Μητσοτάκης: Στα 4 εκατ. οι πλήρως εμβολιασθέντες- περιορισμοί μόνο για τους ανεμβολίαστους
Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media, προτρέποντας εκ νέου τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, 5 εκατ. πολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση και από αυτούς τα 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «σήμερα οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση έφτασαν τα 5 εκατομμύρια! Από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι».
Ο πρωθυπουργός προέτρεψε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και σημείωσε: «Κάθε μέρα, χιλιάδες Έλληνες γίνονται μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κλείσε κι εσύ το ραντεβού σου. https://emvolio.gov.gr/».
Το νέο σποτ για τον εμβολιασμό
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τo νέο σποτ για την προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
«Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής. Κλείστε το δικό σας εδώ: emvolio.go.gr», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, προσθέτοντας:
«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Και η ανοσία όλων μας ξεκινάει από την προσωπική ανοσία του καθενός από εμάς».
περιορισμοί μόνο για τους ανεμβολίαστους
Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέο lockdown, αλλά εάν χρειαστεί σε μέτρα περιορισμού που θα αφορούν μόνο όσους δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.
Εκτίμησε ότι αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν οι αρνητές του εμβολίου, αλλά υπάρχουν και “αυτοί που λένε «δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ». Θα τους αποκαλούσαμε στα Αγγλικά «free riders». Είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Οι τζαμπατζήδες. Το τζάμπα πέθανε όμως.”
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τυχόν νέα έξαρση του κορονοϊού, θα αφορά κατά κανόνα τους ανεμβολίαστους και ξεκαθάρισε: “Το σύστημα δημόσιας υγείας είναι αυτό που είναι, αυτή την στιγμή. Έχουμε διπλασιάσει τα κρεβάτια Εντατικής. Δεν μπορούμε να τα πενταπλασιάσουμε.”
Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου υπενθύμισε πως: “Όταν πήραμε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού δεν είχαμε εμβόλια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε εμβόλια. Έχουμε την απάντηση. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά, για λόγους τους οποίους συζητήσαμε, να μην προστατευθούν οι ίδιοι, να μην προστατεύσουν τους οικείους τους και μέσα από τη συμπεριφορά τους να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ενός νέου κύματος.” Και στο ερώτημα εάν -εφόσον δεν ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα- εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων για εμβολιασμένους, απάντησε αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά: “ Αφήστε να δούμε.”
Τα ίδια ακούγαμε όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα
Όσον αφορά στα μέτρα διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγή εμβολιασμένων και μεικτά και τις ενστάσεις για τη λειτουργία του μέτρου, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε:
“Θυμάμαι ότι τα ίδια ακούγαμε όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα. Έγινε” και εκτίμησε ότι και το νέο αυτό μέτρο είναι πάρα πολύ απλό τεχνολογικά να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που υπάρχει η βάση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού
Σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;
“Και για το ζήτημα του Freedom Pass που δώσαμε στην νεολαία δεν καταλαβαίνω αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν ότι πάμε να εξαγοράσουμε τη νεολαία, να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;”, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ένα ζήτημα branding, ένα ζήτημα εικόνας της Νέας Δημοκρατίας στους νέους. “Υπάρχει μια τάση οι νέοι να μην βλέπουν πάντα με μεγάλη συμπάθεια κεντροδεξιά, «συντηρητικά» κόμματα. Και η δική μου δουλειά είναι να τους πείσω ότι εμείς είμαστε το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα σήμερα. Αν οι νέοι ταυτίζονται με την πρόοδο, οι νέες διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα. Και αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται, ουσιαστικά, να κρατήσουμε πολιτικές που είναι από τη δεκαετία του ’80 είναι η πιο σκληρή συντήρηση”, πρόσθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υγειονομικό σαμποτάζ από την αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας: “Μπορώ να δεχθώ ότι ένας αντιεμβολιαστής, φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα του εμβολίου, καλεί τον κόσμο σε μία διαδήλωση. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει «αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας». Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα.”
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+
Ως ένδειξη προοδευτικότητας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι ζήτησε και έχει πια στα χέρια του μια στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία όπως δήλωσε θα εφαρμοστεί σταδιακά.
“Η στρατηγική δεν αφορά μόνο το θέμα του γάμου. Έχει πάρα πολλές άλλες πτυχές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν πριν κάνουμε την ουσιαστική συζήτηση για το οικογενειακό δίκαιο. Δεν είναι μόνο ο γάμος. Είναι και όλα τα δικαιώματα”, ανέφερε, εκτιμώντας ότι το πόρισμα Σισιλιάνου περιλαμβάνει πολλές θετικές προτάσεις.
Είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του ’21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του ’20
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε: “Είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του ’21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του ’20.” Σημείωσε ότι “όχι, δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό το οποίο κάναμε όμως είναι να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας. Να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι εμείς θέλουμε μια καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουμε μια καλή σχέση. Πλην όμως, αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της κλιμακούμενης έντασης ως προς τα ελληνοτουρκικά θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις. Και να δείξουμε στο πεδίο ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές.”
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει εργαλειοποίηση του προσφυγικού και επανάληψη των φαινομένων που έγιναν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό το αποδείξαμε στο πεδίο, το αποδεικνύουμε κάθε μέρα στο πεδίο. Φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο, έχουμε εντείνει τις περιπολίες μας στο Αιγαίο, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι όμως πολύ ξεκάθαρος ότι το Λιμενικό μας, η Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν είναι υπηρεσία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Είναι εδώ για να φυλάει τα σύνορα μας. Και αν υπάρχει κίνδυνος και κινδυνεύει οποιοσδήποτε στην θάλασσα, αυτός θα σωθεί, όπως έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στην θάλασσα. Αυτό κάνουμε, με απόλυτη συμμόρφωση και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.”
Δεν ελέγχουμε απο το Μαξίμου όλες τις αποφάσεις των υπουργών
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και γα το περίφημο επιτελικό κράτος. “Δεν ελέγχουμε εμείς, προς Θεού, όλες τις αποφάσεις των Υπουργών. Και οι Υπουργοί όμως ξέρουν ότι έχουν άμεση πρόσβαση σε εμένα”, δήλωσε. Ανέφερε όμως επίσης ότι: “Έχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι πρωθυπουργοκεντρικό, επειδή έτσι επιλέξαμε να είναι, βάσει του Συντάγματος μας. Άλλα δεν είχε εργαλεία να ασκήσει αυτήν την πολιτική. Άρα, μία ισχυρή Γραμματεία της Κυβέρνησης, ένα πλαίσιο το οποίο θέτει στόχους στους Υπουργούς -οι οποίοι συμφωνούνται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου- και ελέγχει τους Υπουργούς ανάλογα με την απόδοσή τους.”
Σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ως συλλογικό όργανο για πρώτη φορά λειτουργεί με αυτήν την τακτικότητα και αυτήν την μεθοδικότητα, κατ’ ελάχιστον μία φορά το μήνα.
“Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι υποκαθιστούμε τους Υπουργούς. Οι Υπουργοί έχουν στόχους τους οποίους έχουν συμφωνήσει με εμένα και με την Γραμματεία της Κυβέρνησης. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να τροποποιηθούν, εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, και στη συνέχεια αξιολογούνται με βάση τα αποτελέσματα.”
“Δεν υπήρξα ποτέ νεοφιλελεύθερος”
Ερωτηθείς εάν η πανδημία τον έκανε να υιοθετήσει κεντροαριστερές πολιτικές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Δεν είμαι κεντροαριστερός. Ήμουν, είμαι και πιστεύω θα μείνω ένας, πιστεύω, προοδευτικός, φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός.”
Δήλωσε επίσης: “Δεν υπήρξα ποτέ νεοφιλελεύθερος. Και η μεγάλη μου έγνοια πάντα, αυτή τη στιγμή, είναι η ανάπτυξη η οποία θα έρθει να μην διευρύνει αλλά να μικρύνει τις ανισότητες που υπάρχουν. Αυτό είναι το μέλημά μου.”
Σήμερα οι συνδικαλιστές είναι απαξιωμένοι τελείως
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και όσον αφορά στις αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της οποίας προέρχεται από τη ΝΔ, υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατά καιρούς και πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με κάποιους συνδικαλιστές.
“Αλλά και ο συνδικαλισμός πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Έχει υποχρέωση, γιατί αλλιώς θα απαξιωθεί. Σήμερα οι συνδικαλιστές είναι απαξιωμένοι τελείως. Και απορώ πώς δεν το βλέπουν”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε “αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη” μετά την πανδημία, αν και διαβεβαίωσε ότι δε θα κλείσουν επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά κάποια θα χειρίζονται ορισμένα βασικά περιστατικά και θα στέλνουν σε μεγαλύτερα νοσοκομεία τα πιο σοβαρά, ενώ κάποια θα μετατραπούν σε μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.
“Η πανδημία ανέδειξε ότι πολύ συχνά έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων. Έχουμε τα μεγάλα μας νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γιατί έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο, μπορεί να μετατραπεί σε μια μονάδα χρονίως πασχόντων. Αλλά θα τον ξαναφτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσω από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να κάνει μια αποτίμηση, για να αλλάξουμε τον υγειονομικό χάρτη”.
Η γυναίκα μου βοηθά σιωπηλά σε πολλά
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως: “Τη μεν γυναίκα μου φρόντισαν άλλοι να τη βάλουν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στοχοποιήθηκε χυδαία και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε μάθει και ακριβώς τι έχει συμβεί. Άρα, αυτοί που ασκούν κριτική ας κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους συμπεριφορές.
Η γυναίκα μου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος, σταμάτησε τη δουλειά της γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να υπήρχαν κάποια ασυμβίβαστα σε σχέση με την ιδιότητά της ως σύζυγος Πρωθυπουργού.
Βοηθάει σιωπηλά σε πολλά πράγματα τα οποία νομίζω ότι στηρίζουν τη χώρα και την εικόνα της χώρας. Είναι μια δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία και δεν θα την ήθελα αλλιώς.
Και είναι, προφανώς, και σύζυγος του Πρωθυπουργού εκεί που χρειάζεται να εμφανιστούμε ως ζευγάρι. Γιατί και αυτό είναι μέρος των κανόνων της δημόσιας διπλωματίας.”
Τα παιδιά μου είναι ενήλικα, έχουν παρουσία στα social media- Μηχανισμοί στοχοποίησαν τη σχέση του γιου μου
Όσον αφορά στην παρουσία στα social media των παιδιών του, ο πρωθυπουργός επισήμανε: “Τα παιδιά μου είναι πια, εδώ και λίγες μέρες, και τα τρία ενήλικα. Όταν υπάρχει μια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και τα ίδια επιλέγουν να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- το θεωρώ απολύτως λογικό να προκαλούν κάποιο ενδιαφέρον.
Είναι όμως πάρα πολύ προσεκτικά. Δεν επιζητούν καθόλου τη δημοσιότητα τα ίδια. Ο γιος μου έκανε τη θητεία του στον Έβρο, όλη του τη θητεία στον Έβρο. Και έχει κάθε λόγο να είναι πολύ περήφανος, γιατί έκανε μια κανονικότατη θητεία, με πάρα πολλές υπηρεσίες. Ούτε το διαφήμισε, ούτε προσπάθησε να αποκομίσει κανείς κάποιο όφελος. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να το πω, μιας και μου κάνατε την ερώτηση, ναι, προφανώς υπήρχαν μηχανισμοί που στοχοποίησαν μέχρι και την προσωπική του σχέση.”
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.