Θαλάσσια βλέννα και στη Λήμνο

Την επανεμφάνισή της στη Λήμνο και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έκανε τις τελευταίες ημέρες η θαλάσσια βλέννα. Οι αλιείς του νησιού υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο φέτος είναι χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν προς το παρόν να καταλήξουν στο εάν η βλέννα μεταφέρθηκε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά ή δημιουργήθηκε κάπου στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών να διαλυθεί.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ), που παρακολουθούν την περιοχή του βορείου Αιγαίου για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από αλιείς για την επανεμφάνιση του φαινομένου. «Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν εντοπιστεί επιφάνειες με βλέννα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου. 

Το φαινόμενο φαίνεται να είναι εντονότερο απ’ ό,τι πριν από τον Απρίλιο, οπότε είχε επανεμφανιστεί», λέει ο Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος – υδροβιολόγος στο ΙΝΑΛΕ.

«Χθες είχα πάει στην Αλεξανδρούπολη με το σκάφος. Στη διαδρομή έβλεπα ότι τα ρεύματα το έχουν μαζέψει σε λωρίδες, που φθάνουν ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τη στιγμή που περνούσα από μέσα φοβήθηκα ότι η μηχανή δεν θα μπορούσε να τραβήξει νερό και θα χαλούσε», λέει ο Σταύρος Σταθάκης, αντιπρόεδρος των αλιέων της Λήμνου. «Ανά διαστήματα δημιουργείται αυτή η λάσπη, όπως τη λέμε εμείς, και έπειτα από λίγο διαλύεται. Τόσο πολλή όμως δεν έχουμε ξαναδεί την τελευταία δεκαετία. Το κακό είναι ότι έχουν γεμίσει και οι παραλίες του νησιού και δεν μπορεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο».

Η θαλάσσια βλέννα δημιουργεί πρόβλημα, όπως είναι επόμενο, στους αλιείς της περιοχής. «Τώρα δεν δουλεύει κανείς μας στη Λήμνο. Αν ρίξεις δίχτυα πάνω σε αυτό το πράγμα, ή θα μείνουν στην επιφάνεια ή θα ανέβουν χωρίς ψάρι», λέει ο κ. Σταθάκης.

Οι επιστήμονες πάντως δεν μπορούν να καταλήξουν στο εάν η θαλάσσια βλέννα μεταφέρθηκε από τον Μαρμαρά. «Οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο ανοιχτές και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόση βιομάζα – γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο διαυγείς», λέει η Καλλιόπη Πάγκου, βιολόγος – ωκεανολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). «Επιπλέον, αν ένα μέρος της βλέννας έρθει από τον Μαρμαρά στο Αιγαίο, σιγά σιγά θα διαλυθεί εξαιτίας των έντονων κυματισμών. Μπορεί τα θαλάσσια ρεύματα να το μεταφέρουν, αλλά δεν θα αντέξει πολύ σε ανοιχτή θάλασσα. Το φυτοπλαγκτόν αυτό, πάντως, υπάρχει ως είδος και στις ελληνικές θάλασσες, αλλά γενικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι… τέρας! Το φυτοπλαγκτόν υπάρχει σε όλες τις θάλασσες, είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας και πολύ σημαντικό για τη θαλάσσια ζωή».

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη