Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς


 Σαφείς κυρώσεις θα ακολουθούν την απόφαση τόσο των υγειονομικών, όσο και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, να μην εμβολιαστούν πέραν του χρονικού ορίζοντα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των έκτακτων ανακοινώσεων του.

Την Τρίτη αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιαστεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έθεσε ως χρονικό ορόσημο για την υποχρεωτικότητα ο πρωθυπουργός, αφού λάβει όλο το υπόλοιπο της άδειας του, εφόσον δεν εμβολιαστεί και σε αυτό το διάστημα, τότε θα μπει καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί το σενάριο να μεταφερθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα μετόπισθεν, ωστόσο κρίθηκε πως αυτό δεν θα λειτουργούσε ως κίνητρο εμβολιασμού, αλλά το αντίθετο.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας που από τις 16 Αυγούστου και μετά δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ένοπλες Δυνάμεις

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

«Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιλογές υπέρ της υγείας»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πρόκειται για επιλογές «υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές».

«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», επεσήμανε.

Εστίαση – Ψυχαγωγία 

Από την προσεχή Παρασκευή και έως τα τέλη του Αυγούστου οι κλειστοί χώροι θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες. 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη