Self test στα σχολεία: Πάνω από 25.000 θετικά τεστ – Επιπλέον 9.688 σήμερα-πότε θα αρθούν τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση




Κοντά στα 25.000 είναι τα θετικά διαγνωστικά τεστ που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, σήμερα έως τώρα καταγράφηκαν 9.688 επιπλέον κρούσματα μετά την διενέργεια self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι πρόκειται για περίπου 1.000 εκπαιδευτικούς ενώ οι υπόλοιποι είναι μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 15.547 θετικά self test.

«Αυτά τα παιδιά θα κινούνταν στην κοινότητα, χάρη στα σχολεία γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Θα ακολουθήσει και 3ο τεστ την Πέμπτη για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

πληροφορίες του υπουργείου υγείας αναφέρουν ότι «εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».

Προς νέο ρεκόρ

Νέο «μαύρο» ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένει για σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9%, τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000, ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8%, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.


Σχετικά με την κορύφωση του κύματος της Όμικρον, είπε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων


Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τα οποία συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να αποφανθούν για τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία εκπνέουν την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου. 

Μολονότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον», οι ήπιες νοσηλείες που προκαλεί η νέα, αυτή, μετάλλαξη επιδρούν κάπως ανακουφιστικά προς την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για το «καλό σενάριο», δηλαδή την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ήδη, κάποιοι επιστήμονες παρατηρούν πως το τοπίο της πανδημίας στη χώρα έχει μεταβληθεί αρκετά με την έλευση κιόλας του 2022, καθώς η πίεση προς τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ιδίως για κλίνες ΜΕΘ, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ήχησαν «κόκκινο» συναγερμό στην ιατρική κοινότητα την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν «η πανδημία κάλπαζε», τρέχοντας στην κοινότητα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, απέχουν παρασάγγας από τη σημερινή κατάσταση.

«Σημάδια σταθεροποίησης»

Στον αντίποδα, οι προσλαμβάνουσες που έχουν τις τελευταίες ώρες οι ειδικοί από τα κατά τόπους εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα φαίνεται να δείχνουν πως η παραλλαγή «Όμικρον» αρχίζει να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, επιτρέποντας πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σε αυτό το κλίμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν ανακινηθεί κάποιες συζητήσεις αναφορικά με το περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, το οποίο ενδέχεται να παραταθεί (μία με δύο εβδομάδες), μέχρι δηλαδή την κορύφωση του πανδημικού κύματος, στα τέλη Γενάρη.

Τόνωση μέσω μουσικής


Παράλληλα, ωστόσο, ως πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο, όπως επισήμανε την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», να υπάρξει μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών, αρχής γενομένης από την εστίαση και τη διασκέδαση, τομείς που δέχτηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες, λόγω της παραλλαγής «Όμικρον». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην επιστροφή της μουσικής στους χώρους αυτούς βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, ιδίως όταν μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι μόνο συμβολικά, αλλά και επί της ουσίας τονωτικά απέναντι σε έναν κλάδο που πλήττεται αδιάκοπα την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη, όμως, και αν η κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο φως» για την επαναφορά της μουσικής στους χώρους εστίασης και διασκέδασης κατόπιν σχετικής εισήγησης των επιστημόνων, η άρση των περιορισμών δεν αναμένεται πλήρης, αλλά μάλλον σταδιακή, καθώς θα εξακολουθούν να ισχύουν οι υπόλοιπες προδιαγραφές που έχουν θέσει οι ειδικοί, δηλαδή απαγόρευση ορθίων πελατών, ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 12 το βράδυ και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Τη σχετική, ενδοκυβερνητική συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων υγειονομικών περιορισμών επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες πως «την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα».

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται, κατά πληροφορίες, και η αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα, καθώς η επιτρεπόμενη πληρότητα ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 10%, με πιθανή την αύξηση του ποσοστού σε 20%. Ακόμη και αν η σχετική απόφαση δεν ληφθεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την αναπροσαρμογή του αριθμού των θεατών να ακολουθεί στα επόμενα βήμα της πορείας προς την μετάβαση στην κανονικότητα, μόλις δοθεί η σχετική ευκαιρία από τους ειδικούς.

Πλην της πιθανής παράτασης στα υφιστάμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται προσώρας διατεθειμένη για την εφαρμογή νέων περιορισμών, όπως για παράδειγμα η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς μετά την αλλαγή στον τρόπο ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ώστε αυτό να ακυρώνεται μετά την παρέλευση επταμήνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης), ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών έφτασε σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από τις 16 Ιανουαρίου και εξής ενεργοποιείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, «για τους άνω των 60, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης. 

Περισσότερες από 150.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί» ανέφερε σχετικά χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ γνωστοποίησε ακόμη πως «σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης». «Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, ορόσημο αποτελεί «η 16η Ιανουαρίου 2022 και μετά την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων» προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, παραπέμποντας ταυτόχρονα στον ιστότοπο «emvolio.gov.gr», για τις αιτήσεις απαλλαγής από τον κορωνοϊό.

Άδειες ειδικού σκοπού


Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας πως «η αισιοδοξία είναι καλή και πρέπει να την έχουμε, αλλά βέβαια δεν πρέπει να μας παρασύρει με αποτέλεσμα να μη μελετάμε και ετοιμαζόμαστε και για άλλες προοπτικές», σχετικά με το ενδεχόμενο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. «Η λέξη “προσαρμογή” είναι αυτή που κατευθύνει τις εργασίες μας, οπότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες» εξήγησε σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε ότι μελετάται η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του Δημοσίου, που τα παιδιά τους πρέπει να μείνουν στο σπίτι.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη