Τέμπη: Σε 15 διαφορετικά δείγματα έχει ανιχνευθεί το ξυλόλιο


Σε 15 διαφορετικά δείγματα ανιχνεύθηκε το ξυλόλιο στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών σύμφωνα με νέα έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία για κάποιον άγνωστο λόγο εντάχθηκε πρόσφατα στη δικογραφία, μολονότι η δειγματοληψία είχε διενεργηθεί τον Μάιο του 2024.

Οι νέες εκθέσεις ανάλυσης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους διαβιβάστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2025 στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη έπειτα από εξέταση ευρημάτων από τις δειγματοληψίες που είχαν γίνει σχεδόν πριν από 8 μήνες (31 Μαΐου 2024), οι οποίες έρχονται τώρα να προστεθούν στα ήδη γνωστά ευρήματα από την αρχική δειγματοληψία της 29ης Μαρτίου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, είχαν διαβιβαστεί τότε μέσα σε 40 μέρες.

Συνολικά πλέον τα δείγματα που έχουν εξεταστεί είναι 50 (25 από τη δειγματοληψία του 2023 και 25 από εκείνη του 2024), εκ των οποίων τα 15 περιείχαν ίχνη ξυλολίου, δηλαδή το 30% των περιπτώσεων.

Η ανίχνευση μάλιστα του ξυλολίου έχει και ποικίλη γεωγραφική κατανομή, μιας και έχει εντοπιστεί σε διαφορετικά σημεία των τρένων αλλά και του τόπου της τραγωδίας. 

Μεταξύ των σημείων που εντοπίστηκε, είναι σε ξύλινες επιφάνειες της 1ης και της 2ης φορτάμαξας της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σε μεταλλικές επιφάνειες πάλι των πρώτων πλατφορμών της εμπορικής, πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες των ηλεκτρομηχανών αλλά και στο χώμα (υπέδαφος) δίπλα στις γραμμές που έμειναν ανέπαφες.

Σύμφωνα με πραγματογνώμονες των οικογενειών με τους οποίους μίλησε η ΑΥΓΗ της Κυριακής, η ανίχνευση ξυλολίου σε 15 διαφορετικά δείγματα σε συνδυασμό με τη γεωγραφική κατανομή τους και τη διαφορετικότητα στην υφή και στην προέλευσή τους αποτελούν κομβικό στοιχείο στη διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν στη δημιουργία της πυρόσφαιρας. Καθώς δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση για την προέλευση αυτών των ευρημάτων (σε καθεμία από τις 15 περιπτώσεις ξεχωριστά), το μόνο εύλογο συμπέρασμα είναι ότι σχετίζονται με την καύση ενός άγνωστου μείγματος υγρών υδρογονανθράκων.

Η συχνότητα επίσης των θετικών δειγμάτων (1 στα 3 δείγματα θετικό) καθιστά απίθανη την πιθανότητα περιβαλλοντικής ρύπανσης ή τυχαίας επιμόλυνσης των δειγμάτων από εξωτερικούς παράγοντες. 

Κοινώς, το γεγονός ότι 35 δείγματα από άλλα σημεία της ίδιας περιοχής δεν περιείχαν ίχνη ξυλολίου ενισχύει την αξιοπιστία των παρατηρήσεων. Η επιλεκτική παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας υποδηλώνει ότι η ανίχνευσή της δεν είναι τυχαία αλλά σχετίζεται με κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα, ο οποίος εξηγεί γιατί εντοπίστηκε σε ορισμένα δείγματα, ενώ σε άλλα, σε κοντινές αποστάσεις, απουσίαζε.

Ενισχύεται η απόρριψη των ελαίων σιλικόνης

Το γεγονός πλέον ότι το ξυλόλιο έχει εντοπιστεί σε 15 διαφορετικά δείγματα επιβεβαιώνει την ύπαρξη εύφλεκτου μείγματος της ευρύτερης οικογένειας των υδρογονανθράκων σε συνδυασμό και με τα ευρήματα βενζολίου, τολουολίου και άλλων αρωματικών υδρογονανθράκων σε επιμέρους δείγματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους ήδη από τις πρώτες δειγματοληψίες. 

Με τον τρόπο αυτόν φυσικά ενισχύεται το συμπέρασμα (και) του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την ύπαρξη άγνωστου εύφλεκτου υλικού που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και προκάλεσε την πυρόσφαιρα και τη φωτιά, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο τα έλαια σιλικόνης να προκάλεσαν αυτή την ανάφλεξη και την πυρόσφαιρα.

Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο, να θυμίσουμε, έχει παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή Σ. Μπακαΐμη, καταγράφεται ότι η φωτιά δεν μπορεί να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των μηχανών, όπως υποστήριζε εξαρχής η κυβέρνηση, αλλά σε άγνωστο καύσιμο, που με μεθόδους προσομοίωσης υπολογίστηκε σε περίπου 2,5 τόνους πτητικών υδρογονανθράκων οι οποίοι απαιτούνται για να δημιουργήσουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας όπως εξελίχθηκε τις ώρες του δυστυχήματος.

Μάλιστα, το πόρισμα φωτογραφίζει το πιθανό σημείο μεταφοράς του εύφλεκτου υλικού στο τμήμα μεταξύ της 2ης μηχανής και της 1ης πλατφόρμας με τις μεταλλικές πλάκες της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των νέων ερευνών που διεξάγονται από τις 7 Μαρτίου στο Κουλούρι, όπου έχουν μεταφερθεί τα συντρίμμια του δυστυχήματος.

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Κουλούρι

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες στο Κουλούρι που συνεχίζονται, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάτι αξιόλογο που να εξηγεί την προέλευση της φωτιάς. Στο επίκεντρο της έρευνας των πραγματογνωμόνων και της Πυροσβεστικής μπήκε το κόκπιτ της 2ης μηχανής, που ως σύνολο δεν έχει εντοπιστεί, αλλά μόνο επιμέρους μικρά τμήματά του.

Η έρευνα του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής συνεχίζεται σήμερα στα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, με την προσοχή να στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στα συστήματα κλιματισμού, που περιέχουν φρέον, καθώς και στους αεροθαλάμους όπου υπάρχουν στα συστήματα ψύξης των μετασχηματιστών.

Η κατεύθυνση αυτή των ερευνών είναι απίθανο να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ήδη οι πραγματογνώμονες των οικογενειών διατυμπανίζουν ότι «12 κιλά φρέον, που έχει υπολογιστεί ότι μετέφεραν, είναι αδύνατον να προκαλέσουν αυτή την ανάφλεξη».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: «Το Κίνημα Δημοκρατίας θα ψηφίσει να καταργηθεί το άρθρο 86- Κάθε πολιτικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τη θέση του, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ίδιες ευθύνες με τους πολίτες»