Έντονη η αντιπαράθεση στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο


 Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή, με αντικείμενο το εργασιακό νομοσχέδιο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Εργασιακός μεσαίωνας και ζούγκλα της αγοράς είναι οι απεργίες

Τη ρητορική για απεργίες από λίγους σε βάρος των πολλών επανάφερε και από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας όπως αναμένετο σφοδρή επίθεση στο συνδικαλισμό και υποστηρίζοντας ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι εκσυγχρονιστικό, αλλά και στον πυρήνα του φιλεργατικό και πιο προοδευτικό από “τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα”.

Κατέθεσε μάλιστα ο ίδιος αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να ψηφίσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του διάβασε κείμενο του αείμνηστου Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το 1992, υποστηρίζοντας ότι το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς προέβλεπε όσα ουσιαστικά ρυθμίζει σήμερα το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε υποστηρίζοντας ότι “εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες, οι οποίες ξαφνικά κηρύσσονται παράνομες αλλά τελικά γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών”.

Σχολίασε ότι: “Δεν είναι τυχαίο την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή στην απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς κυμάνθηκε από 10% έως 20%. Η πρωτεύουσα όμως παρέλυσε επειδή έτσι αποφάσισαν ένας με δύο στους δέκα εργαζόμενους.” Και υποστήριξε πως: “Ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, τελικά τα θύματα ήταν και πάλι οι πολίτες. Ο άρρωστος που ήθελε να πάει στο γιατρό, η νοικοκυρά που ήθελε να πάει να κάνει τα ψώνια της. Αυτό θα μπορούσε να αποκλεισθεί ζούγκλα της αγοράς ή εργασιακός μεσαίωνας σύμφωνα με τα γνωστά συνθήματα,που με τόση άνεση και από κοινού αναμασάτε.”

Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την τακτική “κοινωνικού συνδικαλισμού” θέλησε να στρέψει τους πολίτες κατά του συνδικαλισμού. Και δήλωσε ότι: “Ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982, θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά το μεσαίωνα”, καθιστώντας σαφές ότι με το νομοσχέδιο παίρνει τη ρεβάνς ακυρώνοντας τα νομοσχέδια της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε όμως ότι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο “είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης”.

Ανέπτυξε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανασυγκρότηση της επιθεώρησης εργασίας και δήλωσε: “Αναρωτιέμαι γιατί τέτοια αντίδραση στην αναβάθμιση σε Ανεξάρτητη Αρχή. Μήπως σπάνε κάποια μαγαζάκια που είχαν στηθεί μέσα στην επιθεώρηση εργασίας;”

Χαρακτήρισε δε μύθο τα περί κατάργησης του 8ώρου γιατί προβλέπεται ρητά στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη επομένως δεν μπορεί να το αλλάξει κανένα κράτος- μέλος της ΕΕ, μόνο εάν εγκαταλείψει την Ευρώπη. Αλλά και τα περί πληρωμής υπερωριών με ρεπό, λέγοντας ότι “όποιος το υποστηρίζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αληθεια” και ότι “μαύρες υπερωρίες υπαρχουν αλλά είναι αυτές που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα υπόγεια της Κουμουνδούρου.”

Σημείωσε επίσης ότι ατομικές συμβάσεις υπάρχουν ήδη όπως και συλλογικές και ο νέος νόμος επεκτείνει απλά την ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό την κ. Αχτσιόγλου.

Ο πρωθυπουργός ταύτισε για άλλη μία φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, όπως είχε κάνει και στην αρχή της ομιλιας του, και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκαλώντας τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν διατάξεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών, η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, η διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη την απόλυση, οι ευρωπαϊκές οδηγίες κατά της παρενόχλησης, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας με αποδοχές και η αποσύνδεση από την τηλεργασία μετά τη λήξη του ωραρίου.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης διάβασε ένα κείμενο του αείμνηστου στελέχους της Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το 1992, που αναφερόταν στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, το ελαστικό ωράριο και την εργασία μέσω τερματικού. "Δεν τα έλεγε η Θάτσερ αυτά" σχολίασε. Υποστήριξε ότι η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις προοπτικές του νομοσχεδίου και αναρωτήθηκε "που πήγε αυτή η φωτισμένη αριστερά".

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της πατρίδας μας όλο σας το μίσος

Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους και εκφράζει μια πολιτική που θα ανατρέψει σύντομα μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό επισήμανε στην ομιλία του στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου αποκαθηλώνουν το εργατικό δίκαιο και θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συνίσταται στην λογική: «Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, χωρίς καμία προστασία». Επισήμανε ότι «φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο. Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν». Τόνισε ότι με τις διατάξεις του «καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία.Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση.Διαλύετε οριστικά την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια.Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία». Μάλιστα σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός μίλησε για «ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό.Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για εργασιακά στην νέα γενιά, συνδέοντάς το και με τα ζητήματα της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως και με τον εμβολιασμό και την καταστολή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα». Αναφερόμενος ειδικά στον εμβολιασμό αναφέρθηκε στο Astra Zeneca μιλώντας για την πιο κραυγαλέα επιλογή της κυβέρνησης: «Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες.Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία. Όπως τόνισε το νομοσχέδιο «το εμφανίζετε όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό. Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση. Και μετά τον αείμνηστο Λάσκαρη, που κατάργησε με νόμο την ταξική πάλη, σήμερα ο κοςΧατζηδάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα: Τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους προσφέρει σμύρνα και λίβανο!». Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, τα συνδικάτα της χώρας, πλήθος από κοινωνικές οργανώσεις, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στήνονται στον τοίχο της προπαγάνδας ως συνήγοροι του παλιού, όργανα των εργατοπατέρων, κινούμενα από σκοτεινά σχέδια». Συνολικά είπε ότι «δεν διστάζετε ότι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση σε αυτή τη Βουλή από τη μεταπολίτευση, την διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, να το εμφανίζετε ως επιτομή του νέου και του καινούργιου».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προοπτική του νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως «δεσμευόμαστε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και να επιλέξετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω». Μάλιστα στην έναρξη της ομιλίας του επισήμανε ότι παρατήρησε εκνευρισμό στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού την οποία απέδωσε στο ότι είναι πολιτικά απομονωμένος ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι για τις εξελίξεις αυτές έχει αρχίσει η αντιστροφη μέτρηση.

Εισηγητικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απροθυμία του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα να έλθει στην Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αίτημα για να μην εφαρμοστεί φέτος λόγω πανδημίας η διάταξη που μειώνει κατά 30.000 τους εισακτέους στα ΑΕΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνηση του Κώστα Τασούλα να του δώσει τον λόγο στην Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή επισήμανε ότι «δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας.Για αυτό θα σας συμβούλευα να μην το ξανακάνετε. Εκτίθεστε και εσεις και εκθέτετε και τους εντολοδόχους σας». Πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να κρύψεις την αλήθεια. Αυτή είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, σε αντίθεση με τον ιό που όπως ανακαλύψατε εσείς και το καταθέσατε επισήμως σε δηλώσεις σας, δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού». Πιο συγκεκριμένα έθεσε τα ερωτήματα: «Πως να κρύψετε, από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι αποφασίσατε τη  χρονιά της πανδημίας, του εγκλεισμού, και του φόβου, να απλώσετε ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους ;» και «πως να κρύψετε ότι μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά; Ένα κόμμα στρατηγικός κακοπληρωτής σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Και μάλιστα το ίδιο κόμμα, με τον ίδιο αρχηγό, που έταξε να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Για τα σκουπίδια το αντεργατικό νομοσχέδιο

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως... » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το "ξεχείλωμα" του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται γύρω από τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" δεν μπορεί να είναι προς όφελος των εργαζομένων, είναι από χέρι αντεργατική. Γιατί η διευθέτηση είναι ουσιαστικά η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Εδώ ακριβώς, στη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία απογειώνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, "κλείνετε το μάτι", σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τις ανατροπές του αιώνα, χωρίς να πάρει μέτρα για να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση, να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας "της σύγχρονης εποχής"! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από "ήλιο σε ήλιο", με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι' αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φ. Γεννηματά: Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».

-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής. «Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

 

Φ. Γεννηματά (δευτερολογία): «Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρωτότυπο, ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην δευτερολογία της σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στην ίδια και το ΚΙΝΑΛ, πως ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Περιοριστήκατε σε μια προσπάθεια να μας ταυτίσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας για τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Είπατε, ότι το πρωτότυπο επικρατεί του αντιγράφου. Έχετε δίκιο, γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, το πρωτότυπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και την προβοκάτσια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς και τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε εναγωνίως να πλήξετε και να διαστρεβλώσετε όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», τόνισε η κ. Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Ξαναβρίσκουμε την σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι' αυτό και είναι τόσο έντονη η δική σας ανησυχία».

Επιπλέον η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορείτε να ακουμπήσετε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Μας μιλάτε για την δεκαετία του '80, που έγιναν οι μεγαλύτερες τομές. Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη ΝΔ, αλλά εμείς τηρούμε τις αρχές μας αναλλοίωτες."

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανταπέδωσε τα πυρά λέγοντας προς τη ΝΔ: «Μας κουνάτε το δάχτυλο για την ψηφιακή κάρτα. Τι κάνατε κ. Μητσοτάκη και κ. Χατζηδάκη, όταν ήρθε για ψήφιση το 2011 από το ΠΑΣΟΚ; Είπατε τρία μεγάλα όχι. Μητσοτάκης: Όχι Χατζηδάκης: Όχι Νέα Δημοκρατία: Όχι Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ».

Η κ. Γεννηματά σχολίασε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, πως επιχείρησε να πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. «Γιατί δεν λέτε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική για την διευθέτηση, την συλλογική σύμβαση, την οποία αφαιρείτε», υπογράμμισε.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη