Εισβολή στην Ουκρανία: Το Κίεβο πολιορκείται - Μάχες σε προάστιο της πόλης-που αλλού μαίνονται μάχες-


Μάχες μαίνονται σήμερα το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.


Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.





Σύμφωνα με την Guardian, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν, μια συνοικία στην περιοχή Ομπλόνσκι.


Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.



Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.





Δείτε live εικόνες από το Κίεβο:



Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη. Οι Ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. «Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».



Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα - Εκρήξεις στο Κίεβο

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.


Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό:




Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.


Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:



Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.






Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.





Πρόκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν τρεις γέφυρες γύρω από την πόλη, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές,




Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε. Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν. «Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», σημείωσε στο Facebook.


Σε διάγγελμά του πριν από μερικές ώρες, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες». Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.



Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης. Σήμερα, σε νέο διάγγελμά του προς τον Ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε εχθές η Δύση στη Μόσχα δεν επαρκούν, αφού τα πλήγματα κατά της χώρας του συνεχίζονται και η Ουκρανία έχει απομείνει να τα αντιμετωπίσει μόνη της.


Που διεξάγονται μάχες, που έχουν προσχωρήσει οι Ρώσοι




Η στρατιωτική κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, όπως καταγράφεται από τις ουκρανικές αρχές και τους ξένους ανταποκριτές:

Η σύρραξη φαίνεται να έχει ενταθεί περί το Κίεβο όπου προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις, με αναφορές για αρκετές εκρήξεις, πυροβολισμούς και πλήγματα από πυραύλους να ακούγονται μέσα και γύρω στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κατερρίφθη ρωσικό αεροσκάφος στη συνοικία Νταρνίτσκι του Κιέβου. Την ανεπιβεβαίωτη αυτή πληροφορία φαίνεται να συνοδεύουν και εικόνες του συντετριμμένου αεροσκάφους.


Οι μάχες επίσης συνεχίζονται σε αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο προγεφύρωμα για τις ρωσικές δυνάμεις, προσφέροντάς τους άνετη πρόσβαση στο Κίεβο εφόσον το καταλάβουν.
Ο Ουκρανός υφυπουργός Αμύνης προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να εισβάλουν στην περιοχή περί το Κίεβο.

Ύστερα από σφοδρή σύγκρουση, οι δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν το διαβόητο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στον ουκρανικό Βορρά, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, περί τα 93 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως Ουκρανοί στρατιώτες κρατούνται εκεί ως όμηροι.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις σε τρία μέτωπα: Στον Βορρά, στον Νότο και στη Ανατολή της χώρας, όπου μάλιστα οι μάχες φέρονται να είναι και οι πλέον σκληρές.

  • polemos-stin-oykrania-poy-diexagontai-maches-poy-echoyn-proschorisei-oi-rosoi1



Η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ



Η Ρωσία θα αναπτύξει αλεξιπτωτιστές για να συνδράμουν στη φύλαξη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε την σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.


Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ είναι φυσιολογικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τονίζοντας παράλληλα πως ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν 118 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως χθες διεξήχθησαν σκληρές μάχες στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ αργά το απόγευμα οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό. «Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την υποδοχή προσφύγων και τραυματιών


Με αυτοκίνητα ή με τα πόδια, σέρνοντας βαλίτσες και κρατώντας παιδιά από το χέρι, χιλιάδες Ουκρανοί ξεκίνησαν από χθες το πρωί να περνούν τα σύνορα της χώρας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στη Σλοβακία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Οι προβλέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν λόγο για έως πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, αν δεν σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Στην Πολωνία, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει υποδεχθεί 3 εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες, το πολωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία ετοιμάζουν κλίνες για τραυματίες. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, περιλαμβανομένης της νοσηλείας», ανέφερε η ανακοίνωση. Δεκάδες άνθρωποι άρχισαν από χθες να καταφθάνουν στο συνήθως ήσυχο συνοριακό πέρασμα Μεντίκα.

Παράλληλα, μικρές ομάδες προσφύγων περνούσαν στην Ουγγαρία από το πέρασμα Μπερεσγκουράνι, ενώ στα δύο βασικά συνοριακά περάσματα προς τη Σλοβακία, ο χρόνος αναμονής για τη διέλευση αυτοκινήτων ήταν από δύο έως τέσσερις ώρες.




Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι η πλειονότητα των προσφύγων σε πρώτη φάση θα μείνει στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή στη Σλοβακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel από την τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα προσφέρει καθεστώς προσωρινής προστασίας, χωρίς την ανάγκη της μακράς και γραφειοκρατικής διαδικασίας ασύλου.
Η Γερμανία εκτιμά ότι η πλειονότητα σε πρώτη φάση θα μείνει σε Πολωνία, Ουγγαρία ή Σλοβακία.

«Μαζική μετανάστευση»


Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί προσωρινής προστασίας, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει «κατάσταση μαζικής μετακίνησης πληθυσμών» από την Ουκρανία. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και οι ελπίδες όλων είναι ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν. Σε πρώτη φάση, η Γερμανία ετοιμάζεται να στηρίξει την Πολωνία. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή αν θα υπάρξουν κινήσεις προσφύγων σε γειτονικές μας χώρες», είπε η Φέζερ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων. «Θα προσφέρουμε τεράστια στήριξη στα κράτη, κυρίως στη γειτονική μας Πολωνία, σε περίπτωση μεγάλων προσφυγικών ροών». Επίσης, τόσο η πρωθυπουργός της όχι και τόσο φιλικής προς τους πρόσφυγες Δανίας όσο ο πρωθυπουργός του επίσης όχι πολύ φιλικού προς τους πρόσφυγες γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας εκδήλωσαν προθυμία να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εκτίμησε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να φθάσει τα πέντε εκατομμύρια. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε αναφερθεί σε εκτιμήσεις για 20.000 έως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο, γυναικόπαιδα από τις περιοχές του Ντονμπάς, που ελέγχονται από τους αντάρτες, είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία.


Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία




Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι όποιος λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια θα «βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες», χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν την εμφάνισή τους χθες το βράδυ στην πλατεία Πούσκιν, δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, σε κεντρικό σημείο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις. Η ακτιβίστρια Μαρίνα Λιτβίνοβιτς δεν πρόλαβε καν να φθάσει έως τις διαδηλώσεις. «Με συνέλαβαν με το που βγήκα από το σπίτι μου», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. Η Λιτβίνοβιτς ήταν μεταξύ αυτών που κάλεσαν τον κόσμο στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις.

Στο πλευρό όσων αντιδρούσαν τάχθηκε ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και εν συνεχεία εχθρός του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «Πρέπει να είμαστε σαφείς, τον πόλεμο τον ξεκίνησε ο Πούτιν και το περιβάλλον του για να παραμείνουν στην εξουσία. Δεν τον ξεκίνησε ο ρωσικός λαός», τόνισε ο Χοντορκόφσκι.


Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις – Η ακτιβίστρια Μαρίνα Λιτβίνοβιτς δεν πρόλαβε καν να φθάσει στον τόπο συγκέντρωσης.


«Το να χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις για προσωπικό όφελος, εξαπολύοντας επιθετικό πόλεμο, σημαίνει ότι μια χούντα υπό τον Πούτιν έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας», προσέθεσε ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στις ρωσικές φυλακές, πριν αφεθεί ελεύθερος το 2013 και μετακομίσει στη Βρετανία. «Είναι καθήκον κάθε αξιοπρεπούς ανθρώπου να λάβει μέρος στο αντιπολεμικό κίνημα και να παρακούσει τις εντολές της χούντας».

Η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» ανακοίνωσε ότι το σημερινό φύλλο της θα κυκλοφορήσει σε δύο γλώσσες, ρωσικά και ουκρανικά, ώστε να υπογραμμίσει την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών. Ο διευθυντής της, ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης για το 2021 Ντμίτρι Μουράτοφ, επανέλαβε την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προς τους Ρώσους να αντισταθούν στον πόλεμο. «Ο αρχηγός παίζει με το πυρηνικό κουμπί σαν να είναι κλειδί πολυτελούς αυτοκινήτου», είπε ο Μουράτοφ αναφερόμενος στον Πούτιν. «Ποιο είναι το επόμενο βήμα, μια πυρηνική ομοβροντία; Μόνο το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να σώσει τη ζωή στον πλανήτη», υποστήριξε ο Μουράτοφ.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετρήσεων του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada, η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε υποστήριξη προς τον πόλεμο, αφού επικρατούσε ευρέως η εντύπωση στη ρωσική κοινωνία πως η αναγνώριση θα μπορούσε να αποτελεί βήμα για την αποτροπή ευρύτερης σύγκρουσης.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη