Συνεχίζονται χωρίς σταματημό για 17η μέρα οι μάχες στην Ουκρανία-Μπαράζ βομβαρδισμών στο Μικολάιβ, χτύπησαν σε κατοικημένη περιοχή


Κόλαση το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί προερχόμενοι από τα βορειοανατολικά, έπληξαν κατοικημένες περιοχές.


Την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη πόλη - λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαίωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, ενώ κάτοικοι ανέβασαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για καταστροφές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και σε διαμερίσματα.

Παράλληλα, ανέφεραν πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε εμώ δεν καταγράφηκαν, για την ώρα, απώλειες αμάχων.

Δείτε τα βίντεο







Ποιες είναι οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία;



Πριν ακόμα προλάβει να ανακάμψει από την πανδημία της Covid-19, η παγκόσμια οικονομία απειλείται και πάλι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη στις τιμές πρώτων υλών, δίνοντας φρούδες ελπίδες για μια νέα αρχή το 2022.

Θα σταματήσει η ανάκαμψη πριν ξεκινήσει;

«Ο πόλεμος ήρθε σε μια περίοδο που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν μια εξαιρετική ανάκαμψη», σημειώνει ο Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ, μέλος του think tank German Marshall Fund στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, η ρωσική εισβολή «αύξησε σημαντικά» τους κινδύνους, παραδέχθηκε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2022 για την ευρωζώνη κατά 0,5 μονάδες, στο 3,7%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις παγκόσμιες προβλέψεις του.


Και ο οίκος αξιολόγησης S&P Global μείωσε τις δικές του προβλέψεις κατά 0,7 μονάδες στο 3,4%, λόγω της αναμενόμενης κατάρρευσης του ρωσικού ΑΕΠ και της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας.

Μεταξύ των επιπτώσεων στον ενεργειακό κλάδο, της υποδοχής των προσφύγων και της δημοσιονομικής στήριξης, ο πόλεμος θα κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 175 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Ζαν Πισανί Φερό, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Bruegel.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για μεγάλες υφέσεις: ο Κίρκεγκαρντ κάνει λόγο μάλλον για ένα κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όταν η ασθενής ανάπτυξη συνοδεύεται από υψηλό πληθωρισμό.

Προσοχή όμως και στην επανέναρξη της επιδημίας στην Κίνα. «Αυτή η αβεβαιότητα είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο ο πόλεμος», προειδοποιεί ο Κίρκεγκαρντ.

Φταίνε οι πρώτες ύλες;

Αυτός ο πληθωρισμός είναι επίμονος εδώ και ένα χρόνο: αρχικά συνδέθηκε με τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού λόγω της πανδημίας, τώρα αντανακλά την έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών, που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής των εταιρειών και τις αγορές ενέργειας των νοικοκυριών.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πετρελαϊκό σοκ, στο οποίο προστίθεται ένα σοκ στο αέριο, ένα ηλεκτροσόκ. Αυτή τη συνακόλουθη, δεν την έχουμε δει ποτέ, και αφορά μόνο την ενέργεια», σημειώνει ο Τόμας Πέρελιν Κάρλιν, διευθυντής του κέντρου ενέργειας στο το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Jacques Delors.

Την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε ότι κάθε αύξηση 10 δολαρίων στο βαρέλι πετρελαίου μειώνει κατά περίπου 0,1 μονάδα από την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε 0,2 μονάδες πληθωρισμού – ο τελευταίος έφτασε 7,9% τον Φεβρουάριο.

Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πολλά συστατικά της οικονομίας αυξάνονται σε τιμές: αλουμίνιο, νικέλιο, σιτάρι, καλαμπόκι… Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη για πληθωρισμό που προκαλείται από τις κυρώσεις κατά της χώρας του.

Περισσότεροι κλάδοι επηρεάζονται: από την κατασκευή πλαστικού με βάση το πετρέλαιο (Plastic GOOD), έως αυτόν των ηλεκτρικών μπαταριών που χρησιμοποιούν νικέλιο, μέχρι την αεροναυπηγική που εξαρτάται από το αλουμίνιο.

