Ουκρανία: Τεταμένη η κατάσταση με εκρήξεις και εκκενώσεις περιοχών
Στο «κόκκινο» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, με εκρήξεις, εκκενώσεις περιοχών και συνεχείς αλληλοκατηγορίες για νέα κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Εκρήξεις στο Λουγκάνσκ
Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη του Λουγκάνσκ, στην ομώνυμη αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά αφότου αναφέρθηκε μια πρώτη, σε αγωγό φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Το τοπικό πρακτορείο Luganskinformcenter μετέδωσε πλάνα στο κανάλι του στο Telegram, που δείχνουν μια κίτρινη λάμψη να φωτίζει την πόλη.
Φιλορώσοι: 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Λουγκάνσκ
Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.
«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.
«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.
Οι εστίες της έντασης
Η εστία της έντασης έχει εδώ και λίγα 24ωρα μεταφερθεί στις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, με τη Ρωσία από τη μία πλευρά να «βλέπει» ουκρανικές επιθέσεις και ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά των ρωσόφωνων, ενώ η Δύση από την άλλη υποστηρίζει πως η Ρωσία απλώς αναζητά ένα πρόσχημα για να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία, προχωρώντας μάλιστα και σε καταγγελίες περί «μαζικής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού». Παράλληλα, ο ίδιος προέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.
Το βράδυ της Παρασκευής το Ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη στρατολόγηση Ρώσων πολιτών από την εφεδρεία για στρατιωτική εκπαίδευση.
Στον αντίποδα, μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.
Πίεση για συμβιβασμούς
Στο ίδιο πλαίσιο, είτε όντως λάβουν χώρα συγκρούσεις εκεί είτε όχι, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια ρωσική στρατιωτική εισβολή με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ρωσόφωνων – Ρώσων που «έχουν μπει στο στόχαστρο του Κιέβου».
Η ουκρανική πλευρά φαίνεται δεν θέλει να πέσει στην παγίδα, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια ώρα ωστόσο, η ίδια πιέζεται, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλους, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές, πράγμα το Κίεβο προς το παρόν αρνείται να κάνει.
Κυρώσεις εάν…
Στην περίπτωση πάντως οι Ρώσοι εισβάλουν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι πρόκειται να επιβληθούν στη Ρωσία «πρωτοφανείς» κυρώσεις που θα αγγίζουν και τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Η ρωσική πλευρά προφανώς και δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Μέσω της έντασης ωστόσο που κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα ουσιαστικά πιέζει το Κίεβο να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Το σίριαλ της έντασης αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται άλλωστε και η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μέχρι τότε βέβαια, μένει να φανεί τι θα έχει προηγηθεί.
Οι κυρώσεις θα μετέτρεπαν τη Ρωσία σε παρία
Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. O αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ είπε ότι η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.
«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.
ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών επίσημων ουκρανικών ιστοσελίδων και δύο δημόσιων τραπεζών. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.
«Πιστεύουμε ότι το ρωσικό κράτος ευθύνεται για αυτές τις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα», είπε η Αν Νόιμπεργκερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας. Τόσο η Νόιμπεργκερ όσο και το Φόρεϊν Όφις κατηγόρησαν τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, την GRU, για τις επιθέσεις αυτές.
Νέος κύκλος συζητήσεων από Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι το Παρίσι δεν βλέπει να έχουν μειωθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες άλλων μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ, διαπιστώθηκε ότι όλοι τους έχουν την ίδια εκτίμηση του κινδύνου.
Η πηγή της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί εκρήξεων στην ανατολική Ουκρανία είναι ανησυχητικές επειδή η Ρωσία έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει παρόμοια προσχήματα.
Η βρετανική πρεσβεία στο Λβιβ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στην Ουκρανία θα μεταφερθεί προσωρινά από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έκκλησή του προς τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτή όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.
«Οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει προξενική βοήθεια (στους Βρετανούς πολίτες) στην Ουκρανία», τόνισε το Φόρεϊν Όφις. «Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη προξενική υποστήριξη ή βοήθεια για την απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.