Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα, 8 θάνατοι, 133 διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.890.

Παράλληλα, σε 133 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ανησυχία για εκτόξευση των νοσηλειών

Ανησυχητική κρίνουν οι επιστήμονες την αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τις 300 έως τα τέλη Αυγούστου παρά την καταγραφόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Τις τελευταίες 7-8 ημέρες δεν έχουμε την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο». 

Γιατί μολύνονται από κορωνοϊό και όσοι έχουν εμβολιαστεί

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» κερδίζει έδαφος με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνονται και τα κρούσματα μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων. Παρά τον αδιαμφισβήτητο τρόμο που προκαλούν, αυτές οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, ενώ ακόμα σπανιότερη είναι η πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου. Περισσότερο από το 97% των νοσηλευομένων σήμερα με κορωνοϊό στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι. 

Η δρ Σελίν Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου». 

Συνήθως οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Βέβαια, το γεγονός ότι διαγιγνώσκονται θετικοί τούς εκπλήσσει, αφού διαλύει το όνειρό τους ότι ο εμβολιασμός τούς κατέστησε πλήρως θωρακισμένους έναντι της COVID-19. Ενα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η νέα κατάσταση είναι ότι οι εμβολιασμένοι, εφόσον μολυνθούν, μπορούν να μεταδώσουν την COVID σε ανεμβολίαστους.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη