Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Από εβδομάδα οι ανακοινώσεις – Τι αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής Βιοηθικής

Την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού, βάσει των εισηγήσεων που έχει κάνει η Επιτροπή Βιοηθικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση εξετάζεται το σενάριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και στα γηροκομεία.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής», γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωποςΑριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν οι επικείμενες ανακοινώσεις, η κ. Πελώνη συνέστησε «λίγη υπομονή» έως την επόμενη εβδομάδα.

 

Τι πρότεινε η επιτροπή Βιοηθικής

Σημειώνεται ότι στα μέσα του Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στην εισήγηση της που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε αναφορά σε προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας». Όπως τονίζεται, η σύσταση υποχρεωτικότητας αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια: 

  • α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

ypochreotikos-emvoliasmos-apo-evdomada-oi-anakoinoseis-ti-anaferei-to-porisma-tis-epitropis-vioithikis0

Εστίαση – Ψυχαγωγία

Αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό περί διαχωρισμού σε αμιγείς και μεικτούς χώρους σε ό,τι αφορά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν όλα τα επίκαιρα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδος».

Υπενθύμισε πως η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και επανέλαβε την παρότρυνση για εμβολιασμό σε όλους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η κ. Πελώνη επεσήμανε τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τόνισε ότι «η Εκκλησία παροτρύνει το ποίμνιο να εμβολιαστεί και μπορεί, επίσης, να μιλήσει και για την εμπειρία της με τον ιό, καθώς έχει θρηνήσει πολλούς ιεράρχες στους κόλπους της».

Η Pfizer θα ζητήσει την έγκριση των ΗΠΑ για την ενισχυτική δόση λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

Η εταιρεία Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19 εντός του επόμενου μήνα, δήλωσε κορυφαίος επιστήμονας της φαρμακοβιομηχανίας την Πέμπτη, με βάση τα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν, ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση COVID-19 αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν επίσης την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε ότι η πρόσφατα αναφερόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε στο 64% τον Ιούνιο.

«Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό έναντι της μετάλλαξης “Δέλτα”», δήλωσε ο Ντόλστεν σε συνέντευξή του. Αλλά μετά από έξι μήνες, είπε, «υπάρχει πιθανότατα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, μειώνονται».

Η Pfizer δεν δημοσίευσε το πλήρες κείμενο των ισραηλινών δεδομένων την Πέμπτη, αλλά δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Είναι ένας μικρός όγκος δεδομένων, αλλά νομίζω ότι η τάση είναι ακριβής: Έξι μήνες μετά, δεδομένου ότι η “Δέλτα” είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη που έχουμε δει, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες», πρόσθεσε ο Ντόλστεν.

«Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκαταρκτικά δεδομένα από τις μελέτες της εταιρείας δείχνουν ότι μια τρίτη δόση δημιουργεί επίπεδα αντισωμάτων που είναι πέντε έως 10 φορές υψηλότερα από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση.

Είπε επιπλέον ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού έχουν ήδη προσεγγίσει την Pfizer για να συζητήσουν για αναμνηστικές δόσεις και ορισμένες ενδέχεται να αρχίσουν να τις χορηγούν πριν από μια πιθανή έγκριση των ΗΠΑ. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως οι ενισχυτικές δόσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Απαιτούνται καλύτερες μελέτες»

Ο καθηγητής μοριακής ιατρικής Έρικ Τοπόλ δήλωσε ότι το να βασίζεται η απόφαση για ενισχυτική δόση στην εξασθένιση της προστασίας των αντισωμάτων, αγνοεί τον ρόλο άλλων σημαντικών τμημάτων της ανοσολογικής απόκρισης, συμπεριλαμβανομένων των Β κυττάρων μνήμης. Ο Δρ Τοπόλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι απαιτούνται καλύτερες μελέτες.

Ο εμπειρογνώμονας εμβολίων Ουίλιαμ Σάφνερ ανέφερε ότι ακόμη και αν η Pfizer καταφέρει να λάβει άδεια από την FDA για αναμνηστική δόση, αυτό θα ήταν μόνο το πρώτο βήμ, καθώς θα πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση και από συμβούλουν του CDC. «Δεν είναι αυτόματο με κανένα τρόπο», είπε.

Σχέδια της Pfizer για νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Η Pfizer έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι πολίτες θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση, αν και ορισμένοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει πότε ή εάν θα χρειαστεί. Η Pfizer σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες.

Η μελέτη θα διεξαχθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, δήλωσε ο Ντόλστεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Pfizer ψάχνει τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής, στοχεύοντας την παρασκευή τριών δισεκατομμυρίων δόσεων φέτος και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δόσεων τον επόμενο χρόνο.

Ο Ντόλστεν ανέφερε επίσης ότι η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν μια νέα έκδοση του εμβολίου που στοχεύει ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο σημείωσε ότι οι δύο εταιρείες δεν πιστεύουν ότι η τρέχουσα έκδοση θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη