Κορωνοϊός: 18.855 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 109 θάνατοι και 549 διασωληνωμένοι


Σε 18.855 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 109 θάνατοι.


Παράλληλα, σε 549 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855 , εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.




Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.




Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντωνείναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 18.855 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 65 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.


ΠΟΥ: Η «Όμικρον 2» σύντομα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως

Η παραλλαγή ΒΑ2 του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού παγκοσμίως, προειδοποιεί η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντορίτ Νιτζάν.

Γνωστό και ως Όμικρον 2, το υποστέλεχος αυτό φέρει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος Όμικρον που είχε εντοπιστεί στα τέλη του 2021 στη Μπουτσουάνα και εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην Υφήλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η νεότερη παραλλαγή που κυκλοφορεί πλέον ευρέως σε χώρες όπως η Δανία, η Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με παρουσία και στην Ελλάδα, έχει 27 μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στο αρχικό στέλεχος Όμικρον της Μποτσουάνα, γνωστό και ως ΒΑ1.

Η ΒΑ2, ή Όμικρον 2, θεωρείται από τις υγειονομικές αρχές σε Βρετανία και Δανία κατά 30%-34% πιο μεταδοτική και από την Όμικρον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τη νέα παραλλαγή ως νέο στέλεχος ανησυχίας, όπως ήταν οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον.

Η δρ. Νιτζάν, περιφερειακή διευθύντρια εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του Ισραήλ ότι η Όμικρον 2 φαίνεται να είναι σε πορεία προς παγκόσμια κυριαρχία αλλά πιθανότατα όσοι μολύνονται με το αρχικό στέλεχος Όμικρον θα έχουν ανοσία και για την υποπαραλλαγή του.

«Η αναμενόμενη πορεία του είναι ότι θα καταστεί η νέα παραλλαγή που θα κυριαρχήσει παγκοσμίως, καθώς μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο θα καταστεί κυρίαρχη όπως βλέπουμε ήδη σε Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στην Jerusalem Post. Πρόσθεσε όμως ότι δεν φαίνεται να υφίσταται κίνδυνος επαναμόλυνσης για όσους έχουν ήδη κολλήσει το αρχικό στέλεχος Όμικρον, καθώς οι δύο παραλλαγές του κορωνοϊού δεν είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, μολονότι ακόμη δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να καθιστά σίγουρο το συμπέρασμα αυτό.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη