DW: Απείλησε με παραίτηση ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις
Με παραίτηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε περίπτωση απέλασης των 10 πρέσβεων που τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά φέρεται να απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Τσαβούσογλου -ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις– φέρεται να ζήτησε να συζητήσει κατ’ ιδίαν το ζήτημα με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα.
«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.
Οργή Άγκυρας
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχτερίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα παραίτησής του και καταλόγισε στη DW ότι «επιμένει σε αυτό το ψέμα».
«Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στο μέσο ότι «δηλητηριάζει» τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.
Προς εκτόνωση η διπλωματική κρίση
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Ερντογάν -που φαίνεται να αναζητεί βαλβίδα εκτόνωσης στην διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καβαλά– εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο δήλωσης των 10 πρέσβεων.
Σύμφωνα με το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε την δήλωση των πρεσβειών ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης.
Επικαλούμενο πηγές στην τουρκική προεδρία, το Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν «χαιρέτισε» τη δήλωση που ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και την οποία υιοθέτησαν αργότερα, κάνοντας re-tweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.
Το 41ο άρθρο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επεχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».
Τις προηγούμενες ημέρες, αναφερόμενος στον Οσμάν Καβαλά -ένα θέμα που προκαλεί νέες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης- ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να απελαθούν οι πρεσβευτές των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που συνυπέγραψαν έκκληση για την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου επιχειρηματία.
Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.