Τα εργοστάσια χάλυβα έχουν κλείσει ιδιαίτερα στην Ισπανία, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά, η θέρμανση, η μετακίνηση και η σίτιση ακριβαίνει ολοένα περισσότερο.


Στην Αίγυπτο, «η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί πάρα πολύ», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ομάρ Αζάμ, ένας 31χρονος κάτοικος Καΐρου: έχει εκτιναχθεί κατά 50% μετά την ουκρανική εισβολή.

Πρώτος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος μείωσε το βάρος της επιδοτούμενης γαλέτας και εξετάζει να αυξήσει την τιμή της, η οποία θα είναι η πρώτη αύξηση που θα γίνει μετά το 1977 και τις «ταραχές του ψωμιού».

Η Ευρώπη και η Αφρική θα είναι «πολύ βαθιά αποσταθεροποιημένες όσον αφορά τα τρόφιμα» μέσα στους επόμενους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, ιδίως λόγω των σοβαρών αναταραχών που αναμένονται στις σοδειές στην Ουκρανία, ιδίως στο σιτάρι.

Οι χώρες της G7 από την πλευρά τους ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα σήμερα να αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο περιορίζει τις εξαγωγές τροφίμων.
Προς τεράστια νέα σχέδια στήριξης;

Δημοφιλής από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η έκφραση «ό,τι χρειαστεί» ή «ό,τι κοστίζει» είχε οδηγήσει σε ένα ιστορικό δημοσιονομικό σχέδιο στην Ευρώπη το 2020, συνοδευόμενο από κοινό χρέος.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν πολλά σχέδια τεράστιων ποσών και η Ιαπωνία ένα τρίτο σχέδιο τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι επενδυτές δεν προβλέπουν τεράστιες απώλειες, απλώς «ένα μικρό άγχος», σύμφωνα με τον Κριστόφ Μπαρό, επικεφαλής οικονομολόγο της επενδυτικής εταιρείας MarketSecurities.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με αναδυόμενη οικονομία, που είναι πιο ευάλωτες στον πληθωρισμό, ενδέχεται να δουν την κατάστασή τους να αποδυναμώνεται, και σε ορισμένες περιπτώσεις να τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική τους σταθερότητα.

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τη Μαριούπολη



Η πόλη της Μαριούπολης είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται πιο έντονα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι εκεί ζουν μέρες πολιορκίας σε οδυνηρές συνθήκες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα είναι σε έλλειψη καθώς πολλά παντοπωλεία έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σύνδεση για κινητά τηλέφωνα, ενώ τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα.

Οι μαρτυρίες μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη Μαριούπολη με τις οικογένειές τους, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχουν περιέλθει από την πολιορκία..

«Είδαμε πολλές εκρήξεις σε όλη την πόλη σε διαφορετικές συνοικίες της Μαριούπολης. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που έχουν υποστεί πιο έντονους βομβαρδισμούς και είναι ερειπωμένες. Δεν υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να βρεις νερό. Οι άνθρωποι αναζητούν άλλες λύσεις . Για παράδειγμα, είδαμε σε μια πολυκατοικία όπου οι άνθρωποι έπαιρναν νερό από το σύστημα θέρμανσης για να πλύνουν τα χέρια, ή για κάποιες πολύ, πολύ βασικές ανάγκες» λέει μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην Μαριούπολη.



Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει ήδη στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη.

«Άνθρωποι μαζεύουν ξύλα για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Οι εκρήξεις συνεχίζονται. Είναι πολύ πολύ άσχημη κατάσταση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή τους μοναχικούς ανθρώπους» αναφέρει άλλο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, και Σλοβακία, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και με τις ομάδες τους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επικοινωνούν συνεχώς με νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για τις ανάγκες που προκύπτουν. Πολλές από τις δομές αυτές χρειάζονται απεγνωσμένα προμήθειες για τη φροντίδα τραυματιών πολέμου και την παροχή συνεχούς περίθαλψης σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις. Ήδη οι πρώτες διεθνείς προμήθειες έχουν φτάσει στη χώρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κιτ χειρουργικής επέμβασης, κιτ τραύματος, είδη πρώτης ανάγκης για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εργαλείων, εξοπλισμού, φαρμάκων και άλλου υλικού. Παράλληλα, έχουν φτάσει στην Ουκρανία δύο ιατρικές κινητές μονάδες από τη Σάμο και συνεχώς αποστέλλονται ιατροφαρμακευτικές προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.





Πάνω από 100 δισ. δολ. το κόστος του πολέμου



Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ολεγκ Ουστένκο. Πέρα από τις καταστροφές σε κτίρια, δρόμους, γέφυρες και λοιπές υποδομές, ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε κλείσιμο το 50% των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 50% υπολειτουργεί.


Ο Ουστένκο ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η χρονική στιγμή και οι συνθήκες της ανοικοδόμησης παραμένουν άδηλες, δεδομένου ότι οι εχθροπραξίες μαίνονται αδιάκοπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 549 άμαχοι και είχαν τραυματισθεί 957.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί είναι λιγότεροι από 549, ως εκ τούτου η ρωσική επιχείρηση έχει κοστίσει περισσότερες ζωές αμάχων παρά στρατιωτών. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές για την επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών.

Βόμβες διασποράς


Στους 549 οι άμαχοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους από 24/2 έως 9/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.


Υπάρχει, αντιθέτως, πλήθος αναφορών για πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών και για χρήση βομβών διασποράς. Ως προς αυτό το σκέλος της πολεμικής φρίκης, η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Λιζ Θρόσελ, έστειλε χθες ένα μήνυμα προς τις ρωσικές αρχές. «Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές ότι οι απευθείας επιθέσεις κατά αμάχων και οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών σε πόλεις και χωριά, καθώς και άλλες μορφές τυφλών επιθέσεων, απαγορεύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Επίσης, «ασύμβατη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές».

Ως προς το επισιτιστικό σκέλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρότρυνε χθες τους γεωργούς της χώρας του να προχωρήσουν κανονικά στη σπορά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή βασικών ειδών διατροφής.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων εκτίμησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απουσία από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία θα ανεβάσει τις διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής κατά τουλάχιστον 20%, πλήττοντας ιδιαίτερα τις πιο φτωχές χώρες.

Τέλος, μια ευφάνταστη λύση για το πρόβλημα της στέγασης των Ουκρανών προσφύγων βρήκαν οι ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 283 ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από οργανώσεις της μαφίας και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μακροπρόθεσμη στέγαση των προσφύγων.

Ανησυχία για τον εγκλωβισμένο Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη


Έντονη είναι η ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της ισοπεδωμένης πόλης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πατέρας του, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open τελειώνουν τα λιγοστά τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του. «Έχει τροφή για πέντε μέρες, μετά δεν ξέρουν τι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του.

«Τρεχούμενο νερό δεν έχουν, ρεύμα δεν έχουν, ο φωτισμός γίνεται με ότι κεριά τους έχουν περισσέψει» τόνισε στη συνέχεια.


Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μαριούπολη να δημιουργήσουν ανθρωπιστικές διαδρομές, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του άμαχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης».

Επίσης, κάλεσε «όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού» και τονίζει πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά σήμερα την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε μια δραματική ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «σχεδόν απελπιστική».

«Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί» ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Ουκρανία.


Τι είναι τα χημικά όπλα και γιατί φοβίζουν τη Δύση;





Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου τα τελευταία 24ωρα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια επίθεση με χημικά εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά καταγγέλλοντας ουκρανική «προβοκάτσια».


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κ.ά. έχουν τις τελευταίες ημέρες εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά από τους Ρώσους εντός των ουκρανικών συνόρων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως εάν όντως λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση, εκείνη δεν θα είναι πρωτοφανής αλλά αντιθέτως βγαλμένη μέσα από το ρωσικό «εγχειρίδιο δράσης».

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια πως έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων στη Συρία (για παράδειγμα στην ανατολική Γκούτα ή Γούτα).
Τι είναι τα χημικά όπλα για τα οποία εκφράζονται ανησυχίες;

Ο Φρανκ Γκάρντνερ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC εξηγεί πως υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες χημικών όπλων:

Ασφυξιογόνα αέρια (όπως το φωσγένιο, που προκαλούν ασφυξία)
Κνιδογόνα ή καυστικά αέρια (όπως το αέριο μουστάρδας, που προκαλούν εγκαύματα)
Νευροτοξικά ή νευροπαραλυτικά αέρια (όπως το Σαρίν, που χτυπούν το νευρικό σύστημα και προκαλούν παράλυση)

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων (Chemical Weapons Convention – CWC) που υπεγράφη το 1993 και τέθηκε σε ισχύ το 1997, η παρασκευή, η αποθήκευση και η χρήση τέτοιου τύπου όπλων απαγορεύονται κατηγορηματικά.

Σημειωτέων πως μιλάμε για δυνητικά φονικές ουσίες που μπορούν να «χτυπήσουν» τον εχθρό πάνω σε βόμβες για παράδειγμα, υπό μορφή αερίων, ατμών, οσμών, σταγονιδίων (τύπου Νόβιτσοκ), σκόνης κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική πλευρά έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας που έγιναν με την χρήση τέτοιου τύπου δηλητηρίων (βλέπε υποθέσεις Λιτβινένκο, Σκριπάλ, Ναβάλνι κ.ά.).

Σημειώνεται, βέβαια, ότι χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ευρέως πριν από περίπου έναν αιώνα, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δραματική έκκληση Ζελένσκι στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία


Νέο μήνυμα στο οποίο αυτή τη φορά απευθύνεται στης μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τις Ρωσίδες μητέρες να μην αφήσουν τους γιους τους να πάνε στον πόλεμο, ακόμη κι αν η στρατιωτική ηγεσία το αποκαλεί άσκηση. Παράλληλα δηλώνει ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι στη χώρα του που είχε δημιουργηθεί ειδική δομή για την κράτησή τους.

«Θέλω να πω για άλλη μια φορά σε όλες τις Ρωσίδες μητέρες. Ειδικά - μητέρες στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας να πολεμήσουν σε ξένη χώρα. Μην πιστεύετε τις υποσχέσεις ότι θα σταλούν απλώς κάπου για άσκηση ή κάπου σε μη μάχιμες συνθήκες.

Ελέγξτε πού είναι ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιος σας μπορεί να σταλεί να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως», αναφέρει ο Ζελέσνκι και προειδοποιεί ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί στους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Μην δώσετε τον γιο σας σε θάνατο ή αιχμαλωσία. Η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Και δεν θέλει. Αλλά θα υπερασπιστεί τα εδάφη της όσο χρειαστεί».


Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο μετά από χιλιάδες «αιχμάλωτους κατακτητές» από τον ρωσικό στρατό, οι ουκρανικές αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό αρχηγείο συντονισμό.                            
<<Ο αριθμός των σκοτωμένων Ρώσων στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας ξεπερνά ήδη τους 12.000 ανθρώπους. 12 χιλιάδες! Ο αριθμός των τραυματιών κατακτητών είναι πολλαπλάσιος. Δεν καλέσαμε κανέναν από αυτούς εδώ. Και επαναλαμβάνουμε σε κάθε έναν από τους κατακτητές: μπορείτε ακόμα να ξεφύγετε ανά πάσα στιγμή. 

Απλώς καταθέστε τα όπλα σας και πηγαίνετε από τη γη μας στο σπίτι σας. Ο αριθμός των αιχμαλωτισμένων κατακτητών έχει ήδη φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορεί να αφεθεί αυτό το θέμα στις δομές που είχαμε πριν τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας δημιούργησε ένα Αρχηγείο Συντονισμού για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου», είπε ο Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε: «Χιλιάδες στρατιώτες του εχθρού που έχουν αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί λαμβάνουν από το κράτος μας τη μεταχείριση που απαιτείται από τις διεθνείς συμβάσεις. Είναι όμως τόσοι πολλοί που χρειαζόμαστε μια ειδική δομή που θα ασχολείται με όλα τα σχετικά θέματα».

