Εμβολιασμένοι: «Προτεραιότητα» στην ψυχαγωγία – Εξετάζεται και λοταρία
Η μόνη προστασία από τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ο εμβολιασμός, επανέλαβε και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν κάμψη, η επιστροφή του πρωθυπουργού χθες το βράδυ στην Αθήνα σηματοδοτεί και την επιστροφή της συζήτησης για επιπλέον κίνητρα σε εμβολιασμένους, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά υπό τον φόβο και της μετάλλαξης «Δέλτα», που όπως λένε οι ειδικοί έως τα τέλη Αυγούστου θα έχει επικρατήσει στη χώρα.
Με δεδομένο, δε, πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη «χτυπά» κυρίως νέους σε ηλικία και ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση αναμένεται ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα –κατά πληροφορίες με διάγγελμα του ίδιου του πρωθυπουργού– να προβεί σε νέες ανακοινώσεις με θέμα «κίνητρα για εμβολιασμένους».
Υπενθυμίζεται πως τα κίνητρα ήδη ισχύουν, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει το εμβόλιο απαλλάσσονται από το self test, από την καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ και η μετακίνηση στα νησιά γίνεται ελεύθερα. Τα παραπάνω κίνητρα αναμένεται να επεκταθούν, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ακόμα «κλειδώσει», κάτι που πιθανότατα θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής: Αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αυτομάτως αποκλείει από πολλούς χώρους τους μη εμβολιασμένους. Ετερο κίνητρο που μπορεί να ενεργοποιηθεί είναι η συμμετοχή σε μη εμβολιασμένους σε μαζικές δραστηριότητες –όπως για παράδειγμα οι συναυλίες– μόνο με την επίδειξη rapid test ή μοριακού, το οποίο βεβαίως θα επιβαρύνει την τσέπη τους. Στην κυβέρνηση υπάρχει ούτως ή άλλως η πεποίθηση πως τα self tests, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός έχει ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από τα rapid και τα μοριακά που είναι πιο αξιόπιστα, καθώς το self test αποτέλεσε ένα πρώιμο εργαλείο για να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Τώρα πλέον δεν βρισκόμαστε στην ίδια φάση.
Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται στους εργαζομένους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο να είναι υποχρεωτική η διενέργεια μία ή δύο φορές την εβδομάδα rapid test. Τέλος, ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ η διενέργεια κάποιου είδους λοταρίας ή «δώρου» που θα αφορά τους νέους. Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας.
Η γενική φιλοσοφία πάντως είναι πως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν πολύ ευκολότερη ζωή από τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι δεν θα αποκλείονται από δραστηριότητες, αλλά θα τις κάνουν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Οι επιπτώσεις μελλοντικά μπορεί να είναι και μαζικές, καθώς όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο «κλεισίματος», είπε πως είναι πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη. «Είναι λάθος να έχει κανείς τη δυνατότητα και να μην εμβολιάζεται», ανέφερε.
Καμπάνια για νέους
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται άμεσα για την έναρξη μιας καμπάνιας στο πλαίσιο της πειθούς που θα αφορά νέους και θα ξεδιπλωθεί κυρίως στα social media. Η καμπάνια θα ενημερώνει για τον εμβολιασμό και θα καλεί τους 18-35 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, καθώς όπως έχει αποδειχτεί, η μετάλλαξη «Δ» είναι 60% πιο μεταδοτική και αφορά περισσότερο τις νέες ηλικίες.
Χωρίς δικαίωμα εμβολιασμού οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα
Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα "τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία".
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών αυτή την περίοδο, είναι το ζήτημα των εμβολιασμών που αποτελεί συνολικό ζητούμενο για το χτίσιμο του "τείχους" προστασίας απέναντι στην πανδημία.
Το NEWS 24/7 έθεσε λοιπόν το ερώτημα του τι γίνεται με τη πρόσβαση των ανθρώπων χωρίς - ακόμη- νομιμοποιητικά έγγραφα στον εμβολιασμό, και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
"Έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με το υπουργείο υγείας. Είναι εύκολο για κάποιον που έχει τα χαρτιά του για να κάνει εμβόλιο, το ίδιο και για όσους είναι στα camp. Όμως είναι ακόμη πολύ δύσκολο για όσους δεν έχουν χαρτιά", είπε ο Ζαν Ντιντιέ εκ μέρους του Φόρουμ.
"Ακόμη δυστυχώς δεν υπάρχει μια λύση γιατί για να μπορέσει να ταυτοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχει κάποιο έστω προσωρινό έγγραφο, πράγμα αδύνατο για όποιον έχει χάσει όλα τα χαρτιά του. Η δημόσια υγεία αφορά τους πάντες και έτσι θα έπρεπε να προσεγγίζεται το όλο ζήτημα χωρίς την υπάρχουσα γραφειοκρατία", συμπλήρωσε ο Γιονούς Μουχαμμαντί.
"Θέσαμε το ζήτημα με επιστολή μας, ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια απάντηση ή αντίδραση από πλευράς των αρχών για το αίτημά μας" κατέληξε.
Θυμίζουμε πως πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη διεθνή δράση και αλληλεγγύη ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στους εμβολιασμούς για τον COVID-19 για όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και άλλων αναγκαστικά εκτοπισμένων και ανιθαγενών ατόμων, ανεξάρτητα από τα έγγραφά τους. Στη λογική αυτή άλλωστε κινούνται χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Σημειώνεται πως, όπως έλεγε στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν "θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορονοϊού", γι' αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες προγραμματίστηκε να εμβολιαστούν "με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός". Από αρχές Ιουνίου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ άρχισαν τους εμβολιασμούς στις δομές με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο όπως γίνεται κατανοητό, το ζήτημα όσων δεν έχουν ακόμη έγγραφα παραμένει χαμένο στην ελληνική γραφειοκρατία χωρίς να έχει βρεθεί μια, έστω, προσωρινή λύση. Παράδειγμα, είναι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα (6.000 - 7.000 άνθρωποι).
Όπως σημείωσε άλλωστε ο Γιονούς Μουχαμμαντί, απαντώντας στο NEWS 24/7, το Φόρουμ έχει στείλει επίσημο αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ για να υπάρξει πλήρης καταγραφή όσων διαβιούν στη χώρα αυτή τη στιγμή, χωρίς χαρτιά.
Το ζήτημα του δυσλειτουργικού συστήματος απόδοσης ΑΜΚΑ το οποίο μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εν γένει, είχε θέσει και η οργάνωση Generation 2.0 RED.
Συγκεκριμένα, για να καταλάβει κανείς τη διάσταση του ζητήματος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Generation 2.0 RED:
"Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Το κράτος μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να αποκαθίσταται το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί. Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Στην πράξη όμως, για να αιτηθεί ένα άτομο αυτόν τον αριθμό πρέπει να κατέχει εκτός του διαβατηρίου και τουλάχιστον κάποιο άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, το οποίο να διασταυρώνεται από τα μητρώα φορέων του δημοσίου τομέα. Τον Μάιο του 2021, με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων έκδοσης ΠΑΜΚΑ, δηλαδή αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι χωρίς Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) καθώς και οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ).
Με αυτές τις δύο ρυθμίσεις η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και δεν εξασφαλίζεται το κύριο ζητούμενο που είναι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, η δημιουργία τείχους ανοσίας και εν τέλει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς νομικό καθεστώς αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας.
Σε όλη την χώρα υπάρχουν μετανάστες, που ενώ δεν έχουν νομικό καθεστώς, εργάζονται και αποτελούν ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Ας δούμε εδώ το ιδιαίτερο παράδειγμα της μεγάλης συγκέντρωσης εργατών γης στη Μανωλάδα, τις συνθήκες της οποίας παρακολουθεί το Generation 2.0 RED μέσω του Manolada Watch. Εκεί οι μετανάστες εργάτες γης υπολογίζονται σε 6.000-7.000, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός είναι κάτω των 1.000 ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητα των εργατών γης δεν έχουν κάποια άδεια διαμονής ούτε απασχολούνται με εργόσημο. Πώς θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια του συνόλου της τοπικής κοινωνίας;".
Ακόμη, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου του Φόρουμ ως προβληματική σε σχέση με την ένταξη, είναι η διακοπή του οικονομικού επιδόματος για όσους αιτούντες άσυλο δεν μένουν σε δομές ευθύνης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή σε φορείς που συνεργάζονται με αυτό. Όλα αυτά σε συσχέτιση με την έλλειψη συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής ένταξης στη χώρα. Όπως είπαν οι άνθρωποι του Φόρουμ, αυτή η εθνική στρατηγική θα έπρεπε να αφορά-περιλαμβάνει όλες τις οργανώσεις και τις κοινότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο ένταξης με ουσιαστικά αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η συνέντευξη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος του ιδρύματος Rosa – Luxemburg – Stiftung.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.