Πρόεδρος Συμβουλίου Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη

Υπέρ του «υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους στην Ευρώπη, διότι οι αρνητές εκτός τού ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων», τάχθηκε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (Chairperson of Council, WMA) και της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) η οποία εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


«Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό» δήλωσε και σημείωσε ότι ο κίνδυνος από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι μηδαμινός.

«Συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα», τόνισε.


Ο κ. Μοντγκόμερι υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη ορμή στην Ευρώπη και συμπλήρωσε πως «πρέπει να επαγρυπνούμε, διότι μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις».

Ανέφερε επίσης ότι η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική και κατά της Όμικρον, ενώ υπενθύμισε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα για τη γρίπη.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η τρίτη δόση πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τη δεύτερη, ενώ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά και υπέρ της λήψης μέτρων -όπως η αποφυγή συναθροίσεων και η χρήση μάσκας- την περίοδο των γιορτών. Πάντως, υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνονται έξυπνα μέτρα και όχι γενικά lockdown.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Lockdown στην Ολλανδία


Ανησυχία πυροδοτεί στην Ευρώπη η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. Πολλές χώρες έχουν προβεί σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει Χριστουγέννων.

Την επιβολή lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ανακοίνωσε χθες η Ολλανδία εν μέσω ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν «αναπόφευκτοι». Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα για την Όμικρον που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Γερμανία: Καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ».

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει και θα είναι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.
Σενάρια για μέτρα στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι περίπου το 60% όλων των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Αγγλία αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, που παρουσιάζει ταχεία μετάδοση. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα περασμένα Χριστούγεννα, επί τη βάσει των εμβολιασμών, αλλά και των διαγνωστικών ελέγχων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λήψη πιθανών περαιτέρω μέτρων, ο κ. Τζάβιντ είπε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται, αλλά αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τα στοιχεία…, παρακολουθούμε τα στοιχεία, τα συζητάμε με τους επιστήμονες και τους καλύτερους συμβούλους μας σε ωριαία βάση, ενώ θα τα παρακολουθούμε προσεχτικά, προκειμένου να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πολιτικά ανίσχυρος για να επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αν αυτό χρειαστεί.

Από την πλευρά του, o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19 είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS).

Ο κ. Καν κήρυξε χθες μία «κατάσταση ανάγκης» προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία του Λονδίνου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, που προκαλείται από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο κ. Καν στο BBC, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων. «Αν δεν επιβάλουμε νέους περιορισμούς το ταχύτερο, θα δούμε περισσότερα θετικά κρούσματα, αλλά και είναι πιθανό οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όπως το NHS να βρεθούν σε τροχιά κατάρρευσης, αν δεν καταρρεύσουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Γαλλία: Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα απαγορευτούν και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.
Με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισόδου στη χώρα τίθενται από σήμερα, Κυριακή, σε ισχύ, με φόντο την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους «Ομικρον» της COVID-19.

Από σήμερα για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

«Όχι σε γενικό lockdown, θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί»

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

«Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν τις γιορτές.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο