Κορωνοϊός: 3.869 νέα κρούσματα, 80 θάνατοι, 536 διασωληνωμένοι

Σε 3.869 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


Σήμερα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 80 θάνατοι. Πρόκειται για τις περισσότερες απώλειες σε μια ημέρα από τις 6 Μαΐου 2021, όταν είχαν καταγραφεί 83 θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.766 απώλειες.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 536 ασθενείς. Το 60,8% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, ενώ το 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (83,21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (16,79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.400 ασθενείς.


Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 419 (ημερήσια μεταβολή +1.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 416 ασθενείς. Τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν χθες 247.

Χθες, Σάββατο, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid πανελλαδικά ανερχόταν σε 89,53%, ενώ η κάλυψη απλών κλινών Covid σε 58,54%.
Τεστ και θετικότητα

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 261.056 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,48%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 374.233 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 831.874. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


Χθες, Σάββατο 13 Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 6.154 κρούσματα και 70 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 530 ασθενείς. Την περασμένη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 4.307 κρούσματα και 52 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 470 ασθενείς.

Από το σύνολο των 3.869 νέων κρουσμάτων, 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Παρήλθε η δωδεκάτη ώρα για την COVID-19

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια κοινότητα η δριμύτητα του νέου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι θάνατοι από COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10% και συνιστούν περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως. Πολλά κράτη, προκειμένου να θωρακίσουν –όσο περισσότερο γίνεται– τη μερίδα του πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί, προχώρησαν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, λύση που προκρίθηκε αρχικά από το Ισραήλ –στα μέσα του καλοκαιριού– επιτρέποντάς του να χαλιναγωγήσει τη «μάστιγα της μετάλλαξης “Δέλτα”».

Αντιμέτωπη με την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη και ενώ μόλις πρόσφατα οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες πολλών κρατών, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προωθεί τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Ροσέλ Βαλένσκι, εξέφρασε αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης σε όλο το εύρος του πληθυσμού και θέλει να αναλύσει τα δεδομένα που διαθέτει για το εμβόλιό της η Pfizer, πριν το CDC καταλήξει σε οριστική απόφαση. 

Το CDC, άλλωστε, δεν έχει πειστεί ότι οι νέοι και υγιείς χρειάζονται την παραπάνω προστασία της αναμνηστικής δόσης, σκεπτικισμός που ενισχύεται από τη σύνδεση των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, κυρίως σε αγόρια και νέους άνδρες. Αντιθέτως, ο διάσημος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Αντονι Φάουτσι, εκτιμά ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλους τους ενήλικες είναι μονόδρομος.Οι θάνατοι από COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10% και συνιστούν περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αυστηροποιούν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς των πολιτών –κυρίως των ανεμβολίαστων– εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. (EPA / FILIP SINGER)

H επιδημιολογική έκρηξη στην Ευρώπη, με όλους τους πανδημικούς δείκτες να καταγράφουν σαφή επιδείνωση, κατέστησε αναγκαία την επιβολή νέων μέτρων.

O Ολλανδός πρωθυπουργός εξήγγειλε την επιβολή μερικού lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Καφέ, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα κλείνουν στις 7μ.μ., ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται χωρίς την παρουσία κοινού και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις στα σπίτια περιορίζονται σε τέσσερα άτομα.


Στην Ολλανδία, καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 7 μ.μ., ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται χωρίς κοινό.

«Η δωδεκάτη ώρα έχει παρέλθει», δήλωσε επίσης ο καθηγητής Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, απευθύνοντας έκκληση στους Γερμανούς να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα απέχει από εκδηλώσεις και πάρτι την εορταστική περίοδο. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εξάλλου, δήλωσε ότι από αύριο τα τεστ κορωνοϊού στη Γερμανία θα διατίθενται και πάλι δωρεάν, ενώ θα δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να συμβάλουν στην εμβολιαστική εκστρατεία. Επίσης, οι προερχόμενοι από την Αυστρία επισκέπτες θα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και εάν δεν διαθέτουν εμβολιαστικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό νόσησης θα τίθενται σε καραντίνα.

Lockdown στην Αυστρία


Tη βεβαιότητα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου πρέπει να είναι υποχρεωτική στο υγειονομικό προσωπικό και σε εργαζομένους σε μονάδες ηλικιωμένων διατύπωσε και ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. Τέλος, στη Λετονία «άναψε κόκκινο» ακόμα και για τους ανεμβολίαστους υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να μετέχουν ούτε εξ αποστάσεως στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και φυσικά δεν θα λάβουν τον μισθό τους.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο