Μητσοτάκης Τσίπρας: η μετωπική σύγκρουση στην Βουλή




Μετωπική ήταν η σύγκρουση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».


Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».


«Διπλός στόχος»

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.


«Να αναμετρηθούμε με την Όμικρον και την ενεργειακή κρίση»


Επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναμετρηθούμε με την Όμικρον και τη διεθνή κρίση στην ενέργεια», ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και τη συζήτηση που γίνεται.

Ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την Ομικρον λένε πως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και «ελπίζουμε τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα», είπε πως «η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες». «Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Όμικρον, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς». Εάν κάποιος είναι θωρακσμένος και με τις τρεις δόσεις δεν θα νοσήσει σοβαρά» σημείωσε και επισήμανε ότι τις ημέρες των εορτών πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, και να κάνουμε rapid ή self test και οι εμβολιασμένοι.

«Δεν περίμενα καμιά μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ»

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη Τσίοδρα – Λύτρα, επισήμανε ότι «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες». Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος. Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα”» και τόνισε:

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση».

Σημείωσε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και Πολάκη;».

«Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, που είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη. Θα πρέπει επίσης να είμαστε στοιχειωδώς ειλικρινείς, και να πούμε πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε συστήματα πολύ πιο ώριμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

<<Εκλογές εδώ και τώρα>>

<<Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα να φερθείτε έντιμα: Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές>>. Με αυτή την παραίνεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη "έκλεισε" την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον για ψέματα σχετικά με την έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα για την θνητότητα εκτός ΜΕΘ και για πολιτικές "ντιλαρίσματος" συμφερόντων και διαθφοράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο. Αποτύχατε. Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος. Δώστε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα".


Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψεύδη στην υπόθεση της έρευνας των δύο επιστημόνων που ανέδειξαν ότι η θνητότητα ασθενών με Covid 19 είναι αυξημένη κατά 87% εκτός ΜΕΘ. Όπως είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργο <<δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης" ενώ "εσείς δηλώνατε σε συνέντευξη σας ότι ο κ.Τσιόδρας σας ενημερώνει 3 φορές την εβδομάδα;>>. Αναρωτήθηκε ρητορικα: <<Δεν σας είπε ότι χάνουμε ασθενείς ενώ θα μπορούσαμε να τους είχαμε σώσει;>>. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας <<αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική κι επικίνδυνη αμεριμνησία" αλλά "αν τα ξέρατε θα πρέπει να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό>>.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως <<είπατε ψέματα για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς. Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, το επιπόλαιο, το αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο, τελικά το ανήθικο ότι είναι το ίδιο να είναι κάποιος διασωληνωμένος μέσα στη ΜΕΘ και κάποιος να είναι διασωληνωμένος σε κάποιο ράντζο. Και είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία. Ότι καμία έρευνα δεν το αποδεικνύει. Ενώ είχατε στα χέρια σας την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Ειλικρινά, δεν ντρέπεστε; Δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό;>>. Συνολικά επισήμανε ότι "είναι εγκληματικές οι ευθύνες σας αλλά ακόμα πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει"

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μόνον η υπόθεση της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα "θα έφτανε αυτή η έρευνα για να παραιτηθεί οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση". Αιτιολογώντας το αίτημα που κατέθεσε για άμεση διενέργεια εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: <<Μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς και την κυβέρνηση σας κάτι καλύτερο; Η δικιά μας απάντηση είναι ξεκάθαρη: Δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα ότι θα αλλάξετε>>. Έτσι σημείωσε <<έχουμε χρέος να μην σας αφήσουμε να συνεχίσετε αυτό το έργο". Τόνισε πως "εκμεταλλευτήκατε την πίστωση χρόνου που σας έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευσης και την εκμεταλλευτήκατε για να στήσετε ένα πρωτοφανές καθεστώς απευθείας αναθέσεων 4,9 δις με εταιρίες φίλων>>. Σημείωσε πως <<ποτέ άλλοτε στην χώρα δεν υπήρξε τόσο ανεξέλεγκτη διαφορά>> προσθέτοντας μάλιστα την φράση <<όπως είπε από αυτό εδώ το βήμα η αείμνηστη Φώφη Γεννηματα: "Μαξίμου Α.Ε>>.

<<Ηθικά έκπτωτος ο Μητσοτάκης>>

<<Δυστυχώς επτωχεύσατε. Πτωχεύσατε ηθικά κύριε Μητσοτάκη>> ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να ακολουθήσει την οδό της πολιτικής εκμετάλλευση της τραγικής συγκυρίας για την χώρα. Όπως είπε <<το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια και ότι γίνατε επιταχυντής των κρίσεων που διαχειριστήκατε αλλά είναι ότι η κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά την ώρα της κρίσης του πόνου και της υγειονομικής τραγωδίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά>>. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση οικοδόμησε το αφήγημά της <<πάνω στο ψέμα και την προπαγάνδα>> τονίζοντας πως <<ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος>> την ίδια στιγμή η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας>>.

Με την Δεξιά η την προοδευτική παράταξη;

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για αλλαγές στον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης. Στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας ότι με αυτή ανακύπτουν συγκεκριμένα διλήμματα. Όπως είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση <<ακολουθείτε τις παλιές συνταγές και κάνετε συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημοσίου>>,Τονίζοντας πως <<ενώ το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα χέρια επιμένετε στις καταστροφικές συνταγές του χθες κι έτσι η Ελλάδα παραμένει οπισθοφυλακή της συντήρησης από μια κυβέρνηση εχθρική στο κοινωνικό κράτος>>. Επισήμανε – απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι <<ανήκετε σε μία πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας. Επιμένετε στις χρεοκοπημένες και καταστροφικές συνταγές του χθες>>. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ανακύπτει <<δίλλημα στήριξης πολιτικών χώρων και κομμάτων>> και προβάλλει το ερώτημα: <<Με την προοδευτική παράταξη που μπορεί να ανοίξει δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης η με την Δεξιά του πελατειακού κράτους;>>.

Αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως <<η απάντηση σε αυτό το δίλλημα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που έχετε καταθέσει>>. Επισήμανε ότι <<προβλέπει αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε καθεστώς ρήτρας διαφυγής. Δεσμευθήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας πως η Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα θα είναι η χώρα που θα κάνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρπώπη: Εννέα μονάδες>>. Αναρωτήθηκε ρητορικά "ποιος σας ανάγκασε;" σημειώνοντας πως <<ο Σαμαράς έλεγε είναι η Τρόϊκα. Εσείς τι έχετε;>>.

Μηδέν δαπάνες για την ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις διαρροές για συμπληρωματικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με μέτρα για την ακρίβεια. Είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως αυτό θα τον κάνετε <<όχι για να αντιμετωπίσετε την κρίση της ακρίβειας αλλά για να δώσετε κάτι στα δελτία να πουν για σας>>. Όμως –σχολίασε- <<τι προβλέπει ο προϋπολογισμός; Μηδέν δαπάνες για την στήριξη των νοικοκυριών. Καμία στήριξη στους ανθρώπους, στους επαγγελματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις>>.

Μείωση των δαπανών υγείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην μείωση των δαπανών για το ΕΣΥ λέγοντας ότι <<υποβαθμίζετε την υγεία γιατί σκοπεύετε στον μέλλον ενισχύσετε την ιδιωτική>>. Επισήμανε ότι <<μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε απόλυτη χρεωκοπία με 735 εκατομμύρια έλλειμμα, με 5 ευρώ φραγή, κι έχετε το θράσος να μας κουνάτε και το δάχτυλο>>. Συνέχισε λέγοντας: <<Τι σας παραδώσαμε; Νοσοκομεία με 235 εκατομμύρια πλεόνασμα παρότι η χώρα βρίσκονταν στο καθεστώς των μνημονίων>>.

Το πρώτο μας νομοσχέδιο θα φέρει 800 ευρώ κατώτερο μισθό

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτερου μισθού για 800 ευρώ τονίζοντας πως <<δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού ευρώ και η διαγραφή του πανδημικού χρέους>>. Για το ζήτημα αυτό προκάλεσε την κυβέρνηση: <<Εσείς δεν ήσασταν που προεκλογικά είχατε υποσχεθεί περισσότερες και καλύτερες δουλειές; Μας λέτε ότι έχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό" αναρωτήθηκε ρητορικά, σημειώνοντας πως "έχετε δεσμεύσεις με τα μεγάλα συμφέροντα οι μικρομεσαίοι δεν θα πληγούν με τον κατώτατο μισθό>>.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα. Όπως είπε <<στον παρόντα προϋπολογισμό ευημερούν οι αριθμοί και οι ρυθμοί ανάπτυξης η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνον οι αριθμοί αλλά να ευημερούν και οι άνθρωποι>>. Τόνισε ότι με βάση έρευνα διεθνούς κύρους στην Ελλάδα ο μισθός πληθυσμός έχει περισσότερο χρέος από ότι περιουσία είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Να αποκατασταθεί μια έστω στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη>>.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη