Αρ. Πελώνη: Μέχρι αύριο ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μέχρι αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι καθίσταται αναγκαία η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής. Ερωτηθείσα για πιθανό υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «ο εμβολισμός των εκπαιδευτικών προχωρά και βρίσκεται σε πολύ καλό ποσοστό, γύρω στο 77%».

«Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν περισσότερες διευκολύνσεις, η ζωή τους θα είναι πιο εύκολη» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αφού υπενθύμισε πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων, τόνισε ότι «όσο προχωρά ο εμβολιασμός θα δούμε τι άλλο θα μπορέσουμε να κάνουμε».


Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας σε περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. «Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών» τόνισε.

Μετάλλαξη «Δέλτα»: «Το 70% των στελεχών σε άτομα κάτω των 40»

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα» σημείωσε ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. «Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη “Δέλτα” και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός. «Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τον εμβολιασμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων. «Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου» πρόσθεσε.

Τι σχεδιάζεται στο Μαξίμου

 Η διαφαινόμενη επικράτηση της «Δέλτα» και η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά και τα μέτρα που τίθενται στο τραπέζι, ειδικά ως προς τους κλειστούς χώρους. 

Τον κυβερνητικό προβληματισμό επιτείνουν η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών –πάντως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κάποια ανάσχεση της μείωσης– αλλά και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως της Pulse για τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία το 40% όσων δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να δοθεί μάχη καθώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα, το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό η χώρα να βρίσκεται έστω οριακά κάτω από τον πήχυ του τείχους ανοσίας που απαιτείται για να πορευθεί με ασφάλεια εν μέσω της αλλαγής του καιρού και της επιστροφής των πολιτών στους κλειστούς χώρους.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει η προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων να γίνει κυριολεκτικά «πόρτα πόρτα». Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα επιστρατεύθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και, από την τρέχουσα, επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Εκκλησίας. Είναι ενδεικτικό ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει χωριό με μόλις 5% συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού επειδή είναι αντίθετος ο τοπικός ιερέας. 

Πυρετός συσκέψεων, στο τραπέζι και διάγγελμα

Από το πρωί της Δευτέρας, πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο Μεγάρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις σε δύο βασικά μέτωπα, την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα η εστίαση και οι χώροι διασκέδασης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από την περασμένη εβδομάδα υπάρχουν σκέψεις για διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό, χωρίς πάντως, μέχρι αυτή την ώρα να υπάρχει κάποια απόφαση ή σαφής ένδειξη προς αυτή την την κατεύθυνση. 

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Επί του παρόντος, πάντως, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε ριζικές αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό της, με τα μέτρα που θα ληφθούν στην παρούσα φάση να αφορούν κατά κύριο λόγο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων. Οι τελικές αποφάσεις επρόκειτο να ληφθούν το Σαββατοκύριακο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ μένει να αποφασιστεί εάν θα δρομολογηθεί άμεσα ή αργότερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Οπως λέγεται, ενώ σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, στους νοσηλευτές εμφανίζονται σχετικά μειωμένα. Ομως, με δεδομένο ότι ως μοχλοί πίεσης προς τους «αρνητές» θα χρησιμοποιηθούν η μετάθεση σε θέσεις «δεύτερης γραμμής» και η διαθεσιμότητα –με αντίστοιχες μισθολογικές επιπτώσεις–, αποτελεί ερώτημα εάν είναι σωστό η όλη διαδικασία να δρομολογηθεί τώρα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας να αρχίσει να υφίσταται πίεση.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαιτείται να εξεταστεί σε βάθος εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι στρατεύσιμοι, με τους προβληματισμούς να είναι περισσότερο πρακτικής πάρα νομικής φύσεως. Πρώτον, όπως λέγεται, αντίστοιχα μέτρα δεν έχουν ληφθεί σε καμία άλλη χώρα. Δεύτερον, ποιες μπορεί να είναι ρεαλιστικά οι «κυρώσεις» σε κάποιον που κατατάσσεται για να υπηρετήσει τη θητεία του αλλά αρνείται να εμβολιαστεί;

Κλειστοί χώροι

Το έτερο μέτωπο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τι θα κάνει με τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Ο σχεδιασμός προέβλεπε από τις 15 του μηνός οι κλειστοί χώροι να επαναλειτουργήσουν με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς», αποκλειστικά για εμβολιασμένους, και «μεικτούς», με μικρότερη πληρότητα. Ομως, το άλμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα κρούσματα οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η μη λειτουργία των κλειστών χώρων μέχρι να υπάρξει ύφεση στην πανδημία ή να ανοίξουν μόνο οι «αμιγείς», κίνηση που βέβαια θα αποτελέσει και πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και από το φθινόπωρο και μετά.

Το ρευστό τοπίο που έχει προκαλέσει η νέα έξαρση του κορωνοϊού προκαλεί προβληματισμό και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στον τουρισμό όσο και συνολικότερα στην οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως το τουριστικό προϊόν θα είναι μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν πως εάν οι χώρες-κλειδιά δεν προχωρήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό.

Παράλληλα, σπεύδουν να προσθέσουν πως το ίδιο θα ισχύσει και για την ελληνική οικονομία συνολικότερα, με μόνο «αστερίσκο», όπως τονίζουν, να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες μεταλλάξεις. 

Στην περίπτωση κατά την οποία τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά –και βεβαίως οι εμβολιασμένοι, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, αυξηθούν– εκτιμάται πως ακόμη και εάν κατά περιόδους ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός, η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμένει ελεγχόμενη, αφού μικρό ποσοστό όσων νοσούν θα χρειάζεται νοσηλεία. Ετσι, δεν θα είναι αναγκαία ούτε τα γενικευμένα lockdowns ούτε τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που αυτά συνεπάγονται. 

Ενδεικτικά, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σε μελέτη για τη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία το εκεί σύστημα υγείας θα μπορεί, χάρις στο πρόγραμμα εμβολιασμού, να αντεπεξέλθει ακόμη και με 100.000 κρούσματα ημερησίως, κάτι που θα ήταν βεβαίως αδύνατο την ίδια περίοδο πέρυσι.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο