Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας το καλοκαίρι - Αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα συζητήσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους και για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δη μετά από αυτό, την ώρα που ο εμβολιαστικός "καύσωνας" δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, όπως προδίδει ο μειωμένος μέσος όρος των καθημερινών εμβολιασμών στη χώρα, σε σύγκριση τουλάχιστον με αυτόν που είχαν εξαγγελθεί.
Ο στόχος για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο μοιάζει πλέον άπιαστος, καθώς οι χορηγούμενες δόσεις είναι λιγότερες από 100.000 καθημερινά, διαψεύδοντας τις πολιτικές εκτιμήσεις και υπεραισιόδοξες προβλέψεις για ένα καλύτερο καλοκαίρι.
Οι επιδημιολόγοι, βλέποντας τις δύο τελευταίες εβδομάδες να γίνονται 97.629 εμβολιασμοί την ημέρα κατά μέσο όρο, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 105.000-110.000 που αναμένονταν, με συνολική απώλεια περίπου 150.000 εμβολιασμών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπό τον φόβο να χαθεί το "τρένο" της ανοσίας. Ο καθημερινά μειωμένος αριθμός εμβολιασμών "φρενάρει" τον ρυθμό, εντείνει την ανησυχία για το καλοκαίρι, αλλά και φόβο για 4ο κύμα από χειμώνα.
Να σημειωθεί πως, αν εξακολουθήσει αυτός ο μειωμένος ρυθμός μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί το 50% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση του συνολικού πληθυσμού και φυσικά οι πολίτες που θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα ξεπερνούν το 25%.
"Εμβόλιο ή 4ο κύμα"
Ο αγώνας δρόμου για να χτιστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας έχει φέρει επίσημες φωνές ενώπιον του διλήμματος "Εμβόλιο ή 4ο κύμα".
Το δίλημμα αυτό, όπως το έθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό των ειδικών για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει μία χαμένη μάχη με τον χρόνο τον ερχόμενο χειμώνα.
"Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το «ροκάνισμα» στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας", είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:
"Δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70% Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι".
Στ. Πέτσας: Πότε αναμένονται οι αποφάσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Για την ανάγκη παραχώρησης προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 έκανε λόγο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο και θα συμβάλει στο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως τα εξής: μεγαλύτερη κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και άλλες παρόμοιες ελευθερίες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.
Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.
Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού
Παράλληλα, για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.
Τόνισε μάλιστα πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.
Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ στον γιατρό μας ή στο φαρμακείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.