Κράτος δικαίου: Έκθεση ράπισμα σε Μητσοτάκη - Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στην αντίληψη περί διαφθοράς
Ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έκθεση για το κράτος δικαίου, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (17/3) από την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties).
Η έκτη ετήσια έκθεση της Liberties αξιολογεί πόσο σεβάστηκαν οι κυβερνήσεις το κράτος δικαίου, τεκμηριώνοντας τις προσπάθειές τους σε έξι θεματικούς τομείς και ελέγχοντας την εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση για το 2025 συντάχθηκε από 43 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 21 χώρες της ΕΕ.
Όπως επισημαίνεται σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο το 98% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, με το μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 68%.
Την ίδια ώρα αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις για τους διορισμούς της ηγεσίας της Δικαιοσύνης επικρίνονται για έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης με το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα, ενώ παρατηρείται επίσης έλλειψη μέτρων επιβολής και καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.
Οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την αυτονομία τους, κυρίως πολιτικές πιέσεις και μειωμένες εξουσίες, όπως φάνηκε με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μετά την σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνεται ακόμα στην έκθεση.
Παράλληλα όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ καταγράφεται πολιτική επιρροή και έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, ενώ δημοσιογράφοι έρχονται έρχονται αντιμέτωποι με SLAPPs και ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
Ακόμα παρατηρείται συρρίκνωση του πολιτικού χώρου με περιοριστικούς κανονισμούς για τις ΜΚΟ, αστυνομική βία κατά ειρηνικών συγκεντρώσεων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και έλλειψη λογοδοσίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ναυαγίου της Πύλου.
Γίνεται παράλληλα λόγος για τις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομα push backs αιτούντων άσυλο, ενώ εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού.
Αναφορικά με δημόσια εμπιστοσύνη προκύπτει χαμηλή εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης και τους κυβερνητικούς θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου.
Όλη η έκθεση για το κράτος δικαίου:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.