Στην έκκλησή του, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τον Ρώσο στρατό να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο δήμαρχο της Μελιτόπολης, στην περιφέρεια Ζαπορίζια, Ιβάν Φεντόροφ. «Έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο τρόμου, όταν προσπαθούν να εξοντώσουν σωματικά εκπροσώπους της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, πραγματικούς εκπροσώπους του λαού. Οι ενέργειες των Ρώσων επιτιθέμενων θα εξισωθούν με τις ενέργειες των τρομοκρατών του ISIS … Η Ουκρανία απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης και την εγγύηση της πλήρους ασφάλειας σε όλους τους αρχηγούς των κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι στις 11 Μαρτίου, τα ρωσικά στρατεύματα διέκοψαν το έργο των περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων. 7.144 άνθρωποι διασώθηκαν. "Η Μαριούπολη παραμένει αποκλεισμένος εχθρός. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αφήσει τη βοήθειά μας στην πόλη, συνεχίζουν να βασανίζουν τους κατοίκους της Μαριούπολης. Αύριο θα προσπαθήσουμε να στείλουμε ξανά τρόφιμα, νερό και φάρμακα", είπε ο Ζελένσκι.

«Σήμερα, οι Ουκρανοί δείχνουν στον κόσμο ποιοι είναι και τι δύναμη έχουμε. Στεκόμαστε όρθιοι! Κρατιόμαστε! Ας κερδίσουμε!», αναφέρει ο Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα την 16η ημέρα του πολέμου στη χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, από 2.000 έως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πολύ λιγότερα στοιχεία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση στοιχείων για τις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.



Τι πιστεύουν πραγματικά οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία



Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε την απόφαση να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ισχυρίστηκε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του ρωσικού λαού. Ο ίδιος είχε επιχειρήσει μάλιστα τότε να δικαιολογήσει την εισβολή υποστηρίζοντας πως κατά αυτόν τον τρόπο υπερασπίζεται τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους από την «απειλή του ναζισμού».


Έπειτα από δύο εβδομάδες πολέμου – ή «ειδικών επιχειρήσεων» όπως προτιμά να τις αποκαλεί η Μόσχα («Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες. Άλλωστε ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ από την Αττάλεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου) – διερωτάται κανείς πώς πραγματικά νιώθουν οι ίδιοι οι Ρώσοι για όλα αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο όνομά τους.

Προκειμένου να καταλάβει καλύτερα το «κλίμα» που επικρατεί εντός των ρωσικών συνόρων, ο αμερικανικός ιστοχώρος GZERO ήρθε σε επικοινωνία με τον Λεβ Ντμιτρίεβιτς Γκουντκόφ (Lev Dmitrievich Gudkov), διευθυντή του ρωσικού κέντρου δημοσκοπήσεων Levada Center, του καλούμενου και τελευταίου εναπομείναντος ανεξάρτητου κέντρου δημοσκοπήσεων της Ρωσίας, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ποσοστά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιπόν του Levada, περίπου το 60% των Ρώσων παρουσιάζεται επί του παρόντος να τάσσεται υπέρ της εισβολής, ενώ μόλις το 25% δηλώνει ανοιχτά αντίθετο σε αυτήν.


«Η κοινή γνώμη στη Ρωσία είναι διχασμένη», δηλώνει ο Ντμιτρίεβιτς και συνεχίζει: «Το λιγότερο μορφωμένο, μεγαλύτερο σε ηλικία κομμάτι του πληθυσμού, εκείνοι που ζουν στις επαρχίες, οι άνθρωποι των οποίων οι πηγές πληροφόρησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αυτό το τμήμα του πληθυσμού βασικά επαναλαμβάνει όσα έρχονται μέσα από τα κανάλια της προπαγάνδας, δηλαδή μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι, τα δύο τρίτα του πληθυσμού εγκρίνουν τον πόλεμο.»

Υπάρχει ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Levada Center, και ένα «άλλο, μικρότερο μέρος του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που είναι πολύ νεότερο σε ηλικία και ζει σε μεγάλες πόλεις».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά αρνητικοί απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και φυσικά έχουν αρνητική στάση απέναντι στην πολιτική του Πούτιν εκεί», συνεχίζει ο Ντμιτρίεβιτς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι φοβούνται πολύ τον πόλεμο και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την προσέγγιση του Πούτιν επειδή, από τη σκοπιά τους, ο Πούτιν προστατεύει τον λαό του από τους “Ουκρανούς Ναζί”, από τη “γενοκτονία”, από αυτά που μεταδίδει η τηλεόραση».

«Οι νέοι, σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, βλέπουν αρνητικά όλα τα πρόσφατα γεγονότα. Και γενικά, είναι αρκετά επικριτικοί απέναντι στον Πούτιν, ειδικά αυτοί που είναι μεταξύ 25 και 35 ετών […] νέοι σε ηλικία στράτευσης, φυσικά, κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν […]»


Το θέμα της αξιόπιστης και ανεξάρτητης πληροφόρησης κατέχει, προφανώς, κεντρική θέση επηρεάζοντας την στάση των Ρώσων πολιτών απέναντι στον πόλεμο, με τον διευθυντή του Levada Center από την πλευρά του να αναγνωρίζει πως «τις τελευταίες ημέρες η λογοκρισία έχει αυξηθεί κατακόρυφα», πως «πολλά εναλλακτικά σάιτ έχουν κλείσει, κυρίως στις περιφέρειες» και πως μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πλέον υπάρχει κενό στην πληροφόρηση.

«Ακόμα και το Facebook είναι απενεργοποιημένο […] Όλα αυτά γίνονται για να εξουδετερωθεί η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, των απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και της συνειδητοποίησης ότι το blitzkrieg του Πούτιν απέτυχε», συνεχίζει ο Λεβ Ντμιτρίεβιτς μιλώντας στο GZERO.

Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει ότι ακόμη και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στη Ρωσία τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστα. «Αυτό που μετράμε είναι το πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στη δημόσια σφαίρα […] και αυτό που βλέπουμε είναι την παθητική προσαρμογή σε ένα καθεστώς καταστολής.»

Ευθύνες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Levada, όταν καλούνται να κατηγορήσουν κάποια χώρα ως υπεύθυνη για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, οι Ρώσοι στην πλειονότητά τους κατηγορούν τις ΗΠΑ. Περίπου το 60% υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για τον πόλεμο, το 14% υποστηρίζει πως ευθύνεται η Ουκρανία και μόλις το 3% ρίχνει το φταίξιμο στην ίδια τη Ρωσία.

Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Ντμιτρίεβιτς, δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή εκτός των μεγάλων ρωσικών αστικών κέντρων, ωστόσο περίπου το 60% του ρωσικού πληθυσμού ζει σε χωριά, κωμοπόλεις και μικρά αστικά κέντρα. Εκεί, η κρίση θα φτάσει σε μερικές εβδομάδες ή σε μήνες.
Δημοτικότητα Πούτιν

Εν τω μεταξύ πάντως, η δημοφιλία του ιδίου του Πούτιν έχει ανέβει, από περίπου 65% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, σε περίπου 69% τον Ιανουάριο και σε περίπου 71% τον Φεβρουάριο.

Ο διευθυντής του Levada Center εκτιμά, ωστόσο, ότι η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου θα αρχίσει κάποια στιγμή να μετράει απώλειες και φθορά, όταν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι οικονομικές δυσκολίες και περισσότερο γνωστές ευρέως οι απώλειες του πολέμου.

Προβλέψεις

Ο Λεβ Ντμιτρίεβιτς προχωρά ωστόσο παράλληλα και σε κάποιες προβλέψεις για το κοντινό μέλλον. Εκτιμά πως τα επόμενα δύο χρόνια η κατάσταση στη Ρωσία πρόκειται να επιδεινωθεί σημαντικά, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο μέτωπο της καταστολής. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα να υπάρξουν και ρήγματα στον στενό κύκλο του Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτά τα ρήγματα μπορεί να μην είναι ορατά στους πολλούς και ότι η όποια μεταβατική διαδικασία προς την όποια επόμενη κατάσταση θα χρειαστεί χρόνο.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη