Καταλήψεις: Και άλλος δήμαρχος ζητεί αποζημίωση – Κόβει δαπάνες από το σχολείο




Διευρύνεται ο αριθμός των δημοτικών αρχών που ζητούν από τα ίδια τα σχολεία να πληρώσουν τις καταστροφές που έγιναν σε σχολικό εξοπλισμό και υποδομές κατά τη διάρκεια κατάληψης του σχολείου από μαθητές. 

Μάλιστα, φαίνεται να καταγράφεται αλλαγή κλίματος και μεταξύ των εκπαιδευτικών, οι οποίοι πιέζουν τους γονείς να αναλάβουν το κόστος για τις πράξεις των παιδιών τους.


Ενδεικτική περίπτωση είναι η απόφαση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού το κόστος της επισκευής θρανίων και καρεκλών που υπέστησαν φθορές κατά τη διάρκεια πρόσφατης κατάληψης «να αφαιρεθεί από το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται στη σχολική σας μονάδα», όπως αναφέρει το έγγραφο που έφθασε αρμοδίως στο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε την «Κ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζελή, η κατάληψη ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής από μικρή ομάδα μαθητών. Οπως φάνηκε, η κατάληψη δεν είχε αποφασιστεί από το συμβούλιο των μαθητών, ούτε είχε ενημερωθεί η διεύθυνση του σχολείου ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα (π.χ. να οριστεί υπεύθυνος της κατάληψης). 

Οταν έγινε γνωστή η κατάληψη, στον χώρο του σχολείου εκλήθη ο διευθυντής, εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και της δημοτικής αρχής. Κατόπιν εκλήθη η αστυνομία. Από τις συνομιλίες με τους καταληψίες διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν όλοι μαθητές του σχολείου.

Το σχολείο είχε βρεθεί υπό κατάληψη και τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και τα δύο προηγούμενα σχολικά χρόνια, με υψηλό κόστος – πέρυσι οι ζημιές ανήλθαν σε περίπου 11.000 ευρώ λόγω καταστροφής 55 παράθυρων από αλουμίνιο. Τελικά οι μαθητές αποχώρησαν, αλλά δεν υπήρξε δικαστική παρέμβαση, παρότι μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον χώρο του σχολείου υπεδείχθη μαθητής.

Το κόστος επισκευών θα «αφαιρεθεί από το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται στη σχολική σας μονάδα», αποφάσισε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού για λύκειο που τελούσε υπό κατάληψη.

Ευρύτερα στη χώρα δεν υπάρχουν κατειλημμένα σχολεία για μεγάλο διάστημα, οι καταλήψεις είναι πολύ μικρής διάρκειας, χωρίς αιτήματα και με ελάχιστη συμμετοχή.
Βανδαλισμοί στο ΕΜΠ

Από την άλλη, το βράδυ της Πέμπτης, περί τις 11.30 μ.μ., έγιναν εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο Κτίριο Διοίκησης του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Το χτύπημα έγινε εξωτερικά με σπάσιμο πολλών τζαμιών, καθώς και με μπογιές που πετάχτηκαν στο εσωτερικό.

Η αντίδραση της πρυτανείας ήταν άμεση. Ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα για το γεγονός, παραθέτοντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές, τονίζοντας: «Οι επιδιώξεις των βανδάλων είναι προφανείς, όπως και η οφειλόμενη αντιμετώπισή τους τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και κοινότητας του ιδρύματος». Η πρυτανεία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το γεγονός.

Το περιστατικό εντάσσεται στην αλυσίδα βίας από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία ξεκίνησε μετά την αξιοποίηση, πέρυσι, του επί χρόνια κατειλημμένου Κτιρίου Γκίνη στο συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το γκρέμισμα επί χρόνια κατειλημμένου χώρου στην Πολυτεχνειούπολη για να αξιοποιηθεί από το ίδρυμα και την πρόσφατη εκκένωση χώρων κατάληψης στο ΑΠΘ. Τελευταίο γεγονός πριν από τα γεγονότα της Πέμπτης στο ΕΜΠ ήταν τα επεισόδια κατά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΟΠΑ για να αποτρέψει άτομα να καταλάβουν χώρο εντός του ιδρύματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο