Κορωνοϊός: Προς παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα – Συνεδριάζει η επιτροπή-Μείωση κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά τεστ



Παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 24 Ιανουαρίου, και επανεξέτασή τους ανά εβδομάδα, σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πλαίσιο μέτρων κατά της πανδημίας.


Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έδειξε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για άρση ή χαλάρωση των μέτρων».

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Κατά πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί το μέτρο που απαγορεύει τη μουσική στα καταστήματα, ωστόσο, δεν αναμένεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – η εισήγηση αυτή να υιοθετηθεί από την επιτροπή.

Από εκεί και πέρα, τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν με γνώμονα την πορεία των δεικτών της πανδημίας.

Σχολεία: «Τροποποίηση των πρωτοκόλλων, αν χρειαστεί»

Όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».


Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.

Σχετικά με τα περιστατικά της βίας και τις καταλήψεις πανεπιστημίων, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε «δε θα βλέπουμε για πάντα αυτές τις εικόνες στα πανεπιστήμια και διαβεβαιώ ότι ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα εφαρμοστεί. Γίνεται ήδη εκπαίδευση των ατόμων που θα τη στελεχώσουν και μόλις ολοκληρωθεί θα μπει στους πανεπιστημιακούς χώρους, όσο γίνεται ταχύτερα μέσα στο 2022».

Αισιοδοξία με «αστερίσκους» από τους ειδικούς

Παράλληλα, συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αναφέροντας ότι η αποκλιμάκωση ίσως να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτόξευσης των κρουσμάτων και συνιστούν προσοχή στους πολίτες.

Ειδικότερα, o καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη διάψευση της χθεσινής πρόβλεψης.

«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στη σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίκτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», υποστήριξε, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών».

Επιπλέον, τόνισε ότι το PCR τεστ είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοϊού ακόμα και την 20ή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει.

Σημείωσε επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει με τη Δέλτα κινδυνεύουν να μολυνθούν και από την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.

«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στην Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη», σημείωσε.

Για αποκλιμάκωση έκανε λόγο και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.

«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ», τόνισε.

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά τεστ


Τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχουν βγάλει 16.000 κρούσματα
κορωνοϊού, αριθμός που δείχνει μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 50%. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι σήμερα τα θετικά τεστ θα κινηθούν περί τις 26.000.

Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία

Συνέχεια στο καθεστώς των υγειονομικών μέτρων, τα οποία ελήφθησαν στην περίοδο των γιορτών, πιθανολογείται πως θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, οδεύοντας προς παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Μολονότι για την κυβέρνηση θα ήταν «ευχής έργον», όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης «αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

Σημειακή χαλάρωση


Την απόφαση για παράταση των υγειονομικών μέτρων φέρνει πιο κοντά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η διαφαινόμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος λόγω της παραλλαγής «Omicron» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αφήνει μικρά περιθώρια ελιγμών για το κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή που ειδικά ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης ασφυκτιά, ενισχύοντας τους φόβους για αναστολή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σκηνικό, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον». «Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε, στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Θετική έκπληξη


Θετικός, πάντως, απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της, υποστηρίζοντας πως η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών, σημειώνοντας ακόμη πως δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται ενόψει της εκπνοής των υφιστάμενων μέτρων στις 17 Ιανουαρίου, σε εφαρμογή κανονικά θα τεθεί από την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή 16 Ιανουαρίου) το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, το οποίο θα επισείει για όσους δεν προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Κατηγορηματικοί, άλλωστε, ως την πλήρη ισχύ του μέτρου εμφανίστηκαν χθες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία, σχετική παράταση.

Στην Εφορία τα πρόστιμα


«Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Θα επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους συμπολίτες μας επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «στο τέλος Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 δεν θα δουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου μειωμένη. Θα δουν στην ΑΑΔΕ πιστοποιημένο πρόστιμο. Θα βεβαιώνεται στην Εφορία αμέσως».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών, λέγοντας πως «είναι μια σκέψη, η οποία υπάρχει στο τραπέζι. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι», με δεδομένο ότι «το ηλικιακό κριτήριο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό, γιατί σε προφυλάσσει από τις βαριές νοσήσεις και την περαιτέρω επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ.».

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες το ενδεχόμενο να κάποια δοθεί παράταση και να μην ισχύσει από τις 16 Ιανουαρίου η επιβολή του προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, παρατηρώντας πως αν σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν, τότε ίσως τους δοθεί περισσότερος χρόνος, για να εφαρμόσουν το μέτρο.

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει παράταση», αλλά πριν την επιβολή του προστίμου θα πρέπει να έχουν εξεταστεί όλες οι περιπτώσεις των πολιτών που έχουν κάνει αίτηση για εξαίρεση, όπως και να έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Την επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, υπογράμμισε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας στον ΣΚΑΪ πως πρόκειται για σωστό μέτρο, καθώς οι σοβαρές νοσήσεις αφορούν κυρίως τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.

Εμβολιασμός για πρόσληψη


Μάλιστα, ο κ. Βορίδης έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους, προκειμένου αυτοί να προσληφθούν σε υγειονομική υπηρεσία, παρατηρώντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις, για ορισμένα επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό, τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών έχουν ήδη προβεί σε σχετικές συζητήσεις για το νέο νομικό πλαίσιο κατά τον κ. Βορίδη, με την απόφαση να επαφίεται στην οδό Αριστοτέλους.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη