Κορωνοϊός: 2.198 νέα κρούσματα, 37 θάνατοι, 390 διασωληνωμένοι
Σε 2.198 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 37 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 14.014.
Παράλληλα, σε 390 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.198, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 607.356 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.947 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.88 – 1.06).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.014 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 390 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 350 (89.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.024 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 202 (ημερήσια μεταβολή -11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Η Pfizer απαντά στις επικρίσεις: Σημαντική η τρίτη δόση – Ισχυρό το εμβόλιο
Ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer απέρριψε τις επικρίσεις ότι η εταιρεία προωθεί σε υπερβολικό βαθμό τη διάθεση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, ενώ αρνήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά μολύνσεων μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Φίλιπ Ντόρμιτζερ υπερασπίστηκε την εταιρεία απέναντι σε ισχυρισμούς ότι ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αρχές για τη διάθεση των τρίτων δόσεων του εμβολίου της, προτού υπάρξει επιστημονική συναίνεση σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητά τους.
«Η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το εργαλείο που θα χρειαστεί για το πρόβλημα που έρχεται», τόνισε. «Εάν περιμέναμε μέχρι να υπάρξουν εκτεταμένες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης πλήρως εμβολιασμένων, θα ήταν ήδη πάρα πολύ αργά», πρόσθεσε.
«Η έγκαιρη δράση και η διασφάλιση πως η λύση υπάρχει πριν να έρθει μια κρίση, είναι σημαντική – πιστεύω πως αυτό είναι το σωστό», είπε, σημειώνοντας ότι «η απόφαση για την αξιοποίηση των λύσεων» ήταν των αρμόδιων αρχών και όχι της Pfizer.
Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από κάποιους επιστήμονες και αξιωματούχους στον τομέα της παγκόσμιας Υγείας, επειδή παροτρύνει τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προγράμματα εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, ο οποίος εστιάζει στο να διασφαλίσει πως οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εμβολιαστούν – ανέφερε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα «δεν αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζονται οι τρίτες δόσεις».
Μετάλλαξη Δέλτα: Πιο ανθεκτική στα αντισώματα
Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι λιγότερο ευαίσθητη, σε σχέση με την Άλφα και άλλες μεταλλάξεις, στα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό όσων εμβολιάστηκαν ή νόσησαν με Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει την μεγαλύτερη ικανότητα του «ινδικού» στελέχους για ανοσιακή διαφυγή.
Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η Δέλτα είναι πιο αποτελεσματική στο να μολύνει τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού και να αναπαράγεται μέσα σε αυτά. Τα εν λόγω ευρήματα εξηγούν γιατί η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα παγκοσμίως και έχει σε μεγάλο βαθμό κυριαρχήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.