Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η θετικότητα – Τι λένε οι ειδικοί
Tην εκτίμηση ότι ίσως να πάμε σε 12-13.000 κρούσματα αυτές τις ημέρες, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι η Αττική «βράζει».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αττικής, τόνισε ότι «βράζει», καθώς «έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.
«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Για την μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι τζούφια, δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50-60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Έαν δεν είχαμε την Ομικρον θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.
Ο κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.
Λινού: «Τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα»
Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, εκτίμησε πως τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια τόνισε: «Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα. Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λογω Όμικρον. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
Τι αλλάζει από 3 Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 ή ffp2 ή εναλλακτικά διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, καθώς και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. Επίσης συστήνεται στο σύνολο του πληθυσμού να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
• Οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις που θα εξειδικευτούν στη σχετική ΚΥΑ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα θα απαγορευθεί και η μουσική.
• Σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
• Το επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών. Στα νοσοκομεία θα αυστηροποιηθεί το επισκεπτήριο.
• Θα εφαρμοστεί τηλεργασία σε υπηρεσίες δημόσιου τομέα και σε εταιρείες σε ποσοστό έως και 50% (ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας), καθώς και κυλιόμενο ωράριο.
Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό, πώς κατεβάζουμε την εφαρμογή, βήμα - βήμα η διαδικασία
Τη δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τους τηλέφωνο έχουν πλέον οι πολίτες, ώστε να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
Η δυνατότητα προστέθηκε τη Δευτέρα στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).
Στη ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.
Οι πολίτες θα πρέπει να ξανακατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Covid-Free Wallet, την οποία μπορούν να βρουν στο Google Play Store και στο Apple App Store.
Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τους και μέσω του covidfree.gov.gr.
Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή στα δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.
Μετά την ενημέρωση, στο wallet σου εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, και σου αποστέλλεται το OTP(One-time password) για επιβεβαίωση.
Το ανέβασμα του πιστοποιητικού στην εφαρμογή γίνεται με τους εξής δύο τρόπους:
Με τη σάρωση QR Code (από εκτυπωμένο πιστοποιητικό ή από QR code σε άλλη οθόνη)
Με την εισαγωγή αρχείου PDF (αφορά όσους έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό σε μορφή PDF)
Εφόσον το πιστοποιητικό εισαχθεί στην εφαρμογή, θα εμφανιστεί σε ευκρινή μορφή στο «πορτοφόλι», προκειμένου κατά τον έλεγχο να διαβάζονται εύκολα το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία εμβολιασμού.
Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας έχει ως στόχο να περιοριστεί η συμφόρηση από τον έλεγχο πιστοποιητικών στις εισόδους καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και άλλων συναφών χώρων, την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για την έλευση της παραλλαγής Omicron εν μέσω εορταστικής περιόδου.
H εφαρμογή Covid Free GR Wallet ήρθε για να αντικαταστήσει τα εκτυπωμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και διαγνωστικών ελέγχων. Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο απλουστεύει σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid, διευκολύνοντας έτσι τους ελέγχους, ενώ η χρήση του είναι ιδιαιτέρως απλή.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν αντικαθιστά την ταυτότητα αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα καταστήματα και όπου αλλού χρειάζεται.
Μετά από μία επαλήθευση με μήνυμα ή κωδικό στο smartphone, η ψηφιακή «ταυτότητα» εισάγεται στο Wallet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε καταστήματα και λοιπούς κλειστούς χώρους.
Το πεδίο των καινοτομιών διευρύνουν οι νέες πρακτικές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απλοποιώντας διαδικασίες που μέχρι πρότινος προσέκρουαν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ταυτότητες, ψηφιακές υπογραφές, βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης και Δικαιοσύνη αποτελούν τα πέντε σημεία ψηφιακής αναβάθμισης.
Στο ψηφιακό wallet θα προστεθούν αργότερα εκτός από τις ταυτότητες και άλλες υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.