Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους: Η διαδικασία βεβαίωσης και ενστάσεων


Στη διαδικασία βεβαίωσης και κοινοποίησης των διοικητικών προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και στη δυνατότητα ενστάσεων αναφέρθηκε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Ανακοινώθηκε επίσης ότι την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τέταρτης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

Εξήγηση για το γεγονός ότι τα παιδιά νοσούν ηπιότερα από ό,τι οι ενήλικες, με βάση πρόσφατες διεθνείς μελέτες, επιχείρησε να δώσει απόψε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε, «από την αρχή γνωρίζαμε ότι η νόσος είναι πιο ήπια για τα παιδιά, παρότι η Όμικρον αύξησε τις νοσηλείες των παιδιών στα νοσοκομεία διεθνώς και ελαφρώς και στη χώρα μας». Σημείωσε ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και πως οι εισαγωγές τους στο νοσοκομείο γίνονται κυρίως για προληπτικούς λόγους. Αναφερόμενη επίσης σε άλλη μελέτη, υπογράμμισε πως η κυτταρική ανοσία στα παιδιά είναι διπλάσια από αυτή των ενηλίκων. «Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών» και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή ήπιας λοίμωξης στο ανώτερο και όχι στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Σημείωσε επίσης ότι «τα παιδιά φαίνεται πως αναπτύσσουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς κατά της λοίμωξης covid -19».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών στις εγκύους, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για πληθυσμό αυξημένου κινδύνου» και προσθέτοντας ότι είναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό.


Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που παραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα ελλιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσαν, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα ελλιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους. Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.

Επίσης, αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία, δήλωσε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά τη μητέρα και το νεογνό, καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.

Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, τόνισε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων, γι’ αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».

Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης, αλλά και του θανάτου.


Ιδίως για τη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορωνοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον, τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση.
Ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεους, γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται στους άνω των 12 ετών.

Τα πρόστιμα

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής ανέφερε: «Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηναία βάση τα πρόστιμα σε πρόσωπα που παρά την υποχρέωσή τους, δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τη 16η ημέρα κάθε μήνα».

Για την πρώτη φορά, αυτό θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί το πρόστιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται μετά από την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τον κατάλογο θα εξαιρούνται πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσα από την ψηφιακή πύλη και θα εμφανίζονται στις οφειλές.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών Taxis.

Επίσης, με τον παραπάνω τρόπο, μπορεί να πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση στοιχείων για αλλαγή κατοικίας ή ενημέρωση ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής σε περίπτωση που το πρόστιμο ακυρωθεί, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός τον επόμενο μήνα.


Βαρύς απολογισμός

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.834 νέα κρούσματα, 672 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ ασθενείς, ενώ οι 101 θάνατοι συνιστούν έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς ανθρωπίνων απωλειών εξαιτίας της COVID.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς

Μικρό κύμα αισιοδοξίας διαφαίνεται πάντως μέσα από τις αποχρώσεις των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ειδικοί όσον αφορά στην πανδημία, την ώρα που η Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και σύντομα θα διαφανεί το αποτύπωμα της σε νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους.

Προς το παρόν, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και γεννά προβλέψεις στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερα και δη μετά το τέλος του χειμώνα.
Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε

Τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον αναπτύχθηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες στο 3o Webinar, του ΕΚΠΑ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, με συντονιστές τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας Θάνο Δημόπουλο και τον Καθηγητή Βιολογίας ΕΚΠΑ Ιωάννη Τρουγκάκο.

Η πρώτη ομιλία του Webinar πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Ιστολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασίλη Γοργούλη, οποίος ανέλυσε τη μεταλλαξιογόνο ικανότητα του SARS-CoV-2 από την Wuhan στην Όμικρον.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο