Στα παρασκήνια: Αισθητή η απουσία Τσίπρα από την πρώτη ομιλία Φάμελλου ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ* Ποιοι τρέμουν την έκδοση βιβλίου για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη;*Τα νεύρα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρνουν νέες φουρτούνες στο Μέγαρο Μαξίμου


Αποκαλύπτουμε όλα τα πολιτικά παρασκήνια! Από τους διαδρόμους της Βουλής και τα υπουργικά γραφεία, μέχρι τις μυστικές συναντήσεις σε πρεσβείες και τα παζάρια στα κομματικά επιτελεία. Μάθε πρώτος για τις αθέατες διαπραγματεύσεις, τις κρυφές συμμαχίες και τις εσωτερικές πληροφορίες που διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο!
Αισθητή η απουσία Τσίπρα από την πρώτη ομιλία Φάμελλου ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
Μαθαίνω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλειπε από την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς είχε προγραμματισμένη συνέντευξη και γύρισμα μεγάλης διάρκειας για διεθνές μέσο ενημέρωσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απουσία του, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη. Σε πολλούς βουλευτές προκάλεσε απορίες, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει εκφράσει τη στήριξή του στο νέο καθεστώς. Κάποιοι σχολίαζαν κατ’ ιδίαν ότι η χρονική σύμπτωση της συνέντευξης με την ιστορική -για τον ΣΥΡΙΖΑ- πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό νέα ηγεσία, ήταν ατυχής, ενώ άλλοι αναρωτιούνταν γιατί δεν μπορούσε να μετατεθεί σε άλλη ημέρα ή ώρα.

Παρασκηνιακά, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στην απουσία του πρώην πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση ήρθε σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σας είχα μεταφέρει πριν από λίγες ημέρες, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς ζητούν ως προϋπόθεση για την επανένταξή τους την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές.

Η στάση του Τσίπρα απέναντι σε αυτό το αίτημα παραμένει άγνωστη, αλλά η συζήτηση φουντώνει στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου. Πολλοί εικάζουν ότι η επιστροφή της Νέας Αριστεράς θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις του ίδιου του Τσίπρα, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος δεν φαίνεται να εμπνέει την ίδια εμπιστοσύνη στους συγκεκριμένους βουλευτές.

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού, σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση, τροφοδοτεί σενάρια για τη μελλοντική του στάση, αλλά και ερωτήματα για το κατά πόσο παραμένει ενεργός στο νέο τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο ευρείας προοδευτικής παράταξης, που να περιλαμβάνει και τη Νέα Αριστερά, φαίνεται πως δεν πρόκειται να κοπάσουν σύντομα.
Ποιοι τρέμουν την έκδοση βιβλίου για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη;

Μαθαίνω επίσης ότι η αναγγελία συγγραφής βιβλίου από τον Στέφανο Κασσελάκη για τον έναν χρόνο του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας στην Κουμουνδούρου. Το βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Ημερολόγιο Θύελλης», υπόσχεται να ρίξει φως στις εσωτερικές διεργασίες και να αναδείξει τις παθογένειες του πολιτικού προσωπικού του κόμματος.

Ένα στέλεχος της ιστορικής φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αναρωτήθηκε: «Ποιοι και τι πρέπει να φοβούνται από το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη;» Η απάντηση, που δόθηκε από γνώστη της ύλης του βιβλίου, ήταν αφοπλιστική: «Να φοβούνται εκείνοι που δεν τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους.»

Το βιβλίο φαίνεται να είναι γεμάτο με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, μεταξύ αυτών και δεκάδες SMS που αντάλλασσαν με τον Στέφανο Κασσελάκη κεντρικά πρόσωπα του κόμματος. Όπως αναφέρεται, τα μηνύματα αποκαλύπτουν διπροσωπία και ασυνέπεια. «Άλλα του έγραφαν το πρωί και άλλα αργά το βράδυ, υπό την επήρεια του αλκοόλ,» σχολίασε μια πηγή, δίνοντας μια γεύση του ύφους των αποκαλύψεων.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνεται στα κεφάλαια που αναφέρονται σε εκείνους που υποτίθεται ότι στήριξαν τον Κασσελάκη στην αρχή, αλλά στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκαν ή έγιναν επικριτικοί στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Μέσα από SMS, όπως λέει γνώστης των χειρογράφων, ο συγγραφέας αναδεικνύει την υποκρισία τους.

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις για τα μυστικά δείπνα του καλοκαιριού του 2023, όπου συζητήθηκαν οι διεργασίες για την κάθοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική μάχη. Οι διάλογοι και οι ίντριγκες με στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, οι όρκοι πίστης που στη συνέχεια αθετήθηκαν, φέρνουν στο φως έναν ΣΥΡΙΖΑ γεμάτο εντάσεις και αντιφάσεις.

Το βιβλίο μοιάζει να λειτουργεί ως καθρέφτης, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο μιας ταραχώδους περιόδου για το κόμμα και πυροδοτώντας εκ νέου εντάσεις που ίσως ορισμένοι θα προτιμούσαν να ξεχαστούν.
Τα νεύρα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρνουν νέες φουρτούνες στο Μέγαρο Μαξίμου

Μου λένε ότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει τεταμένο, καθώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν κατέβασε τους τόνους, αλλά πυροδότησε νέα εσωκομματική αναταραχή. Το «καρφί» του Κώστα Καραμανλή, που δήλωσε ότι η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται» ή να οδηγεί σε «πειθαρχικά μέτρα», ενόχλησε έντονα το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον προκάτοχό του, δηλώνοντας ότι η διαγραφή Σαμαρά έγινε για την προστασία του κύρους της κυβέρνησης και της παράταξης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε τόσο τους τόνους κατά του Κώστα Καραμανλή, σηματοδοτώντας τη διάθεση να οριοθετηθούν ακόμη πιο σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η κριτική του Κώστα Καραμανλή, όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή πίεσης για τον πρωθυπουργό. Οι «καραμανλικοί» βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Γιώργος Βλάχος, δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν το κυβερνητικό αφήγημα, ειδικά στο μέτωπο της ακρίβειας. Η πρόσφατη ερώτηση του κ. Βλάχου προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τη διαχείριση της αγοράς καταδεικνύει ότι η δυσαρέσκεια εντός της παράταξης δεν έχει κοπάσει.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης «άδειασε» εμμέσως τον πρωθυπουργό, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της πρότασης της Ν.Δ. για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δείχνει πως οι ρωγμές φτάνουν ως το ανώτατο επίπεδο.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει τη μάχη της ακρίβειας και να συγκρατήσει τους απογοητευμένους κεντρογενείς ψηφοφόρους σκοντάφτει στις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στην πίεση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, ενισχύει τη στρατηγική της, προωθώντας τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και επιχειρώντας διεύρυνση του ακροατηρίου της προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να συντονίζουν τις κινήσεις τους, διατηρώντας γερές «γέφυρες» επικοινωνίας, ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απομονώσει το ενιαίο μέτωπό τους. Η σχέση Μητσοτάκη-Καραμανλή βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, και η διαγραφή Σαμαρά, αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά, έφερε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στους κόλπους της Ν.Δ.

Το σκηνικό προμηνύει νέες φουρτούνες για την κυβέρνηση, με τις εσωτερικές διαμάχες και τις εξωτερικές πιέσεις να ενισχύουν το αίσθημα πολιτικής αστάθειας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης:«Αμφιβάλλει κανείς ότι ο πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει για το μπάζωμα τη στιγμή που έγινε;- Εάν θέλει να το διαψεύσει να προβεί σε άρση του απορρήτου του»

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: Στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας – «Εκεί που οι άνθρωποι ξυπνούν τα μεσάνυχτα για να πάνε στη δουλειά τους»

Εικόνα

Κίνημα Δημοκρατίας: Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Συνελεύσεις – Πώς δηλώνω υποψηφιότητα – Ποια είναι η διαδικασία