Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις φωτιά στα επαγγελματικά τιμολόγια - Ποιοι κινδυνεύουν με «ξαφνικό θάνατο»
Ευθέως απειλείται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος του ρεύματος, το οποίο, εφόσον δεν καταστεί δυνατό να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου, θα μετακυλιστεί σε προϊόντα και υπηρεσίες με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.
Το ενεργειακό κόστος θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των μικρομεσαίων, που τα τελευταία χρόνια έρχεται να προστεθεί στα υψηλά ενοίκια, στο γενικότερα αυξημένο κόστος λειτουργίας και στους μειωμένους τζίρους και μάλιστα ενώ έχει προηγηθεί μια διετία με βροχή από λουκέτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.
Θυμίζουμε ότι οι πενιχρές επιδοτήσεις που δόθηκαν τους πανάκριβους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αφορούσαν μόνο τα οικιακά τιμολόγια, ενώ για τα επαγγελματικά δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα.
Αλλωστε από νωρίς το καλοκαίρι, όταν άρχισαν να εκτοξεύονται οι τιμές του ρεύματος και στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει τους μικρομεσαίους, φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και μικρές επιχειρήσεις κατακρίνουν την εξαίρεσή τους και ζητούν επιτακτικά επιδότηση και στα επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Κραυγή αγωνίας
Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει επανειλημμένα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην οδηγηθούν επαγγελματικοί-επιχειρηματικοί κλάδοι σε οικονομική εξόντωση τον χειμώνα. Το βασικό αίτημα επικεντρώνεται σε επιδοτήσεις χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, σημειώνοντας ότι αν τελικά επιδοτηθούν ορισμένες επιχειρήσεις, αυτό μπορεί να σημάνει τον «ξαφνικό θάνατο» για πολλές εξ αυτών που θα εξαιρεθούν από την κρατική στήριξη.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι) ανέφερε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι, βάσει δικής της έρευνας, ότι για παράδειγμα μια επιχείρηση εστίασης για ενέργεια πλήρωσε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ το 2021, 14.000 ευρώ το 2022, 17.500 ευρώ το 2023, ενώ για το 2024 είναι άγνωστο πόσα ευρώ θα κληθεί να πληρώσει «εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων που επιβάλλει το καρτέλ ενέργειας».
Από τα μέσα Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Αρτοποιών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενεργειακό κόστος τον χειμώνα, εκτιμώντας μάλιστα ότι τον Δεκέμβριο -μήνα με αυξημένες καταναλώσεις λόγω της εορταστικής περιόδου- η κιλοβατώρα θα αυξανόταν σε τιμές άνω των 24 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όταν τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο οι τιμές έφτασαν έως και 27 λεπτά χωρίς να δοθεί καμία επιδότηση, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Τελικά, σύμφωνα με την προ ημερών νέα επιστολή προς το ΥΠΕΝ των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών, τον Δεκέμβριο το κόστος φτάνει στα 27 λεπτά/κιλοβατώρα (25,33 λεπτά τιμή χρέωσης + χρέωση ισχύος ανάλογα με την κατανάλωση).
Εκτίναξη χρεώσεων
Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στη χαμηλή τάση ένα από τα πιο διαδεδομένα τιμολόγια είναι το πράσινο Γ21 της ΔΕΗ που αφορά επαγγελματίες για χρήση σε γραφεία, καταστήματα, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία που έχουν χαμηλές καταναλώσεις και μικρή ισχύ (εγκατεστημένη ισχύς μέχρι 25 kVA).
Σήμερα κοστίζει 16,092 ευρώ/κιλοβατώρα και με πάγιο στα 5 ευρώ/μήνα, ενώ έφτασε τον περασμένο Αύγουστο στα 18,331 λεπτά/κιλοβατώρα και τον Οκτώβριο στα 16,340 λεπτά, όταν τον περασμένο Μάιο βρέθηκε στα 12,596 λεπτά. Το ίδιο τιμολόγιο έφτασε την περίοδο της κρίσης του αερίου έως και τα 21,9 λεπτά/κιλοβατώρα (Δεκέμβριος 2023), χωρίς επιδότηση, με πάγιο 1,5 ευρώ/μήνα, ενώ το 2021 κόστιζε 12,269 ευρώ/κιλοβατώρα με πάγιο 0,60/μήνα, δηλαδή σήμερα η τιμή της επαγγελματικής κιλοβατώρας είναι αυξημένη κατά 31,16% και του παγίου κατά 733,3%.
Για υψηλότερη ισχύ (πάνω από 25 kVA) υπάρχουν τα τιμολόγια Γ22 και Γ23, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται τον Δεκέμβριο στα 25,331 λεπτά/κιλοβατώρα (+2,2 ευρώ/kw/μήνα χρέωση ισχύος) και 21,075 (ημέρας) αντίστοιχα και πάγιο στα 5 ευρώ.
Και αυτές δεν είναι οι υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει επαγγελματικό πράσινο-ειδικό τιμολόγιο αυτόν τον μήνα που ξεπερνά τα 29 λεπτά και άλλο που φτάνει έως τα 32 λεπτά/κιλοβατώρα από γνωστούς εναλλακτικούς παρόχους.
Επιλεκτική ενίσχυση
Από όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, ετοιμάζεται μια μορφή ενίσχυσης των μικρομεσαίων που ως φαίνεται θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις μικρότερης ισχύος, ενώ θα δοθεί στο πλαίσιο του Κανονισμού της Ε.Ε για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Θυμίζουμε ότι από φέτος μετά την αναθεώρηση του πλαισίου (λόγω αύξησης του πληθωρισμού) οι κρατικές ενισχύσεις de minimis που χορηγούνται σε μια επιχείρηση εντός τριετούς περιόδου δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ.
Τόσο ο τρόπος όσο και το ύψος της επιδότησης δεν είναι ακόμα γνωστά, ενώ, όπως διαρρέεται, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η όποια επιδότηση να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ισχύ έως 35 kVA, αφήνοντας εκτός τους επαγγελματίες με δραστηριότητες που απαιτούν υψηλότερη ισχύ.
Οι Ομοσπονδίες των αρτοποιείων και των ζαχαροπλαστείων (ΟΑΕ-ΟΕΖΕ αντίστοιχα) με νέα επιστολή προ ημερών προς το ΥΠΕΝ ζητούν να μην εξαιρεθούν αλλά να στηριχθούν οι επιχειρήσεις των κλάδων τους, οι οποίες σε ποσοστό άνω του 70% χρησιμοποιούν παροχές με ισχύ άνω των 35 kVA. Αναφέρουν ως παράδειγμα το Γ22 τιμολόγιο της ΔΕΗ που φτάνει σε μια τελική τιμή κοντά στα 27 λεπτά/κιλοβατώρα και ζητούν επιδότηση τουλάχιστον 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ώστε να καταλήξει η χρέωσή τους σε μια τιμή κοντά στα 17 λεπτά/κιλοβατώρα.
Εντός της νέας εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για επιδοτήσεις των μικρομεσαίων που θα αφορούν τουλάχιστον τις χρεώσεις ρεύματος του Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.