Για τρίτη μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλες οι εξελίξεις


Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

"Μάχη στους δρόμους του Κιέβου. Παρακαλούμε μείνετε ψύχραιμοι και όσο πιο προσεκτικοί γίνεται", αναφέρει ανάρτηση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, το πρωί του Σαββάτου.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Σειρήνες πολέμου ήχησαν και για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, την ίδια ώρα μάλιστα που το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία.



Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία

Υπό τον φόβο για μία νέα επίθεση, αυτή τη φορά από τα εδάφη της Λευκορωσίας, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.
Κατάρριψη δύο ρωσικών αεροσκαφών και ενός ρωσικού ελικοπτέρου

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στους συμπατριώτες του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο.
Γκουτέρες: Να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Παρασκευή την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» για να επιτύχουμε την ειρήνη, είπε σε μία σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Νωρίτερα η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας. Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι λέει ότι Κίεβο και Μόσχα συζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων


Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.


«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη» ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

<<Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία» απαντά ο Ζελένσκι




Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».




Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε νέο δραματικό μήνυμα καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, στην «πιο δύσκολη νύχτα της ρωσικής εισβολής».

«Πρέπει να επιμείνουμε απόψε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή. Κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός, παρακαλούμε βοηθήστε ο ένας τον άλλον, ειδικά οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση κινδύνου, πηγαίνετε στο καταφύγιο. Όποιος έχει ήδη ενταχθεί στην άμυνα της χώρας ή μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα - σταματήστε τον εχθρό όπου μπορείτε» είπε.


Τανκς στο Κίεβο



Υπό πολιορκία βρίσκεται από χθες το πρωί το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού εισέβαλαν στα βόρεια προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο ουκρανικός στρατός, υποχρεωμένος να πολεμάει σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έδινε σκληρές μάχες απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις των εισβολέων, ενώ το υπουργείο Αμυνας μοίρασε 18.000 αυτόματα όπλα σε πολίτες και έδωσε οδηγίες για την κατασκευή εμπρηστικών βομβών μολότοφ, εξαντλώντας τις τελευταίες εφεδρείες για την άμυνα της πόλης.


Σε νέο μήνυμά του προς το ουκρανικό έθνος, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι θα μείνει στο Κίεβο παρότι «ο εχθρός με έχει επικηρύξει ως υπ’ αριθμόν 1 στόχο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αργά χθες το βράδυ πόσταρε βίντεο στα σόσιαλ μίντια, στο οποίο εμφανίζεται να στέκεται δίπλα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τουλάχιστον 137 Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χθες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριζε ότι από την έναρξη της εισβολής, τα χαράματα της Πέμπτης, οι Ρώσοι είχαν χάσει περί τους 1.000 στρατιώτες τους. 

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι συνομιλίες με το Κίεβο θα υπάρξουν μόνον αν ο ουκρανικός στρατός καταθέσει τα όπλα και δεν έκρυψε πως πρόθεση της Μόσχας είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε ως δημοκρατική μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί μεθόδους γενοκτονίας» απέναντι στους ρωσόφωνους, δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αιτιάσεις της Ρωσίας.


Συνομιλίες μόνο μετά τη συνθηκολόγηση διαμηνύει η Μόσχα, καθώς κινείται για την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε, σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι είναι έτοιμος για υψηλού επιπέδου συνομιλίες με το Κίεβο, από τη στιγμή που ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι προτίθεται να συζητήσει με τη Μόσχα καθεστώς «ουδετερότητας» για τη χώρα του. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο να οργανώσει ρωσοουκρανική συνάντηση στο Μινσκ, όπου είχαν συνομολογηθεί οι ειρηνευτικές συμφωνίες μετά την κρίση του 2014. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Πούτιν απηύθυνε έκκληση στον ουκρανικό στρατό «να ανατρέψει τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζιστών» που, κατά τη γνώμη του, κυβερνούν την Ουκρανία.


Παράλληλα με τη μάχη του Κιέβου, συγκρούσεις διεξάγονταν χθες στα περίχωρα της Μαριούπολης, του Χάρκοβο, του Τσερνίχιβ και άλλων πόλεων. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε, με βάση τις πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών, ότι «ο ρωσικός στρατός απέτυχε στους βασικούς στόχους του» τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, αφού δεν κατάφερε να αλώσει κάποια μεγάλη πόλη, λόγω της σφοδρής αντίστασης που συνάντησε από τους Ουκρανούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Βρετανό αξιωματούχο, οι ένοπλες δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ απέτυχαν να προωθηθούν πέρα από τη διαχωριστική γραμμή και να καταλάβουν νέα εδάφη. Διάβημα στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βατικανό έκανε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής. «Πήγε να διατυπώσει τις ανησυχίες του για τον πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας, Ματέο Μπρούνι, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Πάπα κράτησε περί τα 30 λεπτά. Τον εξοστρακισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της εισβολής ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε ότι Σουηδία και Φινλανδία επέλεξαν να είναι ουδέτερες χώρες και γι’ αυτό δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Η αποστροφή θεωρήθηκε έμμεση απειλή της Μόσχας προς τις δύο χώρες, αφού ερμηνεύθηκε ως έμμεση απειλή προς τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας για τα ρωσικά αεροσκάφη


Η Βουλγαρία θα απαγορεύσει τις πτήσεις όλων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη από αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Μεταφορών.


Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο.

Ενισχύσεις στην Αν. Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ


Στην ανάπτυξη σημαντικών επιπρόσθετων αμυντικών δυνάμεων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας –πιθανότατα «μερικών χιλιάδων», όπως είπε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ– προχωράει το ΝΑΤΟ με την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας επέμβασης, που αριθμεί συνολικά 40.000 άνδρες. Οπως υπογραμμίζεται, θα γίνει η αποστολή όσων δυνάμεων είναι αναγκαίες για να «διασφαλιστεί η ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και η άμυνα ανά την επικράτεια της Συμμαχίας, τώρα και στο μέλλον». Σημειώνεται επίσης ότι η δέσμευση των συμμάχων στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (περί κοινής άμυνας έναντι εξωτερικών απειλών) είναι «ακλόνητη».


«Ο κόσμος θα καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία, αλλά και τη Λευκορωσία, για τις ενέργειές τους», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Γίνεται αναφορά επίσης σε «κατάφωρη παραβίαση» των αρχών της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας (πιθανό πρελούδιο της κατάργησής της και των περιορισμών που θέτει στην ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας). Η επίθεση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται «τρομακτικό στρατηγικό σφάλμα».


Κριτική Ερντογάν: Η Δύση δεν έχει επι- δείξει μια «σοβαρή, αποφασιστική» στάση ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στη γείτονά της.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία. Η κ. Βιλμές, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, επίσης στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού».


Σε μια άλλη εξέλιξη, κριτική στη Δύση και το ΝΑΤΟ άσκησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ολιγωρία στην ουκρανική κρίση. Ο Ερντογάν δήλωσε απογοητευμένος που η Δύση δεν έχει επιδείξει μια «σοβαρή, αποφασιστική» στάση ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στη γείτονά της.

Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε κάνει ένα «πολύ πιο αποφασιστικό βήμα» αντί της παροχής συμβουλών στο Κίεβο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τηλεδιάσκεψη κορυφής της Συμμαχίας, που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα, θα οδηγούσε σε «μια πολύ πιο αποφασιστική στάση».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε χθες το αίτημα της Ουκρανίας να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλλια. Οπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία, βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη διέλευση των πλοίων των εμπόλεμων μερών. Ωστόσο, σημείωσε, «εάν υπάρχει αίτημα να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε αυτό πρέπει να επιτραπεί».

Παιδάκια που περιμένουν στα καταφύγια να τελειώσει ο βομβαρδισμός τραγουδούν τον εθνικό ύμνο


Συγκλονίζουν οι εικόνες που διακινούνται μέσω social media και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στα καταφύγια της Ουκρανίας. Εκεί που μικρά παιδιά, γυναίκες, άμαχοι, ο λαός μιας χώρας ψάχνει ασφάλεια από τον πόλεμο.

Σήμερα το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο με Ουκρανούς μεσα σε καταφύγιο στην πόλη Cherkasy να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους για να πάρουν κουράγιο.


Δάκρυα στα μάτια φέρνει και η φωτογραφία με τα μικρά παιδιά που έχουν μαζευτεί, κοντά το ένα στο άλλο μέσα στο μετρό στο Κίεβο. Οι σταθμοί του μετρό είναι φτιαγμένοι σε πολύ μεγάλο βάθος (θέλει πολλά λεπτά για να κατέβεις στους συρμούς) και ουσιαστικά έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν και ως καταφύγια.

Ακόμα πάντως και μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, γεννιέται ζωή. Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασαν χρήστες από ένα μωρό που γεννήθηκε μέσα σε καταφύγιο:
Την ίδια ώρα άλλοι πολίτες της χώρας περπατάνε μέσα στο κρύο προσπαθώντας να φτάσουν στην Πολωνία.

 

Ποιο είναι το νησί που οι Ρώσοι «γάζωσαν» 13 Ουκρανούς στρατιώτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν



Το νησάκι Zmiinyi ή αλλιώς Φιδονήσι πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ώρες στα media, καθώς πάνω σε αυτό σκοτώθηκαν 13 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις.




Βίντεο λίγα λεπτά πριν την επίθεση




Ποιο είναι όμως το νησί Φιδονήσι;

Το Φιδονήσι, γνωστό και ως Λευκή, είναι ένα νησί του Εύξεινου πόντου που ανήκει στην Ουκρανία στα σύνορα της χώρας με την Ρουμανία κοντά στο Δέλτα του Δούναβη.

Το νησί ήταν επίκεντρο συνοριακής διαφοράς μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, τα εδαφικά όρια της υφαλοκρηπίδας γύρω από το Φιδονήσι οριοθετήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο το 2009.

Η αρχαία «Λεύκη»

Το νησί πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Έλληνες που το ονόμαζαν «Λευκή», πιθανώς λόγω των σχηματισμών λευκού μαρμάρου που υπάρχουν στο νησί.

Αργότερα ονομάστηκε «Νησί του Αχιλλέα». Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί μετέφερε η θεά Θέτις τα σώματα του Αχιλλέα και του Πατρόκλου μετά τον Τρωικό πόλεμο για να αναπαύονται στην αιωνιότητα.

Το νησί αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδιος, ο Πτολεμαίος και ο Στράβων. Μάλιστα στο Φιδονήσι έχουν βρεθεί πολλές αρχαίες επιγραφές.

Πώς έφτασε στα χέρια της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποκαλούνταν από τους Έλληνες Φιδονήσι όπου επικράτησε έως σήμερα.

Το 1829, μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, το νησί έγινε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1856. Το 1877, μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 , η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε το νησί και το έδωσε μαζί με τη Βόρεια Δοβρουτσά στη Ρουμανία, ως αποζημίωση για τη ρωσική προσάρτηση της νότιας Βεσσαραβίας.

Μέχρι το 1948 το φιδονήσι θεωρούνταν μέρος της ρουμανικής παράκτιας πόλης Σουλιμά. Το 1948 οι Σοβιετικοί ανάγκασαν την ρουμανική πλευρά (κατεχόμενη από τα σοβιετικά στρατεύματα) να αποδεχθεί τη «μεταφορά» του φιδονησίου στη Σοβιετική Ένωση, καθώς και να δεχθεί να μετακινήσει τα ρουμανικά σύνορα στο Δέλτα του Δούναβη προς τα δυτικά, προς όφελος της ΕΣΣΔ. Η Ρουμανία αμφισβήτησε έντονα την εγκυρότητα αυτής της «συνθήκης», δεδομένου ότι δεν επικυρώθηκε ποτέ από καμία από τις δύο χώρες και θεωρεί το φιδονήσι ρουμανικό έδαφος.

Την ίδια χρονιά, το 1948, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου , η Σοβιετική ένωση έχτισε στο νησί ραντάρ. Σε συνθήκη μεταξύ Ρουμανίας και ΕΣΣΔ που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1961 αναγνωρίστηκε η κατοχή του Φιδονησίου από την ΕΣΣΔ.

Μεταξύ 1967 και 1987, η ΕΣΣΔ και η ρουμανική πλευρά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η ρουμανική πλευρά αρνήθηκε να δεχθεί την Σοβιετική προσφορά για ορισμό υφαλοκρηπίδας από 4000 έως 6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το νησί. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 το φιδονήσι πέρασε στην επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρουμανική πλευρά διεκδίκησε εκ νέου το νησί. Σύμφωνα με τη ρουμανική πλευρά, στις συνθήκες ειρήνης του 1918 και 1920 (μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο), το νησί θεωρήθηκε μέρος της Ρουμανίας, και δεν αναφέρθηκε στην συνθήκη του 1947 που ανακαθόρισε τα σύνορα μεταξύ της Ρουμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης .

Το 1997, η Ρουμανία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συνθήκη με την οποία και τα δύο κράτη επιβεβαιώνουν ότι τα υφιστάμενα μεταξύ τους σύνορα είναι απαραβίαστα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απέχουν, τώρα και στο μέλλον, από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά των συνόρων, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, ή πράξη, την κατάσχεση και σφετερισμό μέρους ή του συνόλου του εδάφους του συμβαλλόμενου μέρους. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κάθε πλευρά μπορεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για να διεκδικήσει οριστική απόφαση.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2004, η ρουμανική πλευρά έφερε την υπόθεση κατά της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), η υπόθεση αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του (Θαλάσσια Οριοθέτηση στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας) και οριοθέτησε οριστικά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.


Ρωσία: Απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις Φινλανδία και Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ


Απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτόξευσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις δύο χώρες προς τη Μόσχα σχετικά με το αν σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, όπου μίλησε σε υψηλούς τόνους, υπερασπιζόμενη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μίλησε για τις προθέσεις της Ρωσίας στο μέλλον.

Ανάμεσα στα όσα είπε, αίσθηση έχει προκαλέσει απόσπασμα της ομιλίας, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το newsweek.com, όπου εμφανίζεται να εκτοξεύει απειλές με στόχο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, λέγοντας ότι θα είχε "σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις". Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 300.000 προβολές.


"Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν πρέπει να βασίζουν την ασφάλειά τους βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων χωρών", είπε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

"Σαφώς η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρώτα και κύρια μια στρατιωτική συμμαχία, θα είχε σοβαρές στρατιωτικοπολιτικές επιπτώσεις που θα απαιτούσαν απάντηση από τη χώρα μας", είπε.
Η δήλωση Ζελένσκι για την υποστήριξη των δύο χωρών

Η δήλωση αυτή ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η χώρα λάμβανε υποστήριξη και από τα δύο έθνη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο "για την αντιμετώπιση της επιτιθέμενης δύναμης". "Ενημερώθηκε για την άμυνά μας, τον ύπουλο βομβαρδισμό του Κιέβου", έγραψε σε tweet την Παρασκευή.
"Ευχαριστώ τη Φινλανδία για τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια. Είναι μια αποτελεσματική συμβολή στον αντιπολεμικό συνασπισμό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και την αμυντική μας υποστήριξη."


Αργότερα έγραψε στο Twitter: "Η Σουηδία παρέχει στρατιωτική, τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Ευχαριστώ τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγνταλένα Άντερσον για την αποτελεσματική της υποστήριξη. Χτίζουμε από κοινού έναν συνασπισμό κατά του Πούτιν".
Φινλανδία και Σουηδία καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή

Σε tweets τους, ο Φινλανδός πρόεδρος και η Σουηδή πρωθυπουργός καταδίκασαν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.



"Καταδικάζω έντονα τα στρατιωτικά μέτρα που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία", έγραψε ο Νινίστο σε tweet την Πέμπτη.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν επίθεση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Αισθανόμαστε βαθιά συμπόνια για την Ουκρανία και αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία".

Την Πέμπτη, η Άντερσον έκανε παρόμοια δήλωση στο Twitter και τόνισε τη σημασία άλλων Ευρωπαίων ηγετών να αντιδράσουν σθεναρά.


"Η Σουηδία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", ανέφερε σε tweet.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης επίθεση κατά της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας. Θα αντιμετωπιστεί από μια ενωμένη και σθεναρή απάντηση σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον ανθρώπινο πόνο."

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς στρατιώτες να τον ακολοθήσουν, λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης την Παρασκευή, ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν ευκολότερο να καταλήξουμε σε συμφωνία χωρίς μια «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί». Αυτές οι προσβολές στόχευαν στην κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε συλλάβει τον λαό της Ουκρανίας όμηρο.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη