Συνεχίζεται για 12η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία (Σκληρές εικόνες)


Στο πρόσωπο της Ουκρανής που κρατάει σφιχτά το παιδί της είναι αποτυπωμένος ο φόβος κι ο τρόμος όλων των γυναικών που βιώνουν την φρίκη του πολέμου.


Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις βόμβες του Πούτιν, όπως γράφει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».


Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν λυσσαλέα ουκρανικές πόλεις με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το μαρτύριο των ανθρώπων που βιώνουν στο πετσί τους τις επεκτατικές βλέψεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.

Xθές έγινε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών η πόλη Σούμι. Η εικόνα του τραυματισμένου από τα ρωσικά πυρά παιδιού σοκάρει.


Ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε από τα ρωσικά πυρά στην πόλη Σούμι

Συνολικά περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. «Σε κάποιες τοποθεσίες στην Ουκρανία βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.




Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε. Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».






Οι γυναίκες παίρνουν μαζί τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα κατοικίδια, τις προσωπικές αναμνήσεις και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει αδιακρίτως, αποφασισμένος να τιμωρήσει την Ουκρανία για την απροσδόκητη αντίστασή της.

Δεν αφήνει τους πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ούτε τους προειδοποιεί για πλήγματα ρουκετών, όλμων, πυροβόλων, drones ή μαχητικών αεροπλάνων. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν ήδη την προσφυγιά, η έξοδος των Ουκρανών μόλις άρχισε.





Το μαρτύριο των προσφύγων



Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, είναι «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το μαρτύριο των Ουκρανών στην Μαριούπολη, το Ιρπίν και το Χάρκοβο αποτυπώνουν στα ρεπορτάζ τους οι δημοσιογράφοι που μπόρεσαν από κοντά να δουν το μέγεθος της τραγωδίας αλλά και την απίστευτη αποφασιστικότητα των νοσηλευτών και γιατρών να την αντιμετωπίσουν.




Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής μόνο από την πόλη Ιρπίν, που βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.


Οι εικόνες από το Ιρπίν είναι συγκλονιστικές. Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα τα οποία δείχνουν πολίτες να επιχειρούν να φύγουν από την περιοχή και να δέχονται πυροβολισμούς. Αυτό που ακολουθεί είναι πανικός, με πολλούς από αυτούς να τρέχουν να σωθούν ή να πέφτουν κάτω για να αποφύγουν τις σφαίρες.

Στο μεταξύ, οι Ρώσοι σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, ενώ στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων βρίσκονται η Μαριούπολη και η Οδησσός, την οποία, όπως προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν.


Καθώς η πείνα και η δίψα αρχίζουν να γίνονται αισθητές στις βομβαρδισμένες πόλεις και τα περισσότερα φάρμακα- κυρίως τα αναλγητικά- έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπαίζει την διεθνή κοινότητα με κυνικό τρόπο: προσποιείται ότι έχει αποδεχτεί την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να φύγουν οι άμαχοι με ασφάλεια αλλά και να γίνει η διανομή τροφίμων και φαρμάκων.


Ωστόσο, η Οδησσός, το Κίεβο, η Μαριούπολη, το Ιρπίν και το Χάρκοβο, όπως και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, μια ολόκληρη χώρα, μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, είναι πολιορκημένη από έναν «δικτάτορα» που έχει ήδη αποδείξει ότι οι πιο στοιχειώδεις ανθρωπιστικοί κανόνες του του είναι εντελώς ξένοι».





Σκοτώθηκε Ρώσος στρατηγός στο Χάρκοβο, λένε οι Ουκρανοί

Ένας ανώτερος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε σε μάχες στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο έγραψε στο Twitter ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τον στρατηγό Βιτάλι Γκερασίμοφ.



Πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος υποδιοικητής του 41ου στρατού της Ρωσίας, ενώ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα συμμετείχε στον 2ο πόλεμο της Τσετσενίας και είχε τιμηθεί με μετάλλιο για την «κατάληψη της Κριμαίας».



Φέρεται να είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που σκοτώνεται στο πεδίο της μάχης, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί από τους Ουκρανούς πως είχε σκοτωθεί σε μάχες στις 28 Φεβρουαρίου και ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, διοικητή αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Πολλές άλλες αναφορές λένε επίσης ότι ο Σουχοβέτσκι, ο οποίος επίσης λέγεται ότι ήταν διοικητής των ειδικών δυνάμεων και βετεράνος της Συρίας, σκοτώθηκε από Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή.





ΗΠΑ: Αποστολή άλλων 500 στρατιωτών σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα



Στην αποστολή άλλων 500 στρατιωτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσοντας έναν αριθμό τους και στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, το πρόσθετο σώμα 500 Αμερικανών στρατιωτών θα μοιραστεί σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα, με σκοπό την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η νέα ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων περιλαμβάνει τη μεταφορά αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-135 από τη βάση της αμερικανικής αεροπορίας στο Σπόκεϊν της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, μαζί με προσωπικό 150 ατόμων ειδικών στον ανεφοδιασμό.

Παράλληλα ένα κέντρο υποστήριξης εναέριων επιχειρήσεων με 40 στρατιώτες από το Φορτ Στιούαρτ στην Τζόρτζια θα αναπτυχθεί σε Πολωνία και Ρουμανία, ενώ άλλοι 300 στρατιώτες θα μεταβούν στη Γερμανία.


«Πρόκειται ξεκάθαρα για αμυντικές δυνάμεις», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ζελένσκι: Συζητάμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε - Το ΝΑΤΟ φοβάται τη Ρωσία


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάλογο, δηλώνοντας και ο ίδιος ανοιχτός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και για ό,τι αφορά στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε έτοιμος για διάλογο, αλλά όχι και για άνευ όρων παράδοση: "Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν θα παραδοθούμε", ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως σε ό,τι αφορά Κριμαία και Ντονμπάς, "αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε έναν συμβιβασμό και κάποια κοινά σημεία ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς. Το θέμα μου είναι να πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη. Ποιος θα τους δεχτεί. Είναι δύο περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλον πλην της Ρωσίας".

Παράλληλα, ο Β. Ζελένσκι τόνισε ότι "η Ουκρανία δεν πρόκειται να ικετεύσει, ούτε να πέσει στα γόνατα", αφού "ούτε η Ουκρανία είναι τέτοια χώρα", αλλά "ούτε κι εγώ είμαι τέτοιος πρόεδρος".

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε: "Έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποίησα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία".



Ευθύνες Γιανουκόβιτς σε Ζελένσκι: "Σταμάτα την αιματοχυσία τώρα"


Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Yanukovych, κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει το "αιματοκύλισμα", "με κάθε κόστος".

"Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι έχεις πολλούς "συμβούλους", αλλά προσωπικά είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις την αιματοχυσία με κάθε κόστος και να καταλήξεις σε μια ειρηνευτική συμφωνία", ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος και "εκλεκτός" του Πούτιν για την επόμενη μέρα της χώρας, όπως μεταδίδει το RIA Novosti. "Είναι κάτι που περιμένω από εσένα για την Ουκρανία, το Ντονμπάς και τη Ρωσία", ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Γιανουκόβιτς πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός λαός και "οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση", θα ήταν ευγνώμονες μετά από μια τέτοια κίνηση.

"Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την εμπειρία μου ως Πρόεδρος αλλά και σε πατρικό τόνο. Μπορεί να ονειρεύεσαι να γίνεις ήρωας. Αλλά ο ηρωισμός δεν είναι κάτι το επιδεικτικό, δεν είναι να παλεύεις μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος Ουκρανός. Ο ηρωισμός είναι στην αυτοθυσία, στη νίκη έναντι της προσωπικής υπερηφάνειας και των φιλοδοξιών, μπροστά στη σωτηρία των ζωών των ανθρώπων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.

Σημείωσε ότι παρακολουθεί "με πόνο" όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, και "συμπάσχει βαθύτατα με τα βάσανα που αναγκάζονται να υπομείνουν οι Ουκρανοί". Παράλληλα, τόνισε ότι "σε κάθε τραγωδία, υπάρχει μια στιγμή που μπορεί ακόμα να σταματήσει".

"Από τη πρώτη σου μέρα υποσχέθηκες να σταματήσεις τον πόλεμο στην Ουκρανία και γι' αυτό όλη η Ουκρανία σε στήριξε. Θα μπορούσες να ενώσεις όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη", κατέληξε ο ίδιος.

Η σκοπιμότητα της δήλωσης Γιανουκόβιτς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει να κάνει ίσως με το γεγονός ότι ετοιμάζεται γενική επίθεση σε Κίεβο και Οδησσό μέσα στις επόμενες ώρες, συνδυαστικά με το γεγονός πως "ετοιμάζεται" από τη Μόσχα ως ο διάδοχος στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, να απορρίψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ στενότερων δεσμών με τη Μόσχα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του το 2014. Η Ρωσία απάντησε με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και με υποστήριξη των αποσχιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας.

ΜΜΕ της Ουκρανίας, επικαλούμενα πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει στο Κίεβο τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς που ανατράπηκε το 2014 - και ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μινσκ - αντί του Ζελένσκι. Ο ίδιος πάντως έχει κριθεί το 2019 ως ένοχος για προδοσία από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα έχουν λάβει χώρα τρεις γύροι διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, στις 28 Φεβρουαρίου και ακολούθως στις 3 και 7 Μαρτίου. Στις τελευταίες συναντήσεις οι δύο πλευρές έδειξαν μια αμοιβαία κατανόηση στο να βρεθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τον απεγκλωβισμό των αμάχων. Όπως ανακοίνωσαν πηγές της ρωσικής Δούμας, ο τέταρτος γύρος "θα αρχίσει σύντομα".

Αγώνας δρόμου για την προστασία μνημείων και έργων τέχνης






Σε έναν χώρο που πριν από λίγο καιρό οι αίθουσες έσφιζαν από επισκέπτες, μόνο οι άδειες προθήκες και οι επιγραφές θυμίζουν χώρο πολιτισμού. Τα σύννεφα του πολέμου έφτασαν και στο Εθνικό Μουσείο του Λβιβ, με το προσωπικό να μαζεύει τις συλλογές του για να προστατεύσει την εθνική κληρονομιά σε περίπτωση που η ρωσική εισβολή προχωρήσει δυτικά.


Οι τοίχοι αδειάζουν και οι υπάλληλοι τοποθετούν προσεκτικά τυλιγμένα κομμάτια μπαρόκ σε χαρτόκουτα. Λίγα μέτρα μακριά, μια ομάδα κατεβαίνει τη μεγαλοπρεπή κεντρική σκάλα μεταφέροντας ένα γιγάντιο έργο τέχνης, το εικονοστάσι Bohorodchany του 18ου αιώνα.Φωτ. ΑΡ

«Σήμερα βλέπουμε πώς η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και άμαχους ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν», λέει ο διευθυντής του μουσείου Ιχόρ Κοζάν. «Είχαν εγγυηθεί ότι δεν θα το έκαναν, αλλά τώρα δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Και πρέπει να φροντίσουμε την κληρονομιά μας γιατί αυτός είναι ο εθνικός μας θησαυρός».

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε πυρηνικούς σταθμούς, επομένως δεν είμαστε σίγουροι αν είναι αρκετά έξυπνοι για να μην επιτεθούν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», δήλωσε από την πλευρά της η Λίλια Ονισένκο, επικεφαλής της ομάδας προστασίας μνημείων στην περιοχή.
Φωτ. EPA

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη καταστραφεί ένα μουσείο που περιείχε έργα της διάσημης Ουκρανής ζωγράφου Μαρία Πριματσένκο, της οποίας η ζωηρή και ευφάνταστη τέχνη θαύμασαν τόσο ο Πάμπλο Πικάσο, όσο και ο Μαρκ Τσαγκάλ.

Τώρα, η πόλη Λβιβ, που συχνά αποκαλείται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, αγωνίζεται για να προστατεύσει την πλούσια συλλογή τέχνης και πολιτισμού. Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί την πιο ολοκληρωμένη συλλογή εκκλησιαστικής μεσαιωνικής τέχνης της χώρας και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.Φωτ. ΑΡ

Καθώς ο κίνδυνος πλησιάζει, η άμεση ανάγκη για τη διάσωση βιβλίων, πινάκων και άλλων αντικειμένων άφησε λίγο χρόνο για να περιμένουν εξειδικευμένα υλικά συσκευασίας. Αντίθετα, οι εθελοντές καρφώνουν βιαστικά κιβώτια φτιαγμένα από ό,τι υλικό είναι εύκαιρο.

Τη Δευτέρα, αρχαία χειρόγραφα συσκευάστηκαν σε χαρτόκουτα που προορίζονταν για τη μεταφορά μπανανών στα σούπερ μάρκετ. Ανάμεσά τους ήταν μια Βίβλος χιλιάδων ετών διακοσμημένη με χρυσή κλωστή.


Ανάμεσα στους γυμνούς τοίχους και τα σκεπασμένα αγάλματα, ο Κοζάν θρήνησε για το άδειο Μουσείο, το οποίο έχει επιβιώσει από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. «Το Μουσείο πρέπει να ζήσει. Ο κόσμος πρέπει να είναι εκεί, και πρώτα από όλα τα παιδιά. Πρέπει να μάθουν τα βασικά της κουλτούρας τους», ανέφερε.Φωτ. ΕΡΑ

Σε θρησκευτικούς χώρους, οι άνθρωποι προετοιμάζονται επίσης για το χειρότερο. Ο Αρμενικός Καθεδρικός Ναός του Λβιβ αφαίρεσε ένα μεσαιωνικό ξύλινο γλυπτό, που απεικονίζει τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, για ασφαλή αποθήκευση. Έχοντας επιζήσει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γιγάντια βιτρό παράθυρα του Καθολικού Καθεδρικού Ναού του Λβιβ έχουν πλέον επιστρωθεί με χαλύβδινες πλάκες, ενώ πολλά από τα αγάλματα – ορόσημα της πόλης είναι τώρα συσεκευασμένα με αεροπλάστ.Φωτ. ΑΡ

Ωστόσο, η απλή αποθήκευση έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων μπορεί να μην είναι αρκετή για να τα σώσει. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την απομάκρυνση πολύτιμων έργων τέχνης από πολιορκημένες πόλεις, όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, για όλα τα μουσεία της χώρας που κινδυνεύουν», είπε ο Κοζάν, προειδοποιώντας ότι ακόμη και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Λβιβ μπορεί να αποτελέσουν στόχο της εισβολής.
Γιατί οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το «Ζ» ως σύμβολο υπέρ του πολέμου


Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν οι δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην Ουκρανία, όταν βίντεο και φωτογραφίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ». Από τότε, όλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «Ζ», που είναι γραμμένο στο λατινικό και όχι το κυριλλικό αλφάβητο.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, τότε, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι πρότειναν ότι το «Ζ» ίσως αναφέρεται στον Νο1 στόχο του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Aric Toler, ένας ερευνητής της Bellingcat, μιας ερευνητικής επιχείρησης ανοιχτού κώδικα που παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014, ανέφερε ότι η ομάδα δεν είχε ιδέα τι σήμαινε το σύμβολο «Z» και πως δεν έχει ξαναδεί να έχει χρησιμοποιηθεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι», έγραψε στο Twitter.

Ο ειδικός στην ρωσική αμυντική πολιτική Ρομπ Λι, ο οποίος παρακολουθούσε τα οχήματα «Ζ» από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο «κατώφλι» της Ουκρανίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στα στρατιωτικά σώματα που εστάλησαν για την εισβολή στην Ουκρανία.


Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία «σημάδι λαϊκής υποστήριξης» στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -ένα σημάδι υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.

Το σύμβολο «Ζ» εμφανίστηκε ακόμη και στη Δούμα. Η Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε επειδή υπηρετούσε ως ξένη πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διεισδύσει σε εξέχοντες συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Τώρα εκπροσωπεί την περιοχή Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον Πούτιν και υποστηρίζει τον πόλεμο.

Η Μπούτινα εμφανίστηκε σε βίντεο με ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα λευκό «Z» για να στείλει το μήνυμα: «Συνεχίστε τη δουλειά, αδέρφια. Είμαστε μαζί σας. Για πάντα».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο