Για 15η μέρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία- Πιθανή συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι σύμφωνα με το Κρεμλίνο


Να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο επιχειρούν τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία για 16η ημέρα.


Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ρωσική οχηματοπομπή κινήθηκε περίπου 5 χιλιόμετρα τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δείγμα των προθέσεων των Ρώσων είναι και η μετακίνηση μονάδων πυροβολικού οι οποίες έχουν λάβει θέσεις βολής, κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το BBC.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν και δορυφορικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν την ανασύνταξη ρωσικής οχηματοπομπής έξω από το Κίεβο.








(Φωτογραφίες: ΜAXAR/REUTERS)

Αμύνονται οι Ουκρανοί

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων συναντά πάντως την αντίσταση των Ουκρανών. Σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο οχηματοπομπή των ρώσων δέχτηκε επίθεση με αντιαρματικά όπλα από τις ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο οι όποιες απώλειες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν για την ώρα, καθώς είναι άγνωστος ο αρχικός αριθμός των οχημάτων που αριθμούσε η πομπή.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαρήχθη από λογαριασμούς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να δείχνει την συγκεκριμένη επίθεση, στην περιοχή Brovary, όπως την κατέγραψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος.


Κρεμλίνο: Δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι


Στο ενδεχόμενο μιας συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.


Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και Βλαντιμίρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτή η συνάντηση να έχει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωσε που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ωστόσο ότι «αντιπροσωπείες και υπουργοί» από τις δύο χώρες θα πρέπει να έχουν προηγουμένως διασφαλίσει ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν μια συνάντηση που θα επιτύχει αποτελέσματα».


Υπενθυμίζεται πως μια ημέρα πριν, από την Αττάλεια της Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών υποστηρίζοντας πως η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να πραγματοποιηθεί αλλά με την προϋπόθεση ότι εκείνη θα είναι ουσιαστική.

Ο Πούτιν σχεδιάζει να φέρει μαχητές από τη Μέση Ανατολή



Η Ρωσία θα στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με όπλα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.


«Πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Πούτιν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του σε βιντεοκλήση κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η Ρωσία είχε λάβει περισσότερες από 16.000 αιτήσεις από εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι να πολεμήσουν δίπλα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε αυτούς τους εθελοντές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται Σύριοι που είναι ειδικευμένοι στις αστικές μάχες. Η Μόσχα είναι μακροχρόνιος σύμμαχος της Συρίας και ο Πούτιν υπήρξε βασικός υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αν δείτε ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν, όχι για χρήματα, να έρθουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς, τότε πρέπει να τους δώσουμε αυτό που θέλουν και να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη της σύγκρουσης», είπε ο Πούτιν.


Ο Πούτιν ενέκρινε επίσης μια πρόταση για αποστολή περισσότερων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων. Επανέλαβε ότι η «επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία προχωρά «βάσει σχεδίου».

Ο Σόιγκου έκανε έκκληση στον Πούτιν να αναπτύξει περισσότερα όπλα κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, για να αντιμετωπίσει τη «συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους». Το ΝΑΤΟ μετέφερε επιπλέον στρατεύματα και όπλα στην περιοχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσους υπουργός Άμυνας πρότεινε επίσης την παράδοση των δυτικών αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων σε μαχητές ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις αποσχισθείσες ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ στην περιοχή του Ντονμπάς. «Παρακαλώ κάντε αυτό», είπε ο κ. Πούτιν.

Η στιγμή που δύο πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν ρωσική βόμβα



Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο φαίνονται δύο πυροτεχνουργοί με διακριτικά της Ουκρανίας να εξουδετερώνουν ρωσική βόμβα η οποία δεν εξερράγη.


Οι δύο άνδρες προκειμένου να αφαιρέσουν τον πυροδοτικό μηχανισμό της βόμβας χρησιμοποιούν μόνο τα χέρια τους και ένα μπουκάλι με νερό, με την διαδικασία να διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Όπως φαίνεται στις εικόνες ο ένας ρίχνει το νερό και ο άλλος με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας αφαιρεί επιτυχώς το κρίσιμο κομμάτι της βόμβας.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η Telegraph το νερό χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση της τριβής στο φρεάτιο της ασφάλειας, όπου τα εκρηκτικά υπολείμματα μπορούν να εισχωρήσουν στο σπείρωμα και να προκαλέσουν τριβή.




Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες


Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.


Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.


Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.
Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο την Πέμπτη.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

Μηταράκης: Αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες


Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στη χώρα μας 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής ενώ η είσοδό τους γίνεται χωρίς θεώρηση, μόνο με τα ουκρανικά τους διαβατήρια. Όπως είπε, φιλοξενία έχουν ζητήσει γύρω στα 50 άτομα που βρίσκονται στη Σιντική Σερρών και σε κάποια διαμερίσματα.


Στο μεταξύ, τους πρώτους μαθητές από την Ουκρανία άρχισαν να υποδέχονται τα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας, έχουν επιστρέψει 21 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία και οι οποίοι πλέον θα συνδράμουν το έργο της ομαλής ένταξης των μαθητών από τη χώρα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στην Ουκρανία βετεράνοι από Βρετανία και ΗΠΑ




Βετεράνοι του βρετανικού στρατού δέχονται προτάσεις για να πολεμήσουν στην Ουκρανία καθώς ιδιωτικές παραστρατιωτικές ομάδες χτενίζουν τα σόσιαλ μίντια για να επιστρατεύσουν πρώην επαγγελματίες. Αν και το Φόρεϊν Οφις έχει διαμηνύσει ότι όποιος μεταβεί παράνομα στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες θα περάσει από ανάκριση κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιοι στρατιώτες αγνοούνται και θεωρείται βέβαιο ότι έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη. Η σχετική προειδοποίηση ακολούθησε ένα δημοσίευμα στην ταμπλόιντ εφημερίδα Sun για έναν 19χρονο, ο οποίος εγκατέλειψε στρατόπεδο στο Ουίνδσορ και αγόρασε ένα εισιτήριο για την Πολωνία το Σαββατοκύριακο. Το υπουργείο Αμυνας δεν επιβεβαίωσε την είδηση, αλλά τόνισε ότι όσοι μεταβούν στην Ουκρανία, είτε έχουν άδεια είτε όχι, αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Βετεράνος στον πόλεμο του Αφγανιστάν δήλωσε σε εκπομπή του BBC ότι έχει δεχθεί τουλάχιστον 10 κλήσεις για να συμμετάσχει στον πόλεμο, εκ των οποίων η μία προέβλεπε και αμοιβή.



Με κυρώσεις προειδοποιεί το υπ. Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου – 6.000 Αμερικανοί προσφέρθηκαν εθελοντικά.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έχει μεταβληθεί σε κέντρο στρατολόγησης Αμερικανών που θέλουν να πολεμήσουν. Χιλιάδες εθελοντές –που δεν είναι μισθοφόροι– έχουν καταθέσει αίτηση, επειδή θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι άδικος και απρόκλητος. Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση αποθαρρύνει τέτοιου είδους προσπάθειες καθώς εγείρονται ζητήματα νομικά αλλά και εθνικής ασφάλειας. Πάνω από 6.000 άτομα εμφανίστηκαν στην πρεσβεία, η πλειονότητα των οποίων ήταν Αμερικανοί πολίτες. 

Οι μισοί απορρίφθηκαν γρήγορα και δεν έφτασαν καν στη συνέντευξη, αφού δεν είχαν στρατιωτική εμπειρία, ενίοτε είχαν ποινικό μητρώο ή ήταν ακατάλληλοι λόγω ηλικίας: μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ένα 16χρονο αγόρι κι ένας 73χρονος άνδρας. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί 100 Αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους παλαίμαχοι στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με μεγάλη εμπειρία, καθώς και ορισμένοι πιλότοι ελικοπτέρων. Πρέπει να μεταβούν μόνοι τους στην Πολωνία όπου θα περάσουν τα σύνορα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με το δικό τους προστατευτικό εξοπλισμό αλλά χωρίς όπλο, το οποίο θα εξασφαλίσουν όταν φτάσουν. Θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαιο ότι θα υπηρετήσουν χωρίς αμοιβή τη Διεθνή Λεγεώνα για την Εδαφική Αμυνα της Ουκρανίας. Το Κίεβο λέει ότι έχουν καταφθάσει περίπου 20.000 ξένοι από διάφορες χώρες.

Στη Προυντενόπολη της Βραζιλίας υπάρχουν πάνω από 100 εκκλησίες, βυζαντινού ρυθμού, που χτίστηκαν από τους Ουκρανούς μετανάστες του 19ου αιώνα. Η πόλη έγινε γνωστή ως «Μικρή Ουκρανία», αφού διαθέτει την πολυπληθέστερη μειονότητα Ουκρανών στη χώρα. Τις τελευταίες μέρες οι ντόπιοι κατακλύζουν τους ναούς, προσευχόμενοι για τους φίλους και συγγενείς που ζουν στην Ουκρανία. Κάποιοι σημερινοί κάτοικοι βλέπουν ομοιότητες της εξόδου των δικών τους οικογενειών με τους σημερινούς πρόσφυγες.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη