Θάνατος 3 παιδιών στην Πάτρα: Εντείνεται ο προβληματισμός στην υπόθεση




Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν σειρά από ερωτηματικά στην πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά χρονικά- υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αναφορικά με τον αδόκητο θάνατο των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα.


Μέχρι στιγμής, τον όποιο προβληματισμό τροφοδοτεί το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ερμηνεύεται ευθέως η διαδοχική κατάληξη των τριών παιδιών από την κλινική εικόνα που αυτά παρουσίαζαν κατά την τελευταία περίοδο της ζωής τους, αφού εμφανιζόταν να δρουν υγιέστατα. Στιγμές και σκηνές, μάλιστα, από το διάστημα αυτό μεταφέρουν ολοένα και περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες.

Μιλώντας, με εμφανή τη συγκίνησή της, η δασκάλα της 9χρονης Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο, ανέφερε πως «ήταν ένα υγιέστατο παιδάκι η Τζωρτζίνα χαρούμενο, ζωηρό και συμμετείχε στα πάντα, ήταν πανέξυπνο παιδί». «Όταν έφυγε η Μαλένα, κράτησαν το παιδί δύο μέρες και μετά συμφώνησα ότι έπρεπε να γυρίσει στο περιβάλλον του σχολείου. Ήταν κάπως στεναχωρημένο τον πρώτο καιρό, ήθελε να είναι κοντά μου, της κρατούσα το χέρι και μου έλεγε ότι η Μαλένα είναι ένα αγγελάκι στον ουρανό και μας βλέπει από εκεί ψηλά», σημείωσε η δασκάλα της Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο.

«Έπαθα σοκ»

Όταν, μάλιστα, η ίδια πληροφορήθηκε την απώλεια της 9χρονης μικρούλας, «έπαθα σοκ έμαθα ότι το παιδάκι έχει πρόβλημα δεν φαινόταν να έχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν ένα παιδάκι μέσα στη ζωντάνια, ήταν δεμένη και με τους δύο γονείς της», κατέληξε.

Ανοίγει ο κύκλος

Στον ίδιο κύκλο αυτοπτών μαρτύρων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσουν στις Αρχές τουλάχιστον 25 γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών. Μολονότι η Ίριδα, η Μαλένα και η Τζωρτζίνα δεν αντιμετώπιζαν κανένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, ο αιφνίδιος θάνατος όλων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα περίπου 33 μηνών αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης για τις Αρχές και ιδίως για το Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Μιλώντας στο Mega για τις τραγικές απώλειες των παιδιών της, η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε πως συναινεί στην υποβολή της σε ψυχιατρική εκτίμηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το «σύνδρομο Μίνχαουζεν δια αντιπροσώπου», μια ψυχική διαταραχή όπου o φροντιστής προκαλεί συμπτώματα σοβαρής ασθένειας σε ένα εξαρτημένο από εκείνον άτομο, παιδί ή ηλικιωμένο.

«Σύνδρομο Μίνχαουζεν δια αντιπροσώπου»

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με το σύνδρομο συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων. Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη