Εμβολιασμός εφήβων: Πότε αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής για τους 15 – 17 ετών
Μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανώς ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εγκρίνει τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας από 15-17 ετών κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.
«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστεί η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, καθώς δε διαφέρει πολύ από τους νέους 18-20 ετών, δεδομένου ότι μετακινούνται συχνά.
Επιπλέον, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.
Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο σκεύασμα κατά της Covid για τα παιδιά είναι εκείνο της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες.
«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.
«Ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 16.500 κρούσματα και 400 θανάτους»
Σημειώνεται, παράλληλα ότι, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει περίπου 400 θανάτους, 250 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ καθώς και 16.500 κρούσματα.
«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε ο ίδιος.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Στ. Πέτσας: Ενδεχόμενο για rapid test ή green pass και για μετακινήσεις από νομό σε νομό
Παράλληλα, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας.
«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», πρόσθεσε.
Εντείνονται οι έλεγχοι ενόψει «μετάλλαξης Δέλτα»
Τονίζεται, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, έχει αρχίσει να διασαλεύεται η σταθεροποίηση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» καθώς και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εκ των 771 χθεσινών κρουσμάτων, τα τέσσερα εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν δέκα νέοι θάνατοι, ενώ 186 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στο μεταξύ, πρόστιμα ύψους 38.550 ευρώ επεβλήθησαν σε 99.904 ελέγχους που διενήργησαν αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (πρωτίστως ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας κ.ά.) την 1η Ιουλίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.