Ελληνοτουρκικά: Επιμένει στο «τουρκικό παζάρι» για το Αιγαίο ο Φιντάν– «Μην περιοριστούμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»
Η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν ολοκληρώθηκε και από τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των «ήρεμων νερών», αλλά με τις διαφωνίες να είναι ξεκάθαρες, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη γραμμή διεύρυνσης με φόντο το Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενώ είπε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επεσήμανε ότι θέση μας είναι ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά που είναι η «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αλλά όπως τόνισε «οι θέσεις μας αφίστανται» σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Από την μεριά του ο Χακάν Φιντάν επέμεινε στην «λύση πακέτο», καθώς όπως σημείωσε «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «όλα πρέπει να συζητιούνται» και έκανε λόγο για «διαμοιρασμό του Αιγαίου».
Γεραπετρίτης: «Οι επαφές μας αποκτούν μια κανονικότητα»
Αρχικά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», ενώ πρόσθεσε ότι «υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς», συμπληρώνοντας ότι «υπήρξε όμως άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας. Οι επαφές μας αποκτούν μια κανονικότητα».
Παράλληλα, είπε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Τουρκίας», ενώ είπε ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τουρισμό, εμπόριο και οικονομία.
Τέλος, για το Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδίας στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ
Συνέχιση του «καζάν καζάν»
Ο Χακάν Φιντάν από τη μεριά του ανέφερε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα συνεργασίας» και ότι εργαζόμαστε για τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας». Μετά είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κινηθούν σε μια γραμμή «win win», λέγοντας ότι «να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία για το θετικό κλίμα, ώστε την αιώνια γειτονιά μας να την κάνουμε αιώνια φιλία».
Στο τέλος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε τη πάγια θέση της Τουρκίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαφές ότι η τούρκικη πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα πίσω από την θέση της για «ολιστική λύση».
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα γίνει στις αρχές του 2025, όπου θα συναντηθούν για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν τη συνέχιση των «θετικών συζητήσεων» για τις 2-3 Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.