Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο


Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και μια ομόρφη Κυριακή!

Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή
Για να γνωρίζετε, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συγκεντρωθεί ένας αξιοπρεπής αριθμός συμμετοχών στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και την ίδρυση του νέου κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», αλλά και τον διαρκή κατακερματισμό του κόμματος, πολλοί πρώην υποστηρικτές έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα. Αν κρίνουμε από τη γενική απαξίωση που επικρατεί, είναι ζήτημα αν θα προσέλθουν στις κάλπες ακόμα και 50.000 μέλη – και αυτό το νούμερο μάλλον κρίνεται αισιόδοξο.

Όμως, εδώ ξεκινά η πραγματική συζήτηση: ακόμα κι αν οι πραγματικές συμμετοχές είναι ελάχιστες, τίποτα δεν εμποδίζει το κομματικό επιτελείο να παρουσιάσει έναν αριθμό πολλαπλάσιο, για να δώσει την εντύπωση πως το κόμμα παραμένει ζωντανό και μαζικό. Πώς; Μα με έναν τρόπο που οι ίδιες οι πρακτικές του κόμματος αφήνουν διάπλατα ανοιχτό.

Παρότι χιλιάδες μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποβάλει αιτήματα διαγραφής των προσωπικών τους δεδομένων, φαίνεται πως το κόμμα δεν συμμορφώνεται. Πολλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν emails, SMS και άλλες μορφές επικοινωνίας από την πλατφόρμα iSYRIZA και τους υποψήφιους αρχηγούς, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν καμία περαιτέρω σχέση με το κόμμα.

Αυτή η ανυπακοή δημιουργεί ένα εξαιρετικά ύποπτο πλαίσιο. Με τα δεδομένα των πρώην μελών στα χέρια τους, τίποτα δεν εμποδίζει το κόμμα να δηλώσει ότι κάποιος «Τάδε Ταδόπουλος» πήγε και ψήφισε στις εκλογές – ακόμα κι αν ο ίδιος δεν πέρασε ποτέ καν από την πόρτα του εκλογικού κέντρου. Είναι άλλωστε μια τακτική που, αν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί, αλλά δημιουργεί και την ψευδαίσθηση μιας ευρείας συμμετοχής, όταν στην πραγματικότητα η κάλπη μπορεί να είναι σχεδόν άδεια.

Το σημαντικότερο είναι πως αυτή η πρακτική δεν αποτελεί απλώς παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και υποτίμηση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας. Ουσιαστικά, αν οι εκλογές παρουσιαστούν με τέτοιες πλασματικές συμμετοχές, το μήνυμα που εκπέμπει το κόμμα είναι ότι η αλήθεια και η διαφάνεια δεν έχουν καμία θέση στην πολιτική του πρακτική.

Για τον κόσμο που έχει ήδη αποχωρήσει, η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μια διαρκή υπενθύμιση για το πώς ένα κόμμα μπορεί να υπονομεύσει ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα των πολιτών – όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας των δεδομένων τους. Και για όσους παραμένουν στον χώρο, το ερώτημα είναι αν θέλουν να στηρίζουν μια ηγεσία που ενδεχομένως να επιλέξει να παίξει τέτοιου είδους παιχνίδια για να κρύψει την πολιτική της αποδυνάμωση.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια συμπεριφορά, αν υλοποιηθεί, θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ένα κόμμα αντί να εμπνέει τους πολίτες, τους «χρεώνει» συμμετοχές χωρίς τη θέλησή τους, τότε το μόνο που πετυχαίνει είναι να γιγαντώνει την πολιτική και ηθική απαξίωσή του.
Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή
Μαθαίνω ότι ο εκνευρισμός που επικρατεί στο Μαξίμου μετά και τη νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή είναι μεγάλος, παρότι δεν τον αφήνουν να βγει παραέξω. Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού από την Πάτρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», έστειλε ηχηρά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα, αγγίζοντας καίρια ζητήματα που «πονάνε» την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Καραμανλής διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως υπονόμευση της εθνικής ομοψυχίας, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, που ουσιαστικά αμφισβητεί την πολιτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς έρχεται από έναν πολιτικό με βαθιά επιρροή στα γαλάζια ακροατήρια.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής έσπασε το «σιωπητήριο» των τελευταίων ημερών, διαφοροποιούμενος δημόσια από την επίσημη γραμμή, απελευθερώνει δυνάμεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιθέσεις στο κυβερνών κόμμα είναι πιθανό να οξυνθούν, καθώς το Μαξίμου φαίνεται να χάνει την πλήρη κυριαρχία του στην παράταξη.

Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης, που συνδέεται άμεσα με τη διαγραφή Σαμαρά, έρχεται να ενισχύσει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ακόμη, η δήλωση του Καραμανλή ότι «δεν ενδιαφέρεται» για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και φαινομενικά καθησυχαστική, αφήνει ανοιχτά ερωτήματα. Η παρατήρηση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις πρόσφατες αναφορές του Αντώνη Σαμαρά, που πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για τη συγκεκριμένη θέση.

Στο παρασκήνιο, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζυγίζει τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις του. Ο στόχος του φαίνεται να είναι η ανασύνταξη του κατακερματισμένου «ακροδεξιού» χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει αυτό το τμήμα της κοινωνίας.

Το επόμενο τρίμηνο προμηνύεται κρίσιμο, καθώς η δυναμική που έχει αποκτήσει η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και οι εσωκομματικές εντάσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, και προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο – αλλά η ομιλία Καραμανλή έδειξε ότι κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θα είναι.
Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο
Μαθαίνω ότι, η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και η ίδρυση του νέου κόμματός του, του «Κινήματος Δημοκρατίας», έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς απογοητευμένους πρώην υποστηρικτές να παίρνουν τον δρόμο της εξόδου. Ωστόσο, ακόμα και κάποιοι που έχουν αποχωρήσει και έχουν υποβάλει αιτήματα διαγραφής των προσωπικών τους δεδομένων συνεχίζουν να λαμβάνουν παράνομα emails και μηνύματα από τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος και την πλατφόρμα iSYRIZA.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτοί οι πολίτες θα είχαν απομακρυνθεί πλήρως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών... μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον Απόστολο Γκλέτσο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η επιλογή του γνωστού ηθοποιού και πρώην δημάρχου είναι απόλυτα ταιριαστή για την ηγεσία του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ – μια αντίληψη που, αν μη τι άλλο, εγείρει ερωτήματα για το πού έχει φτάσει το κόμμα στα μάτια της κοινωνίας. (Γιατί ίσως, τελικά, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται πολιτική στρατηγική, αλλά σκηνοθετική επιμέλεια...)

Από την άλλη, μέσα στον κύκλο των υποστηρικτών του Κασσελάκη, οι αντιδράσεις είναι έντονες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι «όποιος πάει να ψηφίσει, νομιμοποιεί το νέο καθεστώς στον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την άποψη πως η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές λειτουργεί ως έμμεση αποδοχή της παρούσας κατάστασης και της ηγετικής κρίσης που μαστίζει το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εύφλεκτο, ενώ η σκιά του νέου κόμματος Κασσελάκη κάνει τη δυναμική της αντιπαράθεσης ακόμα πιο εμφανή. Οι πολιτικές εξελίξεις προμηνύονται ενδιαφέρουσες, με τον Γκλέτσο να πρωταγωνιστεί, έστω και ειρωνικά, στις εσωτερικές αναζητήσεις του κόμματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη