Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες είναι η «συμμαχία των προθύμων» που θα συνεισφέρουν με στρατιωτικές δυνάμεις


Η διπλωματική κινητικότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις συνθήκες και τα εδάφη υπό κατοχή που θα καθορίσουν τις τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Τις τελευταίες μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κλιμακώσει τη στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του πολέμου, εναλλασσόμενος ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι», προσπαθώντας να εξασφαλίσει για τη Μόσχα την αναγνώριση των εδαφικών κερδών της, την ουδετερότητα του ΝΑΤΟ και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν επιτυχίες στο πεδίο των μαχών, καθώς φαίνεται να έχουν ανακτήσει πλήρως δύο οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ, οι οποίοι ήταν υπό ουκρανική κατοχή.


«Συμμαχία των προθύμων»

«Να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία» κάλεσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δηλώνοντας, επίσης, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα σχέδια για την εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας περνούν σε «επιχειρησιακή φάση».

O πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου – σε συνέντευξη τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ - δήλωσε ότι η προσέγγιση «ναι μεν, αλλά» του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προτεινόμενη εκεχειρία δεν ήταν αρκετά καλή και ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις «αργά ή γρήγορα», σύμφωνα με τον Guardian.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Πούτιν ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την ειρήνη – επισημαίνοντας ότι μετά από τρία και πλέον χρόνια συνεχιζόμενου πολέμου είναι πλέον καιρός να επέλθει η ειρήνη.

Ο Κιρ Στάρμερ συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες από τις 25 «πρόθυμες χώρες» (να συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία), όπου έδωσαν το παρών η πρόεδρος της Κομισιόν και ηγέτες από ευρωπαϊκά έθνη, το ΝΑΤΟ, τον Καναδάς, την Ουκρανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – και την οποία συγκάλεσε ο ίδιος.

Στη συνάντηση μίλησαν ο Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

«Ο κ Πούτιν θα πρέπει αργά ή γρήγορα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι λοιπόν η στιγμή: αφήστε τα όπλα να σιγήσουν, αφήστε τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία να σταματήσουν μια για πάντα και συμφωνήστε σε κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε ο Στάρμερ.

Η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» θα καταρτίσει σχέδια για να βοηθήσει την ασφάλεια της Ουκρανίας «στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», στην περίπτωση που επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, αφού ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ με περίπου 25 ηγέτες άλλων χωρών, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων, στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ώστε να βοηθήσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τους αιθέρες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Στάρμερ.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν στη Βρετανία οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των συμμαχικών χωρών για να συγκεκριμενοποιήσουν τα σχέδια διαφύλαξης της ειρήνης, εφόσον υπάρξει μια εκεχειρία με τη Μόσχα. Το «ναι μεν, αλλά» της Ρωσίας «δεν αρκεί» και όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν να ασκήσουν συλλογική πίεση στη Μόσχα, ώστε να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να επιδιώκει τη στήριξη της Ουάσινγκτον, ο Στάρμερ είπε ότι τα σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά την εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συνεργασία των ΗΠΑ. «Η θέση μας για τις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Ήμουν σαφής ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μιλάμε με τις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση», είπε, σημειώνοντας ότι ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας επέστρεψε σήμερα από την Ουάσινγκτον.
«Σαφείς θέσεις» ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Δυτικούς συμμάχους της χώρας του ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν «μια ξεκάθαρη θέση για τις εγγυήσεις ασφαλείας», επιμένοντας ότι μια ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να σταθμεύει στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτή είναι η εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, όπου ανάρτησε και μια φωτογραφία του από την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε.
Έτοιμο το Βέλγιο να συνεισφέρει με στρατιωτικές δυνάμεις

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ ντε Βέβερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σήμερα το πρωί δήλωσε σε συνέντευξή του στη Βελγική τηλεόραση «VRT» πως, αν και η επίτευξη λύσης που να γίνεται δεκτή από την Ουκρανία δεν είναι κοντά και ότι «οι όροι που θέτει αυτή τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι απαράδεκτοι», το Βέλγιο, διαθέτει τη βούληση να συμμετάσχει με στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής λύσης.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης είναι ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Καμία λύση που να μειώνει αυτό δεν είναι αποδεκτή και όλοι θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Μπαρτ ντε Βέβερ ερωτηθείς για την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα ανέφερε πως «αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό» και πως η αμερικανική εμπλοκή είναι απαραίτητη, καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει ανάλογους στρατιωτικούς πόρους. Όπως είπε, «η καλύτερη κατάσταση θα ήταν φυσικά μια αμερικανική συμμετοχή και αν όχι πλήρως, τουλάχιστον με ένα «backstop».

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι παρόντες και συμβάλλουν στην εγγύηση της επιχείρησης. Χωρίς αμερικανική εμπλοκή, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν διαθέτει όλους τους στρατιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι».

Τέλος, ο Βέλγος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι την επόμενη Πέμπτη θα συναντηθούν στη Βρετανία στρατιωτικοί εκπρόσωποι για να εξετάσουν τα πρακτικά σχέδια των εγγυήσεων ασφαλείας μετά από μια πιθανή εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.
Δεν προβλέπεται αποστολή ιταλικών δυνάμεων

«Δεν προβλέπεται αποστολή ιταλικών δυνάμεων στην Ουκρανία», αναφέρει σύντομο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης της «συμμαχίας των προθύμων χωρών» που διοργάνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Όπως υπογραμμίσθηκε, επίσης «η Ιταλίδα πρωθυπουργός εννοεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και τους δυτικούς συμμάχους, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες,για τον καθορισμό αξιόπιστων και αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: «Η κοινωνία ζητά Δικαιοσύνη, όχι συγκάλυψη – Νέο Κατηγορητήριο που συμπεριλαμβάνει για ηθική αυτουργία στα Τέμπη τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: «Όσο και να ποντάρουν κάποιοι στην κόπωση της κοινωνίας θα είμαστε εδώ και θα αναζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση- Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών»