναμικά τη νέα ηγεσία.

Όλο αυτό το σκηνικό ενισχύεται από τις κινήσεις και τις φράσεις που επιλέγει ο Τσίπρας σε κάθε δημόσια του εμφάνιση. Οι «Τσιπρικοί» παραμένουν ισχυροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό των μελών, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για την επιστροφή του. 

Παράλληλα, από την πλευρά του πρώην προέδρου δεν υπάρχει καμία διάθεση να απεμπλακεί οριστικά από τα δρώμενα. Κάθε του δήλωση, κάθε του λέξη ή εμφάνιση φαίνεται να στοχεύει στο να κρατάει «ζεστό» το κοινό του και να διατηρεί την προοπτική μιας ενδεχόμενης επανόδου του στην κορυφή του κόμματος.

Όμως, για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, το σενάριο αυτό, όσο κι αν είναι «γλυκό» για τους υποστηρικτές του, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρησή του ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας του να καταγράψει μια ουσιαστική νίκη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη, κάτι που φαίνεται να ξεχνιέται από ορισμένους κύκλους εντός του κόμματος. 

Η παλιά φρουρά και οι νοσταλγοί της εποχής του Τσίπρα δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν πως η επαναφορά του μπορεί να θεωρηθεί ως οπισθοδρόμηση για ένα κόμμα που προσπαθεί να ξαναχτίσει τη βάση και την πολιτική του ταυτότητα σε μια νέα εποχή.

Όμως, για να το πω και λίγο πιο ξεκάθαρα, καλώς να έρθει αν το θέλει ο κ. Τσίπρας – και να έρθει και «με φόρα», όπως του είχε ζητήσει η τότε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, σε προεκλογική συγκέντρωση. 

Αλλά να έρθει γνωρίζοντας ότι η ηγεσία του είχε ταυτιστεί με μια σειρά από ήττες στις εθνικές εκλογές. Αν επέλεξε να αποσυρθεί επειδή δεν μπόρεσε να αντιπαρατεθεί επιτυχώς στον Μητσοτάκη, τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει με την επάνοδό του;

Σίγουρα η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία μπορεί να μοιάζει δελεαστική για τους πιο πιστούς οπαδούς, όμως το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι βαρύ – διότι ο Τσίπρας έχει ήδη ταυτιστεί, για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, με την εικόνα ενός ηγέτη που δεν κατάφερε να πετύχει μια εκλογική νίκη εδώ και χρόνια.


Οι καιροί απαιτούν ανανέωση και φρέσκες ιδέες, κάτι που οι πιο προοδευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν, ακόμα κι αν δεν το λένε δυνατά. Μια ενδεχόμενη επιστροφή του Τσίπρα θα μπορούσε να διχάσει ακόμη περισσότερο το κόμμα σε μια περίοδο που χρειάζεται ενότητα και ξεκάθαρη στρατηγική για να αντέξει την πίεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να ενισχύεται συνεχώς. 

Στο τέλος της ημέρας, το ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει και να ανακάμψει, κοιτάζοντας προς τα μπρος, αντί να παραμένει καθηλωμένος στην εποχή του 2015 και στις παλιές συνταγές.

Και αν ο Τσίπρας όντως σκοπεύει να επιστρέψει, η πρόκληση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει κάτι νέο στο τραπέζι, κάτι που δεν κατάφερε να προσφέρει στο τελευταίο του διάστημα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, μια επαναφορά χωρίς ανανέωση, μοιάζει περισσότερο με «βήμα πίσω» παρά με ουσιαστική εξέλιξη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη