Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Τουρκία – Δένδιας: Σαφής η άποψή μας
Τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία πρόκειται να επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Συμβουλίου, στο Λουξεμβούργο, το πρωί της Δευτέρας.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα βρεθεί η Λευκορωσία. «Αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων» τόνισε.
Επεσήμανε, δε, ότι επί τάπητος θα τεθεί και η κατάσταση στο Ιράκ. Όπως είπε, «για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες».
«Και επίσης, θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία πρόκειται να επαναλάβω» κατέληξε.
Για «ελληνικές προκλήσεις» μιλά εκ νέου ο Τσαβούσογλου – Αιχμές κατά Δένδια
Το τουρκικό αφήγημα περί «ελληνικών προκλήσεων» ανέδειξε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας την Κυριακή, o επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καταλόγισε στην Ελλάδα προβοκάτσιες και προκλητικές ενέργειες, ενώ κατηγόρησε και τον Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες δηλώσεις του.
Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία συνομίλησε με νέους. Όπως τόνισε:
«Ο Δένδιας στην Τουρκία ήταν επιθετικός. Πήγαμε στην Αθήνα και εκεί δεν είπε τίποτα. Ήταν θετικός. Εγώ βέβαια είχα προετοιμαστεί με δυο επιλογές απαντήσεων. Αφού φύγαμε από την Αθήνα, επειδή δεν μπόρεσε να πει κάτι, κάθε μέρα κάτι λέει. Όμως εμείς δεν μιλάμε, καθώς θέλουμε να τα λέμε από κοντά. Μάλλον του έχουν μείνει απωθημένα και κάθε μέρα κάνει δηλώσεις σχετικά με την Τουρκία. Aυτό που κάνει δεν είναι ούτε άμυνα, ούτε επίθεση».
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο: Τι βρίσκεται στην ατζέντα
Ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο ( 12 ώρα Ελλάδος ) κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Επιδίωξη και των δύο πλευρών, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μάλιστα, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.