Στέφανος Κασσελάκης – Σάντρο Γκότσι: Διάλογος για τη Δημοκρατία, την Ευρώπη και την Ελλάδα


Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη άνοιξε διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας με μια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Απριλίου. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος, Στέφανος Κασσελάκης, είχε συνομιλία με τον Σάντρο Γκότσι, Ιταλό πρώην Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και νυν ευρωβουλευτή εκλεγμένο στη Γαλλία, με το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν πολίτες και μέλη του Κινήματος, θέτοντας ερωτήσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η δημοκρατία στην Ε.Ε., η οικονομία, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Σάντρο Γκότσι εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα δημιουργήθηκε ως απάντηση στη στροφή της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Ομάδας προς τη δεξιά, θέλοντας να εκφράσει έναν προοδευτικό φεντεραλιστικό χώρο. 

Τόνισε ότι το κόμμα του μάχεται για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και ένα ισχυρό κράτος δικαίου, απορρίπτοντας τους ολιγάρχες και τις πολιτικές δυναστείες. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής άμυνας, λέγοντας πως το άρθρο 42.7 της Ε.Ε. παρέχει μεγαλύτερη προστασία από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αλλά παραμένει ανενεργό λόγω έλλειψης στρατιωτικής ικανότητας.

Στο ζήτημα της Ρωσίας, ξεκαθάρισε πως η σημερινή ρωσική ηγεσία αποτελεί απειλή, αλλά ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να πιέσει την Τουρκία για το Κυπριακό, καταδικάζοντας την κατοχή, και απέρριψε κάθε προοπτική ένταξης της χώρας όσο κυβερνά ο Ερντογάν. Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέδειξε τη χαμηλή αγοραστική δύναμη και τις θεσμικές αδυναμίες, κάνοντας λόγο για σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που απαιτεί ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, με τον Σάντρο Γκότσι να χαρακτηρίζει το δυστύχημα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. 

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και έκανε λόγο για πολιτική και νομική συγκάλυψη. Δήλωσε πως το θέμα πρέπει να επανέλθει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα το προτείνει επισήμως.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Σάντρο Γκότσι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας και υγείας στην Ευρώπη. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής υποστήριξε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και τόνισε ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να ενισχυθεί, προτείνοντας την επέκταση του Erasmus και στα σχολεία. Εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα του ευρωπαϊκού καθολικού βασικού εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι η μάχη για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ήταν μόνο η αρχή.

Ο διάλογος αυτός επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, διεκδικώντας μια κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη.

Μερικά σημεία από την διαδικτυακή συζήτηση:

Ερ.: Τι είναι το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και πώς ιδρύθηκε;

Απ.: Το κόμμα μας δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Ομάδα άρχισε να στρέφεται όλο και πιο δεξιά, ανοίγοντας τις πόρτες στον Μπερλουσκόνι και τον Αθνάρ. Εμείς, μαζί με τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον Πρόντι και άλλους σοσιαλιστές και οικολόγους, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα με προοδευτικές και ανθρωπιστικές αξίες.

Ερ.: Ποιες είναι οι αξίες του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος;

Απ.: Είμαστε φεντεραλιστές, ανθρωπιστές και πιστεύουμε στην κοινωνική συνοχή, στην ανοιχτή αγορά με κοινωνική ευθύνη, στην αλληλεγγύη, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Είμαστε αντίθετοι στους ολιγάρχες και τις πολιτικές δυναστείες. Θέλουμε μια Ευρώπη που να ενώνει και όχι να διχάζει.

Ερ.: Πώς απαντάτε στην κατηγορία ότι, επειδή ανήκετε στο Renew Europe, εκπροσωπείτε νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Απ.: Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα προοδευτικό, ανθρωπιστικό κίνημα του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Πιστεύουμε στην καινοτομία, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην οικονομική ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Ερ.: Ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή άμυνα;

Απ.: Θέλουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή κοινή άμυνα που να συνοδεύεται από ανανεωμένη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική αυτονομία ή ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Ερ.: Η Ε.Ε. έχει κάποιο ανάλογο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ;

Απ.: Υπάρχει το Άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος δέχεται επίθεση, τα άλλα πρέπει να του προσφέρουν κάθε διαθέσιμη βοήθεια. Είναι πιο ισχυρό από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει συνοδευτεί από στρατιωτική ικανότητα.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Απ.: Δεν θεωρούμε τον ρωσικό λαό εχθρό της Ευρώπης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική του Πούτιν, η οποία έχει καταστρέψει τις αρχές του Ελσίνκι και την ειρηνική συνύπαρξη στην Ευρώπη.

Ερ.: Πώς απαντάτε στην ανησυχία ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση;

Απ.: Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι εχθρός της Ευρώπης, αλλά η σημερινή της ηγεσία αποτελεί απειλή. Δεν προκαλούμε σύγκρουση υποστηρίζοντας την Ουκρανία.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Απ.: Πρόκειται για εισβολή και κατοχή που έπρεπε να έχει τελειώσει χθες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. όσο κυβερνά ο Ερντογάν με αυταρχικές πολιτικές.

Ερ.: Πώς βλέπετε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα;

Απ.: Η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή αγοραστική δύναμη και διαχρονικά προβλήματα πρόσβασης σε ευκαιρίες. Χρειάζεται ένα έξυπνο, παρεμβατικό κράτος με στήριξη από την Ε.Ε.

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα;

Απ.: Το κράτος δικαίου είναι αδύναμο, οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή πίεση για διαφάνεια και κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Ερ.: Πώς βλέπετε τον ρόλο του πολιτισμού στην ασφάλεια και την κοινωνία;

Απ.: Ασφάλεια δεν σημαίνει μόνο στρατός και αστυνομία. Σημαίνει και πολιτισμός. Για κάθε ευρώ που δαπανάται στην ασφάλεια, πρέπει να δαπανάται κι ένα στον πολιτισμό.

Ερ: Τι προτείνετε για την ανεργία και το στεγαστικό ζήτημα;

Απ.: Πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, η παραγωγή και η ενεργή πολιτική για στέγαση και απασχόληση.

Ερ.: Ποιο είναι το όραμά σας για τη δημοκρατία στην Ε.Ε.;

Απ.: Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία, αποτελεσματικότητα και ισχύ για την Ε.Ε. Χωρίς δημοκρατία, η ισχύς γίνεται αυταρχική. Χωρίς ισχύ, η δημοκρατία δεν αποδίδει.

Ερ.: Ποια είναι η γνώμη σας για την τραγωδία στα Τέμπη;

Απ.: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Είναι αηδιαστικό αυτό που συνέβη και όσοι είναι υπεύθυνοι θα έπρεπε να ντρέπονται. Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να εκσυγχρονίσει και να ασφαλίσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο. Η υπόθεση έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς ερευνάται και από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή πίεση για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ερ.: Τι πιστεύετε για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών;

Απ.: Βλέπουμε μια πολιτική και νομική συγκάλυψη. Υπάρχει ασυλία για υπουργούς, ενώ προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη σε πρόσωπα που δεν φέρουν την κύρια ευθύνη. Ο πραγματικά υπεύθυνος υπουργός ανήκει σε μία από τις γνωστές οικογένειες και δεν φαίνεται να λογοδοτεί.

Ερ.: Πρέπει το θέμα των Τεμπών να ξανασυζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ.: Απολύτως. Πρέπει να επανέλθει στην ολομέλεια και θα το προτείνουμε επισήμως. Είναι υπόθεση που αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας για τη δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη;

Απ.: Πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν. Θέλουμε να φέρουμε το Erasmus και στο λύκειο. Θέλουμε να ενισχυθεί η κινητικότητα, η διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της δημοκρατικής συνείδησης από νωρίς, ακόμα και στο δημοτικό.

Ερ.: Πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η ευρωπαϊκή ατζέντα για την παιδεία;

Απ.: Μέσα από συντονισμένη δράση. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή επιτροπή εκπαίδευσης και πολιτισμού, και προσπαθούμε να "ευρωπαϊκοποιήσουμε" όσο περισσότερο γίνεται τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα. Πιστεύουμε σε ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πυρήνα που θα ενώνει τους νέους γύρω από κοινές αξίες και γνώσεις

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση;

Απ.: Είναι θεμελιώδεις. Η υγεία πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό. Έχουμε προτείνει την αναθεώρηση των Συνθηκών, γιατί πιστεύουμε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υγεία δεν είναι επαρκείς. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική για τα δημόσια αγαθά – και η υγεία είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας για το καθολικό βασικό εισόδημα;

Απ.: Είμαστε πολύ ανοικτοί στην ιδέα. Ήδη δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη, όχι ίδια αλλά σχετική: για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό. Καταφέραμε πρόοδο, ήταν πολύ δύσκολο λόγω της αντίστασης και των διαφωνιών, αλλά τα καταφέραμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού καθολικού βασικού εισοδήματος. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης:«Αμφιβάλλει κανείς ότι ο πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει για το μπάζωμα τη στιγμή που έγινε;- Εάν θέλει να το διαψεύσει να προβεί σε άρση του απορρήτου του»

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: «Η κοινωνία ζητά Δικαιοσύνη, όχι συγκάλυψη – Νέο Κατηγορητήριο που συμπεριλαμβάνει για ηθική αυτουργία στα Τέμπη τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: «Όσο και να ποντάρουν κάποιοι στην κόπωση της κοινωνίας θα είμαστε εδώ και θα αναζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση- Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών»

Εικόνα

Στέφανος Κασσελάκης: Στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας – «Εκεί που οι άνθρωποι ξυπνούν τα μεσάνυχτα για να πάνε στη δουλειά τους»