Εμβολιασμός: Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης 82 δήμοι
Με δεδομένο πως όλα τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός αρχίζει και επιβραδύνεται μόλις επιτευχθεί ένα ποσοστό κοντά στο 40%, σημαίνει πως αυτοί οι δήμοι έχουν μεγάλο περιθώριο για άμεση αύξηση του ποσοστού τους, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση σε όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για δήμους που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 κατοίκους.
Η δυσκολία των logistics
Το πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις «πόρτα πόρτα» με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, που η γνώμη τους μετράει στην τοπική κοινωνία. Οπως έχει γίνει γνωστό, γι’ αυτό θα επιστρατευθούν –πλην των δημάρχων– και ο κλήρος, δάσκαλοι, γιατροί, επιχειρηματίες και όποιο άλλο πρόσωπο υποδείξουν οι τοπικές αρχές ως ικανό να κινητοποιήσει τους συμπολίτες του.
Το μοντέλο είναι ουσιαστικά ίδιο με τις εθνικές εκλογές, όπου πυρήνες κινητοποιούν τους υπολοίπους. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «Κ» πως ειδικά στους μικρότερους δήμους, στις κοινότητες και στα χωριά η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών είναι πιο εφικτή με αυτό τον τρόπο της στοχευμένης κινητοποίησης. Οσο ανεβαίνει ο πληθυσμός τόσο δυσκολεύει η εξατομικευμένη κινητοποίηση, καθώς χάνεται στα logistics.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Μύκονος εμφανίζεται βάσει του πληθυσμού της να είναι εμβολιασμένη κατά 108%, καθώς πολλοί επισκέπτες που διαμένουν σε άλλες περιοχές έκαναν το εμβόλιο στο νησί. Αντίστοιχα στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο πολλοί κάτοικοι γειτονικών νομών να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για τον εμβολιασμό τους. Αυτό δημιουργεί αυξομειώσεις στους νομούς, που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αλλο παράδειγμα που δημιουργεί δυσκολίες στο να εντοπιστεί ακριβώς ο αριθμός των εμβολιασμένων ανά δήμο είναι το εξής: αν κάποιος διαμένει στα βόρεια προάστια της Αθήνας και έχει εμβολιαστεί στο κέντρο, τότε «χρεώνεται» στο κέντρο της Αθήνας. Από χθες έχει ξεκινήσει μία ενδελεχής καταγραφή με βάση τον τόπο διαμονής, ώστε τα ποσοστά των εμβολιασμών να είναι ακριβή, ακόμα και σε επίπεδο κοινότητας.
Κατά τα λοιπά, χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό διευθυντή του American Jewish Committee (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συζήτηση με τον κ. Χάρις επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του AJC με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, καθώς και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσονται και επεκτείνονται διαρκώς, ενώ τονίστηκε και η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.