Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή
Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο προβλέπει επ’ αόριστον αναστολή εργασίας χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, καθώς και τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωσή τους.
Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία
Οι ρυθμίσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, αφορούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:
– σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
– σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
– σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει για τον εμβολιασμό ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.
Δεν θεσπίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Επιπλέον, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν άμεσα, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.
Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί.
Πρώτον, οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% και, δεύτερον, γιατί –σύμφωνα με το στοιχεία του ΟΟΣΑ– η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ αντίθετα έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.).
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.